Så samlar du bäst in kampanjdata med anpassade webbadresser

1. Tagga bara det som är nödvändigt.

Om ditt Analytics-konto är länkat till ett aktivt Google Ads-konto och du har aktiverat automatisk taggning behöver du inte tagga måladresserna i Google Ads. Analytics spårar automatiskt alla dina Google Ads-kampanjer. Om du däremot kör betalda sökkampanjer på andra sökmotorer än Google måste du tagga måladresserna för de annonserna.

Hänvisningswebbplatser identifieras automatiskt och visas i rapporterna. Om du vill koppla ett kampanjnamn eller en annonstyp (till exempel ”bannerannons”) till hänvisningstrafik måste du tagga länkar på hänvisningswebbplatser.

Det finns vissa länkar som du inte behöver tagga och som ofta inte går att tagga. Försök inte tagga organiska (obetalda) sökordslänkar från sökmotorer. Sökmotornamn identifieras automatiskt och visas i rapporterna. Du behöver inte tagga Google Ads-webbadresser om du använder automatisk taggning.

2. Skapa länkar med hjälp av webbadressverktyget.

Kampanjlänkar består av en webbadress följt av ett frågetecken (?) och kampanjvariablerna avgränsade med et-tecken (&). Exempel: http://www.example.com/?utm_source=adsite&utm_campaign=adcampaign.

Om du skapar webbadresserna med hjälp av webbadressverktyget behöver du inte bry dig om länksyntaxen. Du behöver bara kopiera och klistra in länkarna i din annons. Om du funderar över vilka fält du ska fylla i är du redo för steg 3.

3. Använd bara de kampanjvariabler du behöver.

Webbadressverktyget innehåller sex fält, men du behöver normalt bara använda Kampanjkälla, Kampanjmedium och Kampanjens namn. I Kampanjterm kan du ange det betalda sökordet. I Kampanjinnehåll kan du ange den annons, knapp eller länk som användarna klickade på. I tabellen nedan visar vi hur du kan tagga två typer av onlinekampanjer: e-postkampanjer och betalda sökord.

E-postkampanj Kampanj med betalda sökord
Kampanjkälla nyhetsbrev1 yahoo
Kampanjmedium e-post cpc
Kampanjterm   söktermen som är kopplad till trafiken
Kampanjinnehåll uppmaning_2
Kampanjens namn produktxyz produktxyz

4. Skicka inte personligt identifierande information.

Tänk på att användarvillkoren för Analytics, som alla Analytics-kunder måste följa, förbjuder sändning av personligt identifierande information (PII) till Analytics, som namn, personnummer, e-postadresser och liknande. Läs mer om sekretessprinciperna i Analytics.