Esimerkkejä kohdetavoitteista

Tietyn sivun tai näkymän katseluun perustuvat konversiot

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten kohdetavoitteet määritetään normaalitilanteessa. Lisätietoja tavoitteiden määrittämisestä on kohdassa Tavoitteiden määrittäminen ja muokkaaminen.

Tässä artikkelissa:

Kiinteät URL-osoitteet

Useissa verkkosivustoissa käytetään verkkosivuilla kiinteitä URL-osoitteita. Sivujen rakenne riippuu sivustossa käytetystä verkkotekniikasta. Esimerkki:
  • http://www.omahenkilökohtainenverkkotunnus.fi/2008/luokka/blogitekstin-nimi/
  • http://www.esimerkkieläinkauppa.fi/koirat/ruoka.php
  • http://www.esimerkkieläinkauppa.fi/kissat/ruoka.html

Tällaisten URL-osoitteiden tavoitteiden määrittäminen

• Vahvista ensin, että tavoitteen URL-osoite on sekä yksilöllinen kyseiselle sivulle ja tavoitteelle että yhdenmukainen jokaisessa näkymässä.
    Jos URL-osoite on samanlainen tavoiteprosessin useissa vaiheissa, saat lisätietoja kohdasta Samanlaiset URL-osoitteet useissa vaiheissa (alla). Jos URL-osoite muuttuu näkymien välillä tai jos siinä on nimi- tai arvoparametreja, katso dynaamisesti luotuja URL-osoitteita käsittelevät ohjeet.
  • Kohde: Anna tavoitteen pyynnön URI-osa.
    Pyynnön URI-tunniste on se URL-osoitteen osa, joka tulee verkkotunnuksen osoitteen jälkeen. Yllä olevissa URL-esimerkeissä URI-tunnisteet olisivat seuraavanlaiset:
    • /2008/luokka/blogitekstin-nimi/
    • /koirat/ruoka.php
    • /kissat/ruoka.html
  • Kirjainkoon erottelu: Valitse tämä valintaruutu ainoastaan siinä tapauksessa, että haluat saada osuman vain jommastakummasta sellaisesta kahdesta URL-osoitteesta, jotka eroavat toisistaan vain kirjainkoon perusteella (esimerkiksi /otayhteyttä.html ja /OTAYHTEYTTÄ.html).
  • Hakutyyppi: Käytä tarkoituksiisi parhaiten sopivaa hakutyyppiä. Useimmiten oletusarvo (Yhtä kuin) toimii hyvin. Lisätietoja on jäljempänä kohdassa Hakutyypit.
  • Arvo: Jos olet antanut sivulle arvon, kirjoita se tähän kenttään. Lisätietoja on tavoitteita ja tavoitteen arvoa käsittelevässä artikkelissa.

Verkkokaupan tapahtumat

Jotta voit seurata tapahtumia, sinun on lisättävä verkkokaupan seurantakoodi ostoskoriisi. Sivustollasi tehtyjen ostosten perusteella lasketaan tuottotiedot ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti. Usein on kuitenkin hyödyllistä luoda myös kohdetavoite, joka kertoo verkkokauppatapahtuman valmistumisesta. Kun määrität kohdetavoitteen, näet vähintään yhteen tapahtumaan johtaneiden istuntojen prosenttiosuuden (eli tavoitteen konversioprosentin).

Jos määrität kohdetavoitteen verkkokauppatapahtuman valmistumisesta ilmoittamista varten, jätä Tavoitteen arvo -kenttä tyhjäksi. Tapahtuman todellinen arvo noudetaan ostoskorin verkkokaupan seurantakoodista ja näytetään Tuotto-tiedoissa (Tavoitteen arvo -tiedon sijaan).

Kun olet määrittänyt verkkokaupan seurannan ja varmistanut, että tapahtumatiedot lähetetään Analyticsiin, voit määrittää kohdetavoitteen seuraavasti:

• Kohde: Anna kiitossivun URL-osoite. Esimerkki: http://www.myymme-sinulle.fi/omasivusto/omaOstoskori_kuittaus_kiitos.asp
  • Hakutyyppi: Yleensä Alussa on on paras vaihtoehto ostossivuilla. URL-osoitteen loppuun liitetään usein parametreja ostoskorin URL-osoitteista tietojen siirtämiseksi verkkokaupan palvelimeen. Voit testata ostoskoria URL-osoitteen rakenteen ja vastaavuuden määrittämistä varten. Lisätietoja on jäljempänä kohdassa Hakutyypit.
  • Tavoitteen arvo: Jos seuraat verkkokauppatapahtumaa, jätä tämä tyhjäksi. Käytä verkkokaupparaporteissa kohtaa Tuotto toiminnon arvon määrittämiseen.

