Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Als u een Universal Analytics-property gebruikt, bekijkt u het gedeelte over Universal Analytics van dit Helpcentrum.

[GA4] URL-makers: campagnegegevens verzamelen met aangepaste URL's

Voeg parameters toe aan URL's om de campagnes aan te geven die verkeer doorverwijzen

Als u campagneparameters toevoegt aan de bestemmings-URL's die u gebruikt in verwijzingslinks en advertentiecampagnes, kunt u zien welke campagnes verkeer doorverwijzen. Als een gebruiker op een verwijzingslink klikt, worden de URL-parameters naar Analytics verstuurd en worden de parameterwaarden weergegeven in het rapport Verkeersacquisitie.

In dit artikel:

Parameters

U kunt de volgende parameters aan uw URL's toevoegen:

• utm_id: Campagne-ID. Gebruik dezelfde ID's als voor kostengegevens van campagnes uploaden.
  • utm_source: Verwijzende URL, bijvoorbeeld: google, nieuwsbrief4, billboard.
  • utm_medium: Marketingmedium, bijvoorbeeld: CPC, banner, e-mail.
  • utm_campaign: Product, slogan, promotiecode, bijvoorbeeld spring_sale.
  • utm_term: Betaald zoekwoord.
    utm_term wordt momenteel niet gerapporteerd in Google Analytics 4-property's.
  • utm_content: Hiermee kunt u verschillend advertentiemateriaal onderscheiden. Als u bijvoorbeeld in een e-mailbericht 2 call-to-action-links heeft opgenomen, kunt u utm_content gebruiken om voor beide links verschillende waarden in te stellen. Op deze manier kunt u bepalen welke link effectiever is.
    utm_content wordt momenteel niet gerapporteerd in Google Analytics 4-property's.

Elke parameter moet worden gekoppeld aan een waarde die u zelf toewijst. Elk parameter/waarde-paar bevat dan informatie die gerelateerd is aan de campagne.

Zo kunt u de volgende parameterwaarde-paren gebruiken voor uw campagne Zomersale:

• utm_source = summer-mailer om aan te geven welk verkeer afkomstig is van uw e-mailcampagne Zomersale.
  • utm_medium = email om aan te geven welk verkeer afkomstig is van de e-mailcampagne en welk verkeer afkomstig is van de in-app-campagne.
  • utm_campaign = summer-sale voor de hele campagne.

Als u deze parameters gebruikt, ziet de aangepaste URL van de campagne er zo uit:

https://www.example.com/?utm_source=summer-mailer&utm_medium=email&utm_campaign=summer-sale

Als u parameters aan een URL toevoegt, moet u altijd utm_source, utm_medium en utm_campaign gebruiken.

URL-makers

U kunt handmatig parameters en waarden aan uw URL's toevoegen of u kunt met een van de volgende platformspecifieke URL-makers uw eigen URL's samenstellen en zelf parameters toevoegen.

Belangrijk: Als u een Android-app promoot, gebruikt u de URL-maker voor Google Play. Als u een iOS-app promoot, gebruikt u de URL-maker om campagnes in iOS bij te houden. In alle andere gevallen gebruikt u de URL-maker voor campagnes in Google Analytics.

Handmatige installatie

Als u uw aangepaste campagnes handmatig wilt instellen, moet u ervoor zorgen dat u de parameters van de URL scheidt met een vraagteken. Neem de parameters en de bijbehorende waarden op als paren, gescheiden door een isgelijkteken (=). Scheid elk parameter/waarde-paar door een ampersand (&). Bijvoorbeeld:

https://www.example.com/?utm_source=email_campaign&utm_medium=email&utm_campaign=summer-sale

U kunt de parameters in willekeurige volgorde aan de URL toevoegen. Parameterwaarden zijn hoofdlettergevoelig, bijv. utm_source=google is iets anders dan utm_source=Google.

Voorbeeld-URL's

• http://www.example.com/?utm_source=exampleblog&utm_medium=referral&utm_campaign=summer-sale
  • http://www.example.com/?utm_source=newsletter1&utm_medium=email&utm_campaign=summer-sale
  • http://www.example.com/?utm_source=newsletter1&utm_medium=email&utm_campaign=summer-sale&utm_content=toplink

Aangepaste-campagnegegevens bekijken

U kunt Sessiebron/medium, Sessiemedium, Sessiebron en Sessiecampagne bekijken in het rapport Acquisitie > Verkeersacquisitie.