Slik fungerer Google Analytics

Google Analytics er en plattform der det samles inn data fra appene og nettstedene dine for å opprette rapporter med statistikk om bedriften din.

Måling av nettsteder

Hvis du skal måle et nettsted, må du først opprette en Google Analytics-konto. Deretter må du legge til en liten JavaScript-målingskode på alle sidene på nettstedet ditt. Hver gang en bruker besøker en nettside, samler sporingskoden inn pseudonym informasjon om hvordan denne aktuelle brukeren samhandlet med siden.

For Google Store kan målingskoden vise hvor mange brukere som har besøkt en side der det selges glass og kopper, og en side der det selges husholdningsartikler. Ut fra målingskoden kan vi også se hvor mange brukere som har kjøpt en vare, for eksempel en Android-dukke, ved å spore om de nådde frem til siden for kjøpsbekreftelse.

Målingskoden samler også inn informasjon fra nettleseren, for eksempel språkinnstillingen, nettlesertypen (f.eks. Chrome eller Safari) samt enheten og operativsystemet nettleseren kjører på. Den kan til og med samle inn «trafikkilden», som er det som førte brukere til nettstedet i utgangspunktet. Dette kan være en søkemotor, en annonse vedkommende klikket på, eller en kampanje for e-postmarkedsføring.

Behandling og rapportering

Når målingskoden samler inn data, pakkes denne informasjonen sammen og sendes til Google Analytics, der den behandles og omsettes til rapporter. Når Analytics behandler data, blir dataene samlet og organisert basert på bestemte kriterier, for eksempel om brukerens enhet er en mobilenhet eller en datamaskin, eller hvilken nettleser vedkommende benytter.

Det finnes imidlertid også konfigurasjonsinnstillinger du kan bruke til å tilpasse hvordan de aktuelle dataene skal behandles. Det kan for eksempel være lurt å bruke et filter for å sørge for at dataene ikke inkluderer intern trafikk fra bedriften eller utviklertrafikk.

Når Analytics har behandlet dataene, lagres de i en database der de ikke kan endres.

Husk derfor at du ikke må ekskludere data du kanskje ønsker å analysere senere, når du utfører konfigurasjonen. Når dataene er behandlet og lagret i databasen, vises de i Google Analytics som rapporter.