Dimensions and metrics

[GA4] Skapa innehållsgrupper

Med innehållsgrupper kan du kategorisera sidor och skärmar på anpassade lagringsytor. Med de anpassade lagringsytorna kan du se mätvärden för relaterade grupper av information. Du kan till exempel skapa en lagringsyta för sidor med herrkläder och en annan för sidor med damkläder.

Konfigurera innehållsgruppen

Google-tagg (webbplatser)

Skapa en innehållsgrupp med hjälp av Google-taggen genom att lägga till parametern content_group på webbsidan:

gtag('config', 'TAG-ID', {

'content_group':'<namn_på_innehållsgrupp>'

});

Om du till exempel vill skapa en innehållsgrupp på en sida med herrkläder kan du skapa innehållsgruppen Herr:

gtag('config', 'G-XXXXXX', {

'content_group':'herr'

});

På sidan med damkläder kan du lägga till följande:

gtag('config', 'G-XXXXXX', {

'content_group':'dam'

});

Läs mer om parametern content_group

Google Taggstyrning (webbplatser)

Du kan skapa innehållsgrupper i Google Taggstyrning med hjälp av en RegEx-tabellvariabel. RegEx-tabellvariabeln matchar ett reguljärt uttryck med webbadressen som en användare besöker.

När du har skapat variabeln kan du lägga till den i en content_group-parameter i din Google Analytics: GA4-konfigurationstagg.

Steg 1: Skapa en variabel
  1. Gå till En bild på ikonen VariablerVariabler till vänster i Google Taggstyrning.
  2. Klicka på Ny i avsnittet Användardefinierade variabler.Skärmbild av knappen Ny som markerats i avsnittet Användardefinierade variabler på sidan Variabler
  3. Klicka på Variabelkonfiguration > Regex-tabell.
  4. Byt namn på variabeln till Innehållsgrupp högst upp i fönstret.
  5. Välj {{Page Path}} i fältet Indatavariabel.
  6. Lägg till en rad i avsnittet RegEx-tabell.
  7. Ange ett reguljärt uttryck som identifierar sidsökvägen. Se ett exempel
  8. Välj Ange standardvärden.
  9. Ange Annan grupp som standardinnehållsgrupp om inget matchar.
  10. Avmarkera kryssrutorna Endast fullständiga matchningar och Aktivera infångningsgrupper och ersätt funktionalitet i Avancerade inställningar.
  11. Spara ändringarna.

Steg 2: Lägg till variabeln i taggen

1. Öppna Google Analytics: GA4-konfigurationstaggen i Taggar.
  2. Lägg till en rad med innehållsgruppen och variabeln i avsnittet Fält att ange.
  3. Skriv ”content_group” i fältet Fältnamn.
  4. Skriv {{Content Group}} i fältet Värde.
  5. Spara ändringarna.
  6. Publicera behållaren.

Exempel

Anta att du vill mäta följande sidsökvägar på din webbplats:

• sidan med herrkläder: www.example.com/category/herr
  • sidan med damkläder: www.example.com/category/dam

Din RegEx-tabell skulle se ut så här:

Mönster Utdata
/herr Sida med herrkläder
/dam Sida med damkläder

Firebase (appar)

När du använder Google Analytics för Firebase-SDK:et kan du lägga till parametern content_group i en screen_view-händelse. Läs mer

Rapportera om innehållsgruppen

Du kan se dina innehållsgrupper genom att välja dimensionen Innehållsgrupp i rapporten Sidor och skärmar eller lägga till dimensionen i en utforskning. Så här ser exempelvis de tidigare definierade innehållsgrupperna ut i rapporten Sidor och skärmar:

Skärmbild av rapporten Sidor och skärmar, kategoriserad enligt innehållsgrupperna (inte angivet), herr, dam och barn

Konfigurera ytterligare innehållsgrupper

Du kan ange ytterligare innehållsgrupper. Till exempel kanske du vill ha en innehållsgrupp på toppnivå för herrkläder och sedan en innehållsgrupp2 för kläder och en innehållsgrupp3 för skjortor.

Om du vill konfigurera ytterligare innehållsgrupper skapar du anpassade parametrar för innehållsgrupperna och registrerar sedan innehållsgrupperna som anpassade dimensioner. Läs mer