Over cross-domein tracking

Hoe standaardtracking zich verhoudt tot cross-domein tracking

Met cross-domein tracking kunnen sessies op twee gerelateerde sites (zoals een e-commercesite en een afzonderlijke site voor uw winkelwagentje) door Google Analytics als één sessie worden beschouwd. Dit wordt ook wel site koppelen genoemd.

In dit artikel:

Gedrag van standaardtrackingcode

De standaardtrackingcode van Analytics registreert verkeer naar een bepaalde URL als groep. Als u bijvoorbeeld tracking instelt op uw blog mijnvoorbeeldblog.example.com, wordt het verkeer naar alle pagina's en submappen van uw site verzameld en als eenheid geteld. Op die manier geven Analytics-rapporten de volgende relaties weer wanneer een gebruiker van de ene pagina op uw site naar een andere pagina op dezelfde site gaat:

• navigatiepad tussen pagina's
  • totale op de site doorgebrachte tijd (cumulatief over alle pagina's)
  • aantal afzonderlijke sessies en unieke sessies
  • aantal unieke gebruikers

Google Analytics behandelt bovendien verkeer naar aparte URL's als uniek en ongerelateerd (behalve in het geval van verwijzende links). Zo hoort Google Analytics ook te werken. Het is immers niet wenselijk dat gegevens van de ene website terechtkomen in het Google Analytics-rapport van een andere website die daar niets mee te maken heeft.

Twee dataweergaven die worden gebruikt om gegevens te verzamelen van twee aparte websites

Gedrag van cross-domein tracking

Stel dat u een online winkel heeft en een winkelwagentje van derden dat wordt gehost op een ander domein, zoals:

1. www.example-petstore.com
  2. www.example-commerce-host.com/example-petstore/

Zonder cross-domein tracking wordt een gebruiker die in uw online winkel terechtkomt en vervolgens doorgaat naar het winkelwagentje van derden, geteld als twee aparte gebruikers met twee aparte sessies, elk met een verschillende duur.

Met cross-domein tracking kan Analytics dit zien als één sessie van één gebruiker. Dit wordt ook wel site koppelen genoemd. Een gebruiker in uw online winkel die doorgaat naar uw winkelwagentje, wordt geteld als één gebruiker, en niet als twee. De sessie die deze gebruiker in de winkel heeft gestart, loopt door gedurende de tijd die deze gebruiker op de site van het winkelwagentje doorbrengt.

Eén dataweergave die wordt gebruikt om gegevens te verzamelen van twee aparte websites

Gerelateerde bronnen

analytics.js

gtag.js