Fem viktiga uppgifter som kan extraheras från Site Search-data

av Avinash Kaushik

Om du infogar en sökruta på din webbplats och spårar hur rutan används kan du få viktig kunskap om användarens avsikt. Varje gång någon söker på din webbplats talar de indirekt om vad de letar efter. I den här artikeln beskrivs fem olika sätt att använda webbplatsens sökdata till att förstå användarnas avsikt.

Innehåll i artikeln:

Hur ofta använder användarna sökrutan och vad söker de efter?

Du kan använda rapporten Användning av Site Search till att ta reda på hur många sessioner som omfattade sökaktivitet och hur många som inte gjorde det. Om du tittar i rapporten Beteende > Site Search > Söktermer får du veta vad användarna sökte efter.

Var inleder besökarna sin sökning och vad hittar de?

Information om på vilka sidor användarna började sina sökningar finns i rapporten Beteende > Site Search > Sidor. Se till att sidorna i rapporten är sidor där du förväntar dig sökningar, inte sidor där användarna söker i frustration. Användarna ska till exempel inte behöva söka från målsidan. Målsidan ska helst innehålla exakt den information som hänvisningslänken utlovar. Om en användare söker på Google efter en viss produkt och klickar på din Google Ads-annons ska han eller hon inte behöva söka efter produkten en gång till på din webbplats.

Vilka sidor besöker användarna när de har sökt på din webbplats och sett sökresultatsidan? Den här informationen finns i rapporten Beteende > Site Search > Sidor och om du väljer Målsida som primär dimension.

Är användarna nöjda med sökresultatet?

Hur väl fungerar webbplatssökningen? Hjälper den användarna att hitta det de söker efter? Mätvärdet % Utgångar för sökning ingår i flera av rapporterna och är en bra indikator. % Utgångar för sökning anger procentandelen användare som lämnade webbplatsen efter sökningen i stället för att klicka på någon av resultatsidorna. Ju högre andel (och ju närmare den kommer 100 %), desto mindre nöjda är användarna och desto viktigare är det för dig att anpassa webbplatssökningen och ge relevanta resultat.

(Tips! Mätvärdet % Utgångar för sökning är ett slags motsvarighet till avvisningsfrekvensen, som anger hur många användare som lämnade webbplatsen efter att bara ha sett en enstaka sida.)

Ett relaterat mätvärde är Resultatsidvisningar/sökning, antalet gånger som användare tittade på en sökresultatsida efter en sökning. En hypotes kan vara att om du visar relevanta resultat kommer besökarna att klicka på den ”gyllene triangeln” på den första resultatsidan och fortsätta till andra sidor på webbplatsen. Om andelen resultatsidvisningar/sökningar är högre än 1 eller 2 måste besökarna verkligen leta för att hitta relevanta resultat.

Hur söker olika grupper av användare på min webbplats?

Vad sökte användare från London efter när de väl hade hamnat på min webbplats? Den här typen av analys utför du genom att använda ett segment.

Vilka affärsresultat leder användarnas webbplatssökningar till?

Finns det några affärsmässiga fördelar med sökrutan på din webbplats? Leder sökrutan till högre konverteringsfrekvens eller intäkter från e-handel? Den här typen av information finns på flikarna Mål och E-handel för alla aspekter av webbplatssökningen och för alla grupper med besökare.

Om du vill ta reda på vilken inverkan användare som sökte efter kategorin Böcker hade på din verksamhet kan du öppna Beteende > Site Search > Söktermer och välja Kategori för webbplatssökning som primär dimension och klicka på kategorin ”böcker” i tabellen. Klicka på fliken Mål för att visa konverteringsinformation och på fliken E-handel för att se mätvärden för e-handel. Vill du ta reda på de sammanlagda intäkterna från den här gruppen av besökare? Titta på mätvärdet Intäkt på fliken E-handel. Om du vill jämföra intäkterna från användare som söker på webbplatsen med användare som söker på andra ställen, kan du öppna rapporten Användning och välja Intäkt på rullgardinsmenyn i tabellen.