Sådan fungerer Google Analytics

Google Analytics er en platform, der indsamler data fra dine websites og apps for at oprette rapporter, der giver indsigt i din virksomhed.

Måling af et website

Hvis du vil måle et website, skal du først oprette en Google Analytics-konto. Derefter skal du tilføje et lille stykke JavaScript-målingskode på hver side på dit website. Hver gang en bruger besøger en webside, indsamler sporingskoden pseudonyme oplysninger om, hvordan den pågældende bruger interagerede med siden.

For Google Store kan målingskoden vise, hvor mange brugere der har besøgt en side, der sælger drikkeglas, i forhold til en side, der sælger husholdningsartikler. Eller den kan fortælle os, hvor mange brugere der har købt en vare som f.eks. en Android-dukke, ved at spore, om de er nået frem til siden med købsbekræftelse.

Målingskoden vil desuden indsamle oplysninger fra browseren som f.eks. sprogindstillingen, browsertypen (f.eks. Chrome eller Safari) og den enhed og det operativsystem, som browseren kører på. Den kan endda indsamle "trafikkilden", som bragte brugeren til websitet i første omgang. Det kan være en søgemaskine, en annonce, brugeren har klikket på, eller en mailmarkedsføringskampagne.

Behandling og rapportering

Når målingskoden indsamler data, pakker den disse oplysninger og sender dem til Google Analytics, der behandler dem til rapporter. Når Analytics behandler data, samler og organiserer den dataene på baggrund af bestemte kriterier som, om en brugers enhed er en mobilenhed eller en computer, eller hvilken browser brugeren anvender.

Der findes dog også konfigurationsindstillinger, der giver dig mulighed for at tilpasse, hvordan de pågældende data behandles. Du kan f.eks. anvende et filter for at sikre, at dine data ikke indeholder nogen intern virksomhedstrafik eller udviklertrafik.

Når Analytics behandler dataene, gemmes de i en database, hvor de ikke kan ændres.

Det betyder, at når du opretter din konfiguration, skal du ikke ekskludere data, som du forestiller dig, at du vil analysere på et senere tidspunkt. Når dataene er blevet behandlet og gemt i databasen, vises de i Google Analytics som rapporter.