Dynaamisesti luodut tai muuttujia sisältävät URL-osoitteet

Jos URL-osoitteet sisältävät kyselytermejä tai niiden lopussa on parametreja, käytä joko Alussa on- tai Säännöllinen lauseke -hakutyyppiä suppilon tai kohdetavoitteen URL-osoitetta annettaessa. Tässä on muutamia esimerkkejä dynaamisista tai muuttujia sisältävistä URL-osoitteista:

• http://www.example.com/tietoja/sivuJossaParametri.html?id=89
  • http://www.esimerkki.fi/myynti/TammikuuTarjous.html?utm_source=UutiskirjeTam&utm_medium=email
  • http://urheilu.esimerkki.fi/vahvistus.cgi?page=1&id=002

Lisätietoja on jäljempänä kohdassa Hakutyypit.

Samanlaiset URL-osoitteet useissa vaiheissa

Joissakin tilanteissa URL-osoite ei muutu koko toimintosarjan aikana. Esimerkiksi rekisteröitymisen URL-osoitereitti voi olla seuraava:

• Vaihe 1 (rekisteröityminen): www.example.com/rekisteröityminen.cgi
  • Vaihe 2 (sopimuksen hyväksyminen): www.example.com/rekisteröityminen.cgi
  • Vaihe 3 (rekisteröinnin valmistuminen): www.example.com/rekisteröityminen.cgi

Yleiset suositukset

1. Määritä tapahtumaseuranta, niin voit seurata tällaisia prosesseja.
  2. Käytä tapahtumatavoitetta kohdetavoitteen sijaan.

Kokeneet käyttäjät voivat halutessaan seurata käyttäjien etenemistä myös samaa URL-osoitetta käyttävän suppilon eri vaiheissa. Tätä varten sinun tulee luoda virtuaalinen sivun katselu kullekin sarjan seurattavalle vaiheelle muokkaamalla seurantakoodia.

Voit antaa ga-funktiolle send-komennon pageview-osumatyypillä ja ohittaa sivun oletusarvon itse muodostamallasi URL-osoitteella. Katso ohje kehittäjän oppaasta. Yllä olevan esimerkin mukaiset muutokset analytics.js-seurantakoodissa saattavat näyttää tältä:

ga('send', 'pageview', '/funnel_G1/step1.html');
ga('send', 'pageview', '/funnel_G1/step2.html');
ga('send', 'pageview', '/funnel_G1/step3.html');

Määritä lopuksi suppilon ja kohdetavoitteen URL-osoitteet käyttämällä seurantakoodin muutoksia varten luomiasi osoitteita.

Useita kriteereitä sisältävät tavoitteet

Voit määrittää tavoitteelle useita kriteereitä, kuten interaktion tietyissä verkkosivuston osissa tai käynnin jollakin verkkosivuston alihakemiston sivulla. Tätä varten hakutyypiksi on valittava säännöllinen lauseke. Lisätietoja on jäljempänä kohdassa Hakutyypit. Esimerkkejä:

• Käytä ^/urheilu/.*-koodia vastaamaan tavoitetta, kun katsellaan mitä tahansa urheiluhakemiston sivua.
  • Käytä kriteeriä urheilu.html|musiikki.html vastaamaan tavoitetta, kun käyttäjä katselee joko urheilu.html- tai musiikki.html-sivuja.

Muilla sivustoilla olevat tavoitteet

Jos kohde, jota haluat käyttää tavoitteenasi, sijaitsee toisella sivustolla, lue lisätietoja aiheesta artikkelista Kolmannen osapuolen sivustot: tavoitteet ja suppilon vaiheet.

Vinkkejä suppiloiden määrittämiseen

Kun luot kohdetavoitteen, voit luoda tavoitteelle myös suppilon. Suppilo on sarja peräkkäisiä sivuja, joiden kautta odotat käyttäjien kulkevan ennen tavoitteen saavuttamista. Suppilon raporttitiedot näkyvät Suppilon visualisointi -raportissa.

