Punt (.) en backslash (\)

Sommige tekens hebben in reguliere expressies een bepaalde betekenis, terwijl ze in een andere context een totaal verschillende betekenis hebben. In reguliere expressies staat de punt (.) bijvoorbeeld voor een willekeurig teken. In schrijftaal wordt de punt gebruikt om het einde van een zin aan te geven. In Engelstalige landen wordt de decimaalpunt gebruikt als scheidingsteken tussen gehele getallen en decimalen.

Speciale tekens hebben in reguliere expressies dus een andere betekenis dan we gewend zijn: als er een punt staat betekent dit dat er wordt gezocht naar een willekeurig teken.

Met de reguliere expressie 1. krijgt u bijvoorbeeld de volgende resultaten:

• 11
  • 1A

Met de reguliere expressie 1.1 krijgt u

• 111
  • 1A1

Als u een IP-adres opgeeft als reguliere expressie, krijgt u dan ook niet de resultaten die u misschien verwacht. Met de reguliere expressie 0.0.0.0 krijgt u bijvoorbeeld het volgende:

• 0102030
  • 0a0b0c0

Als u wilt dat de punt in een reguliere expressie in de oorspronkelijke betekenis als scheidingsteken voor de verschillende delen van het IP-adres wordt geïnterpreteerd en niet als speciaal teken dat staat voor een willekeurig teken, moet u dit aangeven. Dit doet u met de backslash (\). Als er in een reguliere expressie een backslash staat, wordt het volgende teken na de backslash letterlijk geïnterpreteerd. Een reguliere expressie die staat voor het IP-adres 0.0.0.0 is dus:

0\.0\.0\.0

Gebruik daarom de backslash als u wilt dat een speciaal teken letterlijk wordt geïnterpreteerd, bijvoorbeeld:

• \\ (de backslash wordt letterlijk geïnterpreteerd)
  • \[ (de vierkante haak wordt letterlijk geïnterpreteerd)
  • \{ (de accolade wordt letterlijk geïnterpreteerd)
  • \. (de punt wordt letterlijk geïnterpreteerd)