Radera och återställa Google-taggen

Om Google-taggen tas bort eller raderas slutar taggen att skicka data från din webbplats till den kopplade destinationen på Google. Taggar kan återställas inom 30 dagar efter att de har lagts i papperskorgen. Därefter raderas de permanent.

I den här artikeln beskriver vi hur du raderar Google-taggen och hur du återställer den raderade Google-taggen.

Obs! Om alla användare och administratörer raderas från Google-taggen slutar den att skicka data från din webbplats till destinationen på Google. Du kan återställa taggen genom att följa anvisningarna nedan. Administratörer för produktkonton som konfigurerats som destinationer för Google-taggen kan välja att koppla destinationen till en befintlig eller en ny Google-tagg.

Radera Google-taggen

Obs! En fullständig lista över dina Google-taggar visas i Google Taggstyrning på fliken Google-taggar. Du kan bara radera Google-taggen när du visar den i Taggstyrning.
  1. Klicka på fliken Google-taggar på skärmen Konton i Taggstyrning.
  2. Välj den Google-tagg som du vill radera.
  3. Öppna fliken Administratör.
  4. Öppna trepunktersmenyn och välj Radera i avsnittet Hantera Google-tagg.
  5. Markera kryssrutan för att ange att du förstår och klicka på Radera

Google-taggen flyttas till papperskorgen och raderas permanent efter 30 dagar. Den borttagna Google-taggen finns i papperskorgen längst ned på sidan Alla konton

Återställa Google-taggen

Du kan återställa en borttagen Google-tagg på två olika sätt:

• Från papperskorgen i ditt Google Taggstyrning-konto
  • Från ditt Google Ads- eller Google Analytics-konto

Du kan återställa en Google-tagg om den fortfarande är installerad på din webbplats så att data kan flöda till den önskade destinationen. För att återställa en Google-tagg behöver du administratörsåtkomst till taggen. De användare som hade åtkomst till taggen tidigare får åtkomst igen. Du kan uppdatera åtkomstnivåer och inställning efter att taggen har återställts.

Återställa Google-taggen från papperskorgen i Google Taggstyrning

1. Klicka på Papperskorgen längst ned på skärmen Konton i Taggstyrning-kontot.
  2. Välj den Google-tagg du vill återställa.
  3. Då visas en lista med objekt som har markerats för radering.
    Obs! Papperskorgen visas bara om den innehåller ett eller flera objekt.
  4. Klicka på Google-taggen som ska återställas och klicka sedan på Återställ

Återställa Google-taggen från ditt Google Ads- eller Google Analytics-konto

1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Om din Google-tagg har tagits bort visas sidan Information om borttagen Google-tagg.
  3. Klicka på Återställ.
  4. Klicka på Återställ Google-tagg i popup-fönstret.

Flytta destinationen från en raderad Google-tagg till en annan Google-tagg

Om du inte har behörighet att återställa den raderade taggen kan du flytta destinationen från den raderade taggen till en annan tagg om du har administratörsroll.

Du måste installera den nya Google-taggen för att data ska kunna flöda till önskade destinationer.

1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på Välj en befintlig tagg på sidan Information om borttagen Google-tagg.
  3. Klicka på Fortsätt.
  4. Klicka på Koppla till en befintlig tagg.
  5. Nu kan du lägga till en ny destination för taggen.

Felsöka en raderad eller borttagen Google-tagg

Administratören har förlorat åtkomst till kontot men taggen fortsätter att fungera

Så länge taggen har taggadministratörer fortsätter den att fungera och du behöver inte återställa den även om du har förlorat åtkomsten. Om alla taggadministratörer lämnar företaget och du inte längre har åtkomst till taggen kan en användare som är administratör för destinationen ta bort destinationen från den aktuella taggen och koppla den till en annan Google-tagg.
Exempel: En tagg har två destinationer (ett Google Ads-konto och en Google Analytics-egendom) och Google Analytics-administratören har förlorat åtkomsten. När Google Analytics-egendomen har återställts behöver du inte återställa taggen.

Taggen har legat i papperskorgen i mer än 30 dagar

Efter 30 dagar tas datan från din tagg och dina destinationer bort. Destinationens administratörer kan skapa en ny tagg som de sedan måste installera på destinationens webbplats eller så kan de koppla destinationen till en befintlig tagg.

Inget tagg-id hittades

Det kan hända att en destination hamnar i ett läge där den inte är kopplad till en Google-tagg. För att destinationen ska kunna ta emot data måste den kopplas till en Google-tagg.

Om destinationen inte är kopplad till en tagg får du en avisering när du öppnar Google-taggsidan. Du kan välja att koppla destinationen till en befintlig Google-tagg eller skapa en ny Google-tagg.

Motstridig kod på sidan

Utöver destinationerna och inställningarna som du konfigurerar på Google-taggskärmarna behandlar Google-taggen även gtag()-kommandon på sidan för att läsa in och konfigurera Google-taggarna.

Om samma Google-tagg konfigureras två eller fler gånger på samma sida kan det skapa dubbletter av data eller blandade inställningar. Det här kan inträffa om du av misstag implementerar samma tagg två gånger eller om du kombinerar två Google-taggar som tidigare båda installerats på samma sida. Om du vill ignorera dubbletter av config-kommandon på sidan kan du aktivera motsvarande alternativ i avsnittet Hantera Google-taggen på fliken Administratör: Ignorera dubbletter av konfiguration på sidan. För att förhindra problem aktiveras det här alternativet automatiskt när du kombinerar två Google-taggar.

Obs! Vissa webbsidor är taggade med två Google-taggar som har olika konfigurationsinställningar på sidan. Om du kombinerar de här två taggarna till en Google-tagg bearbetas enbart det första config-kommandot och efterföljande config-kommandon och inställningar för Google-taggen ignoreras. När du kombinerar taggar kan det därför leda till att taggningsbeteendet ändras på de här sidorna. Vi rekommenderar att du granskar taggar med motstridiga konfigurationer på sidan innan du kombinerar dem.