Pidä mielessä seuraavat seikat ennen kuin luot suppilon:

• Testaa sekvenssiä verkkosivustolla ja kirjaa muistiin kaikki sivut, joista seurattavan tavoitteen kaikki toiminnot muodostuvat.
  • Sarjan viimeinen sivu on varsinainen tavoite. Sen URL-osoite kirjoitetaan kohdekenttään suppilo-osion sijasta.
  • Kohteelle valitsemasi hakutyyppi vaikuttaa myös kaikkiin suppilo-osion URL-osoitteisiin.
  • Jätä URL-osoitteen verkkotunnuksen nimi pois jokaisessa suppilon vaiheessa (esimerkiksi http://www.example.com/tietoja.html annetaan muodossa /tietoja.html).
  • Jos määrität suppilon ensimmäisen vaiheen pakolliseksi, Suppilon visualisointi -raportin konversiomäärään sisällytetään vain käyttäjät, jotka saapuvat tavoitteeseen ensimmäisen vaiheen kautta. Muussa tapauksessa tavoitteen konversiomäärä on sama kaikissa raporteissa.

Suppilon määrittäminen

1. Avaa tai luo kohdetavoite.
  2. Ota suppilovaihtoehto käyttöön ja anna vaiheelle nimi, jonka haluat näkyvän suppiloraporteissa. Sinun kannattaa määrittää esimerkiksi tervetuloa.html-sivun nimeksi Tervetuloa.
  3. Anna ensimmäisen sivun URL-osoite suppilon 1. vaiheeksi.
  4. Tee ensimmäisestä vaiheesta pakollinen klikkaamalla Pakollinen vaihe -valitsin päälle.
  5. Voit lisätä suppiloon vaiheita valitsemalla +Lisää vaihe ja antamalla kunkin sivun URL-osoitteen ja nimen. Huom. Älä anna prosessin viimeistä sivua suppilo-osiossa, vaan kirjoita se Kohde‑kenttään.
  6. Kun olet lisännyt kaikki haluamasi sivut, klikkaa Luo tavoite (tai Tallenna tavoite).

Jos haluat vahvistaa suppilon toiminnan, katso tiedot Suppilon visualisointi ‑raporteista.

Hakutyypit: Alussa on, Yhtä kuin, Säännöllinen lauseke

On olemassa kolme erilaista hakutyyppiä, joiden avulla määritetään, miten Analytics tunnistaa tavoitteen tai suppilon URL-osoitteen. Tavoitteen URL-osoitteelle valitsemasi hakutyyppi on voimassa myös suppilon URL-osoitteissa, jos olet luonut suppilon.

1. Yhtä kuin -hakutyyppi sopii tavallisille, kiinteille URL-osoitteille:

Yhtä kuin -vastaavuus tarkoittaa tarkkaa hakua eli URL-osoitteen jokaisen merkin vastaavuutta ilman poikkeuksia osoitteen alusta loppuun. Käytä tätä, jos sivustosi URL-osoitteet ovat helppolukuisia eivätkä vaihtele.

Tämä vaihtoehto edellyttää, että suppiloa tai tavoitetta varten antamasi URL-osoitteet vastaavat tarkasti raporteissa näkyviä URL-osoitteita. Osoitteessa ei voi olla dynaamisia (muuttuvia) tietoja, kuten istuntotunnisteita tai kyselyparametreja.

Jos käytät Yhtä kuin ‑vastaavuutta tavoitteelle (esimerkiksi /ostokset/kiitos.html), ylimääräiset välilyönnit kohdekentän alussa tai lopussa johtavat tavoitteen mitätöintiin.
  2. Alussa on -vastaavuuden avulla ohitat lopussa olevat URL-parametrit.

Identtisiä merkkejä haetaan merkkijonon alusta määrittämääsi viimeiseen merkkiin saakka. Käytä tätä vaihtoehtoa, kun sivujen URL-osoitteet ovat pääosin muuttumattomia, mutta niiden lopussa on lisäparametreja, jotka haluat ohittaa.

Jos sivustossa on dynaamisesti luotua sisältöä, käytä Alussa on -vastaavuussuodatinta ohittaaksesi yksilöivät arvot.

