Dimensions and metrics

[GA4] Cookiegebruik op websites

Dit artikel gaat over cookiegebruik voor Google Analytics 4-property's. Informatie over cookies voor Universal Analytics vindt u in dit artikel.

De JavaScript-bibliotheek gtag.js gebruikt first-party cookies om unieke gebruikers en unieke sessies van één gebruiker te onderscheiden. U hoeft voor de bibliotheek geen cookies in te stellen om gegevens naar Google Analytics te sturen.

Browsers handhaven beperkingen voor de levensduur van first-party cookies als een gebruiker geen vervolgbezoek brengt (maximaal 400 dagen voor Chrome en 7 dagen voor Safari).

gtag.js-cookies

De volgende tabel beschrijft alle cookies die door gtag.js worden ingesteld. Ga naar Uw gegevens waarborgen voor meer informatie over de gegevens die Analytics verzamelt.

Cookienaam Standaardvervaltijd Beschrijving
_ga 2 jaar Wordt gebruikt om gebruikers van elkaar te onderscheiden.
_ga_<container-id> 2 jaar Wordt gebruikt om de sessiestatus te behouden.

U heeft de rol Bewerker nodig om deze functie te gebruiken. Zo overschrijft u de standaardinstellingen voor de vervaltermijn en updatetermijn voor cookies:

1. Klik in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens op Gegevensstreams.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website en daarna onder Google-tag op Taginstellingen configureren.
  3. Klik onder Instellingen op Alles tonen.
  4. Klik op Cookie-instellingen overschrijven.
  5. Vink het selectievakje Standaard cookie-instellingen overschrijven aan.
  6. Selecteer onder Vervaltermijn voor cookies hoelang het duurt voordat cookies verlopen (van onmiddellijk tot 25 maanden).
  7. Selecteer onder Updatetermijn voor cookies de optie Vervaltermijn voor cookies relatief maken aan laatste bezoek of Vervaltermijn voor cookies relatief maken aan eerste bezoek.
  8. Klik op Opslaan.

Ga naar Cookies en gebruikersidentificatie als u aanvullende cookie-instellingen wilt aanpassen.

Cookie-instellingen die zijn opgegeven met de algemene sitetag of met Google Tag Manager overschrijven de instellingen die zijn opgegeven in de Analytics-interface.