[UA→GA4] Tapahtumat Google Analytics 4:ssä ja Universal Analyticsissa

Google Analytics 4:n datamallissa keskitytään tapahtumiin ja tapahtumaparametreihin. Useimmat Google Analytics 4:n datan keräämisen osa-alueet perustuvat tapahtumiin, ja yleensä ne sisältävät myös parametreja.

Tämän osion artikkeleissa käsitellään tapahtumia, jotka ovat keskeisiä siirryttäessä Universal Analyticsista Google Analytics 4:ään.

Perehdytään aluksi seurantaan Universal Analyticsissa.

Universal Analyticsin datankeruumalli

Universal Analyticsissa kerätyn datan perusyksikköä kutsutaan osumaksi. Osuma on käytännössä joukko kuvauksia, jotka lähetetään Analyticsin palvelimille käyttäjän aktivoitumisen tallentamiseksi.

Universal Analyticsin kaksi yleisintä osumatyyppiä ovat katselukerrat ja tapahtumat. Oletusarvoinen seurantakoodinpätkä (joko gtag.js tai analytics.js) lähettää katselukertaosuman automaattisesti. Google Tag Managerissa on Google Analytics: Universal Analytics ‑oletustagityyppi, joka puolestaan käyttää oletusarvoista Katselukerta-seurantatyyppiä.

Jos haluat tallentaa Universal Analyticsissa käyttäjien muita aktivoitumisia (esim. videon katselukertoja, tiedostojen latauksia tai widgetien klikkauksia), sinun on luotava tapahtuma. Jos olet ottanut tapahtumaseurannan käyttöön Universal Analyticsissa, tunnet todennäköisesti seuraavat kolme aktivoitumisen yhteydessä käytettävää kuvausta: tapahtumakategoria (esim. video), tapahtuman toiminto (esim. edistyminen) ja tapahtuman tunniste (esim. 75 %).

Näiden kenttien lisäksi voit sisällyttää muita kuvauksia omien ulottuvuuksien ja arvojen muodossa. Voit lisätä esimerkiksi oman videotyyppi-ulottuvuuden ja sille arvot yritys, opetus ja mainos.

Google Analytics 4:n datankeruumalli

Google Analytics 4 perustuu erilaisiin tapahtumiin ja tarjoaa joustavan ja agnostisen datankeruun paradigman, joka on lähtöisin Google Analytics for Firebasesta.

Perusta Firebasessa

Firebase tarjoaa joukon palveluja, joiden tarkoituksena on helpottaa Android- ja iOS-mobiilisovellusten kehittämistä ja markkinointia. Google Analytics for Firebase eli Firebase Analytics on yksi Firebasen peruspilareista. Sen avulla voit mitata sovellusten tuloksia ja luoda yleisöjä sovellusten markkinointia, kohdistusta ja optimointia varten.

Koska katselukerta ei ole mobiilisovellusten kannalta olennainen mittari, Firebase Analytics on alusta lähtien perustunut tapahtumien ja tapahtumaparametrien paradigmaan. Jos seuraat Universal Analyticsissa videon aikaansaamaa aktivoitumista, jolle on lisätty tapahtumakategoria, tapahtuman toiminto ja tapahtuman tunniste, voit vastaavasti käyttää Firebase Analyticsissa video_progress-tapahtumaa ja seurata sitä video_title- ja video_percent-tapahtumaparametrien avulla.

Integroitu raportointi eri verkkosivustoilla ja sovelluksissa

Google Analytics 4:ssä käytetään samaa tapahtumien ja tapahtumaparametrien paradigmaa, joka on lähtöisin Firebase Analyticsista.

Jos seuraat jo Android- tai iOS-sovellustasi Firebasen avulla, voit synkronoida Firebase-projektin heti Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden kanssa. Sinun ei tarvitse määrittää uutta seurantaa mobiilisovelluksissasi (ellet sitten halua seurata muita aktivoitumisia tai luokituksia).

Verkkosivustojen osalta Google Analytics 4:ään siirtyminen tarkoittaa pääasiassa sitä, että luot nykyisen Universal Analytics ‐seurannan uudelleen (joissakin tapauksissa automaation avulla ja joissakin tapauksissa manuaalisesti) siten, että se kerää dataa Firebase / Google Analytics 4 ‐mallia varten.

Universal Analytics ‐seurannan mäppäämisestä Google Analytics 4:ään voi olla esimerkiksi seuraavia etuja:

• Merkityksellisempää dataa: Google Analytics 4 ‐malli on lähtökohtaisesti merkityksellisempi, koska kukin parametri on nimetty oman toimintonsa mukaan (Universal Analyticsin tapahtumaulottuvuudet ovat yleisluontoisempia).
  • Joustavampi datan kuvaus: Voit lisätä jopa 25 parametria (esim. event_name), joiden avulla voit kuvata jokaista aktivoitumista joustavammin.
  • Yksi luokitus: Käyttämällä samoja seurantaluokituksia verkon, Androidin ja iOS:n datastriimeissä voit varmistaa merkityksellisen ja yhtenäisen monialustaisen raportoinnin Google Analytics 4:ssä.

Tämän osion seuraavassa artikkelissa on lisätietoja Universal Analyticsin mäppäämisestä Google Analytics 4:ään.