Intern verkeer uitsluiten

Verkeer naar uw website van mensen in uw bedrijfsnetwerk uitfilteren.

Meestal wordt Analytics gebruikt om bij te houden hoe externe klanten en gebruikers met uw website omgaan, aangezien interne verkeerspatronen doorgaans verschillen van externe verkeerspatronen. Als uw rapportageweergaven hitgegevens van zowel interne als externe gebruikers van uw website bevatten, kan het lastig worden om te bepalen hoe uw klanten daadwerkelijk met uw website omgaan.

Stel dat u bijvoorbeeld een e-commercewebsite heeft. Uw interne verkeer bestaat onder andere uit stresstests. Hierbij worden grote hoeveelheden hits naar bepaalde pagina's op uw website verzonden. In uw rapporten wordt voor de betreffende pagina's vervolgens een groot aantal hits weergegeven. Dit maakt het moeilijk om te bepalen hoeveel hits afkomstig zijn van klanten en hoeveel hits voortvloeien uit een stresstest.

Een IP-adresfilter maken

Als uw netwerk met IPv6 werkt en u IPv6-adressen naar Analytics stuurt, zorg er dan voor dat uw filter de IPv6-indeling gebruikt voor die adressen.

Als u IPv4-adressen verzendt, moet u ervoor zorgen dat uw filter de IPv4-indeling gebruikt voor die adressen.

Als u wilt voorkomen dat intern verkeer invloed heeft op uw gegevens, kunt u een filter gebruiken om verkeer uit te filteren aan de hand van het IP-adres.

U kunt het openbare IP-adres dat u momenteel gebruikt, vinden door op google.nl te zoeken naar 'wat is mijn ip-adres'. Neem contact op met uw netwerkbeheerder om te achterhalen welke IP-adressen en subnetten uw bedrijf gebruikt.

Ga als volgt te werk om een IP-adresfilter te maken:

1. Volg de instructies voor het maken van een nieuw filter voor uw weergave.
  2. Laat de waarde bij Filtertype staan op Vooraf gedefinieerd.
  3. Kies in het menu Filtertype selecteren de optie Uitsluiten.
  4. Kies in het menu Bron of bestemming selecteren de optie verkeer van de IP-adressen.
  5. Kies in het menu Expressie selecteren de gewenste expressie.
  6. Geef het IP-adres of een reguliere expressie op. Zie de voorbeelden hieronder.

Als u meerdere IP-adressen of subnetten wilt uitsluiten, kunt u meerdere filters maken. Zoals bij alle filters moet u ervoor zorgen dat de voorwaarden die u opgeeft, elkaar niet op ongewenste wijze beïnvloeden of conflicten veroorzaken.

Eén IP-adres uitsluiten

Als u één IP-adres (bijvoorbeeld 192.168.0.1) wilt uitsluiten, stelt u het filter als volgt in:

• Filternaam: geef een naam op
  • Filtertype: Vooraf gedefinieerd
  • Filtertype selecteren: Uitsluiten
  • Bron of bestemming selecteren: verkeer van de IP-adressen
  • Expressie selecteren: die gelijk zijn aan
  • IP-adres: geef één IP-adres op

Exclude single IP filter example.

Een subnet met IP-adressen uitsluiten

Voor een subnet met IP-adressen (bijvoorbeeld 192.168.0.*) stelt u het filter als volgt in:

• Filternaam: geef een naam op
  • Filtertype: Vooraf gedefinieerd
  • Filtertype selecteren: Uitsluiten
  • Bron of bestemming selecteren: verkeer van de IP-adressen
  • Expressie selecteren: die beginnen met
  • IP-adres: geef het IP-adres op, zonder het subnet
Exclude subnet filter example
IPv6-adressen uitsluiten

Een IPv6-adres (bijvoorbeeld 2620:0:10e2:2:c4bc:9fd2:974f:cf19) kunt u op dezelfde manier uitsluiten als een regulier IPv4-adres. Hier volgt een voorbeeld van een uitsluitingsfilter voor een IPv6-subnet:

• Filternaam: geef een naam op
  • Filtertype: Vooraf gedefinieerd
  • Filtertype selecteren: Uitsluiten
  • Bron of bestemming selecteren: verkeer van de IP-adressen
  • Expressie selecteren: die beginnen met
  • IP-adres: geef het IPv6-adres op, zonder het subnet

Exclude IPv6 filter example

Reguliere expressies gebruiken voor complexere filters

Met reguliere expressies kunt u aangepaste IP-uitsluitingsfilters maken. U kunt bijvoorbeeld als volgt het IP-adres 192.100.0.1 en eventuele subnetten van 192.168.0 uitsluiten:

• Filternaam: geef een naam op
  • Filtertype: Aangepast
  • Filtertype selecteren: Uitsluiten
  • Filterveld: IP-adres
  • Filterpatroon: ^192\.100\.0\.1$|^192\.168\.0.*$

Exclude regular expression filter example

Controleren of het filter werkt

De meeste typen filters kunt u controleren voordat u ze opslaat (dit doet u met behulp van de functie Dit filter verifiëren). Helaas kan een filter voor IP-adressen niet op deze manier worden gecontroleerd. Wel kunt u de Chrome-browserextensie Google Tag Assistant gebruiken om op uw website een flow op te nemen die hits naar uw property verzendt. Voor de extensie is een Analytics-rapport beschikbaar waarin de effecten worden weergegeven van eventuele filters die voor uw weergave zijn ingesteld.

Tag Assistant Recordings gebruiken

Tag assistant menus. Change location is 3rd from the top
  1. Volg de instructies in Aan de slag met Tag Assistant Recordings om de extensie te installeren en op uw website een flow op te nemen. (Het is niet van belang of de flow binnen of buiten uw bedrijfsnetwerk wordt opgenomen.)
  2. Bij stap 8 van deze instructies wordt u gevraagd om het tabblad Google Analytics-rapport te openen. Doe dit en klik vervolgens in het menuvenster aan de linkerkant op Locatie wijzigen.
  3. Geef een IP-adres op waarvan u verwacht dat uw filter dit zal uitsluiten.
  4. Klik op Updaten.

Tag Assistant Recordings analyseert uw rapport opnieuw alsof de hits afkomstig zijn van het door u opgegeven IP-adres. Als u uw IP-filter op de juiste manier heeft ingesteld, worden in het rapport alle hits weergegeven die voor deze weergave zijn uitgefilterd.

Tag Assistant Recordings change location dialog
Het IP-adres van een locatie wijzigen
Tag Assistant Google Analytics report showing Hit 1 has been filtered from the view (mutations section)
Analytics-rapport dat de effecten van een IP-filter weergeeft