Prikk (.) og omvendt skråstrek (\)

Noen tegn betyr én ting i regulære uttrykk og noe helt annet i andre sammenhenger. I regulære uttrykk brukes for eksempel punktum (.) som et spesialtegn som matcher et hvilket som helst tegn. I skriftspråket brukes punktum (.) til å angi slutten på en setning. I mange land brukes punktum (.) som desimaltegn for å skille heltall fra desimaler (i Norge bruker vi komma).

I regulære uttrykk evalueres et spesialtegn i henhold til reglene for regulære uttrykk – et punktum matcher et hvilket som helst tegn.

Det regulære uttrykket 1. samsvarer for eksempel med følgende:

• 11
  • 1A

Det regulære uttrykket 1.1 samsvarer med følgende:

• 111
  • 1A1

Hvis du oppgir en IP-adresse som regulært uttrykk, får du uforutsigbare resultater. Det regulære uttrykket 0.0.0.0 samsvarer for eksempel med følgende:

• 0102030
  • 0a0b0c0

For at et punktum i et regulært uttrykk skal tolkes i den opprinnelige sammenhengen som et skilletegn i IP-adressen og ikke som et spesialtegn som samsvarer med et hvilket som helst tegn, må du indikere dette i det regulære uttrykket. Det gjør du med omvendt skråstrek (\). Et tegn som kommer rett etter en omvendt skråstrek i et regulært uttrykk, tolkes bokstavelig. Følgende er et regulært uttrykk som matcher IP-adressen 0.0.0.0:

0\.0\.0\.0

Omvendt skråstrek brukes til å escape-kode alle spesialtegn slik at de tolkes bokstavelig. Eksempler:

• \\ (escape-koder omvendt skråstrek)
  • \[ (escape-koder hakeparentes)
  • \{ (escape-koder klammeparentes)
  • \. (escape-koder punktum)