Esimerkiksi URL-osoite, johon kyseinen käyttäjä meni, saattaa olla http://www.example.com/vahvistus.cgi?page=1&id=9982251615. Tässä tapauksessa id muuttuu jokaisen käyttäjän kohdalla. Voit silti sisällyttää kyseisen sivun vastaavuuksiin, kun määrität URL-osoitteeksi pelkän loppuosan /vahvistus.cgi?page=1 ja otat käyttöön Alussa on ‑hakutyypin.

3. Säännöllisten lausekkeiden haun avulla etsit useiden kriteerien mukaiset vastaavuudet:

Säännöllisessä lausekkeessa hyödynnetään erikoismerkkejä, jotta voidaan käyttää yleismerkkejä ja joustavaa hakua. Tämä on toimiva vaihtoehto, jos verkkosivun URL-osoitteiden runko tai loppuosan parametrit, tai molemmat näistä, vaihtelevat.

Jos käyttäjä saapuu esimerkiksi jostakin aliverkkotunnuksesta ja URL-osoitteissasi käytetään istuntotunnistimia, voit määrittää URL-osoitteen kiinteän osan säännöllisen lausekkeen avulla. Esimerkiksi osoitteen osa vahvistus.cgi\?page=1 vastaa osoitetta http://urheilu.example.com/vahvistus.cgi?page=1&id=002 ja osoitetta http://kalastus.example.com/vahvistus.cgi?page=1&language=fr&id=119.

Edellä kuvatun tavan lisäksi voit hyödyntää säännöllisiä lausekkeita muun muassa määrittämällä tavoitteen, joka toteutuu, kun käyttäjä käy millä tahansa sivulla alihakemistossa ^/urheilu/.*.

Oikeiden URL-lausekkeiden vahvistaminen tavoitteita varten

Voit tarkistaa, että olet kirjoittanut tavoitteen URL-osoitteen oikein hakemalla sivua Sivut-raportissa. Käytä haussa samaa URL-osoitetta tai säännöllistä lauseketta, jota käytät tavoitteen luomisessa. Jos voit tarkastella olettamiasi sivuja haun tekemisen jälkeen, URL-osoite tai lauseke todennäköisesti toimii.

Esimerkkejä

Alussa on

Oletetaan, että lemmikkieläinkauppasi verkkosivuston yhteen hakemistoon kuuluu useita sivuja. Haluat luoda tavoitteen kala-aiheisille sivuille käyttäen Alussa on -hakutyyppiä. Näiden sivujen URL-osoitteet noudattavat yhteistä rakennetta:

• /tarvikkeet/kalatRuoka.html
  • /tarvikkeet/kalatSäiliöt.html
  • /tarvikkeet/kalatSäiliöKoristeet.html

Jos haluat varmistaa vastaavuus-URI:n toimivuuden, siirry sivustosi Kaikki sivut -raporttiin, klikkaa Lisäasetukset-painiketta ja valitse Sisällytä, Sivu ja Alussa on ennen hakukenttää. Jotta haku täsmäisi edellä annettuihin URL-osoitteisiin, kirjoita hakukenttään /tarvikkeet/kalat. Jos haku palauttaa odottamasi sivut, voit käyttää samaa URI-merkkijonoa tavoitteen URL-osoitteessa.

Säännöllisten lausekkeiden haku

Koska Kaikki sivut -raportissa voi käyttää säännöllisiä lausekkeita hakukentässä, raportin avulla on helppo varmistaa, toimiiko säännöllinen lauseke tavoitteena. Esimerkiksi Analyticsia koskevan Google Developers ‑sivuston Analytics-ohjeissa on useita sivuja, joiden tiedostonimessä on teksti collection. Esimerkiksi seuraavilla sivuilla:

• https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/
  • https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/advanced

Monet kyseisistä tiedostoista sijaitsevat sivuston /collection-hakemistossa. Säännöllisen lausekkeen avulla voit määrittää tavoitteen, jonka mukaan konversioiksi lasketaan kaikki liikenne sellaisilla sivuilla, joiden nimessä esiintyy collection. Haku Kaikki sivut ‑raportin Käyttäytymisraportointi-osiosta säännöllisellä lausekkeella .*collection[^/]*html$ vahvistaa, että tämä lauseke vastaa ainoastaan kaikkia niitä tiedostoja, joiden nimessä esiintyy collection.