Vijf vragen die u kunt beantwoorden met uw Site Search-gegevens

door Avinash Kaushik

Als u op uw site een zoekvak weergeeft en bijhoudt hoe mensen dit zoekvak gebruiken, kunt u belangrijke inzichten krijgen in wat gebruikers willen. Elke keer dat gebruikers zoeken op uw site, vertellen ze u in hun eigen woorden waarnaar ze op zoek zijn. In dit artikel worden vijf manieren beschreven waarop u gegevens van zoekopdrachten op uw site kunt gebruiken om inzicht in de intentie van gebruikers te krijgen.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Hoe vaak gebruiken gebruikers mijn zoekvak en wat zoeken ze?

Met het rapport 'Gebruik van 'Zoekopdrachten op site'' kunt u achterhalen bij hoeveel sessies er zoekopdrachten zijn uitgevoerd en bij hoeveel bezoeken niet. Als u wilt weten waarnaar mensen op zoek waren, kunt u het rapport Gedrag > Site Search > Zoektermen bekijken.

Waar beginnen mensen met zoekopdrachten en wat vinden ze?

Ga naar het rapport Gedrag > Site Search > Pagina's om de pagina's te identificeren waarop gebruikers zijn begonnen met zoeken. Controleer of de pagina's in het rapport de pagina's zijn waarvan u verwacht dat gebruikers hier beginnen met zoeken, en geen pagina's die gebruikers uit frustratie gebruiken. Zo moeten gebruikers niet hoeven te zoeken vanaf een bestemmingspagina. Idealiter bevatten bestemmingspagina's de informatie die in de verwijzende link of advertentietekst is beloofd. Als een gebruiker op Google zoekt naar een bepaald product, moet hij niet opnieuw op uw site naar het product hoeven te zoeken.

Als gebruikers op uw site zoeken en een pagina met zoekresultaten te zien krijgen, welke pagina's zullen ze dan het meest waarschijnlijk bekijken? Als u deze informatie wilt bekijken, gaat u naar het rapport Gedrag > Site Search > Pagina's en selecteert u Bestemmingspagina als primaire dimensie.

Zijn gebruikers tevreden met wat ze vinden?

Hoe goed is de zoekfunctie van uw site? Helpt de functie gebruikers om te vinden waarnaar ze zoeken? Een goede indicator hiervoor is de statistiek % uitstappunten zoekopdrachten, die in veel rapporten beschikbaar is. De statistiek % uitstappunten zoekopdrachten geeft het percentage zoekopdrachten aan waarbij de gebruiker na het uitvoeren van een zoekopdracht uw site verlaat in plaats van op een van de pagina's in de aangeboden zoekresultaten te klikken. Hoe hoger het percentage (en hoe dichter dit 100% benadert), hoe minder tevreden uw gebruikers zijn, waardoor het nog belangrijker wordt de zoekfunctie van uw site te verbeteren om relevante resultaten te leveren.

(Tip: U kunt de statistiek % uitstappunten zoekopdrachten beschouwen als het sitezoekequivalent van het bouncepercentage, dat aangeeft hoeveel gebruikers uw site hebben verlaten nadat ze slechts één pagina hebben bekeken.)

Een gerelateerde statistiek is Resultaten paginaweergaven/zoekopdracht, die het aantal keren aangeeft dat gebruikers een pagina met zoekresultaten hebben bekeken na het uitvoeren van een zoekopdracht. U zou bijvoorbeeld kunnen uitgaan van de stelling dat als u de meest relevante zoekresultaten levert, bezoekers op de 'gouden driehoek' op de eerste pagina met zoekresultaten klikken, en vervolgens doorgaan en andere pagina's op uw site bekijken. Als Resultaten paginaweergaven/zoekopdracht hoger is dan 1 of 2, betekent dit dat gebruikers echt moeten spitten naar relevante resultaten.

Hoe zoeken verschillende groepen gebruikers op mijn site?

Waar hebben gebruikers uit Amsterdam naar gezocht toen ze mijn site bezochten? U kunt een dergelijke analyse uitvoeren door een segment toe te passen.

Welke bedrijfsresultaten komen voort uit de zoekopdrachten die gebruikers op mijn site uitvoeren?

En tot slot: heeft het plaatsen van een zoekvak op uw site ook een zakelijk voordeel? Leidt de aanwezigheid van een zoekvak tot hogere conversieratio's of meer e-commerceopbrengst? De tabbladen Doel en E-commerce leveren deze informatie voor elk aspect van zoeken op de site of voor elke groep gebruikers die heeft gezocht op de site.

Als u bijvoorbeeld wilt weten welke invloed gebruikers die in de categorie 'boeken' zochten, hebben gehad op uw omzet, gaat u naar het rapport Gedrag > Site Search > Zoektermen, selecteert u Site Search-categorie als primaire dimensie en klikt u op de categorie 'boeken' in de tabel. Klik vervolgens op een tabblad Doel om de conversiegegevens te bekijken en op het tabblad E-commerce om de e-commercestatistieken te bekijken. Wilt u de totale opbrengst weten die is gegenereerd door deze groep? Bekijk dan de statistiek Opbrengst op het tabblad E-commerce. Als u de opbrengst wilt vergelijken voor gebruikers die wel op de site hebben gezocht en voor gebruikers die dit niet hebben gedaan, gaat u naar het rapport 'Gebruik' en selecteert u 'Opbrengst' in het dropdown-menu van de tabel.