Fem spørsmål du må finne svar på Nettstedsøk-dataene dine

av Avinash Kaushik

Hvis du bruker et søkefelt på nettstedet ditt og sporer hvordan folk bruker det, kan du skaffe deg viktig statistikk om brukernes hensikter. Hver gang brukere legger inn søk på nettstedet ditt, forteller deg – med brukernes egne ord – nøyaktig hva de er på utkikk etter. I denne artikkelen tar vi for oss fem måter du kan bruke Nettstedsøk-data på for å forstå brukerhensikt.

Du finner følgende informasjon i denne artikkelen:

Hvor ofte bruker folk søkefeltet mitt, og hva er det de ser etter?

I «Bruk av Nettstedsøk»-rapporten kan du se hvor mange økter som inneholdt eller manglet søkeaktivitet. Hvis du vil finne ut hva folk ser etter, kan du ta en titt i Atferd > Nettstedsøk > Søkeord-rapporten.

Hvor er det folk starter søk, og hva finner de?

Hvis du vil se hvilke sider brukere var på da de la inn et søk, går du til Atferd > Nettstedsøk > Sider-rapporten. Kontrollér at sidene som er oppført i denne rapporten, er sidene du forventer at brukerne skal søke fra, og ikke sider som brukerne søker fra i frustrasjon. Brukere skal for eksempel ikke være nødt til å måtte søke fra en landingsside. En landingsside skal ideelt sett inneholde nøyaktig den informasjonen som den aktuelle annonsen eller henvisningskoblingen gir løfter om. Hvis en bruker søker etter et bestemt produkt på Google og deretter klikker på Google Ads-annonsen din, skal ikke vedkommende måtte søke etter produktet på nytt etter at nettstedet ditt blir åpnet.

Når brukere søker på nettstedet ditt og blir vist søkeresultatsider, hvilke sider er det da de sannsynligvis får se? Du kan finne denne informasjonen ved å gå til Atferd > Nettstedsøk > Sider-rapporten og velge Destinasjonsside som primærdimensjon.

Er brukerne fornøyd med det de finner?

Hvor godt fungerer Nettstedsøk på nettstedet ditt? Gjør funksjonen det enklere for brukerne å finne det de er på utkikk etter? Du kan få en god indikasjon på dette gjennom beregningen % søkeutganger, som er tilgjengelig i mange av rapportene. Med % søkeutganger kan du se prosentandelen av søk der brukeren forlot nettstedet ditt etter et søk, i stedet for å klikke på noen av resultatsidene du foreslo. Jo høyere prosenten er (og jo nærmere den er 100 %), dess mindre fornøyd er brukerne dine og dess mer viktig er det at du finstemmer nettstedet, slik at du kan tilby relevante resultater.

(Tips: Du kan tenke på beregningen % søkeutganger for Nettstedsøk som tilsvarende av beregningen Fluktfrekvens, som gir deg informasjon om hvor mange brukere som forlot nettstedet ditt etter bare å ha sett én side.)

Resultater for sidevisninger/søk er en beregning av samme sort – nemlig antallet ganger brukere åpnet en søkeresultatside etter et søk. Hvis du sørger for å vise brukerne de mest relevante resultatene, skal de hypotetisk sett velge å klikke på den gylne triangelen på den første resultatsiden, for så å se på andre sider på nettstedet ditt. Hvis beregningen Resultater for sidevisninger/søk er høyere enn 1 eller 2, betyr det at brukerne må lete for å finne relevante resultater.

Hvordan søker ulike brukergrupper på nettstedet mitt?

Hva søkte brukere fra Oslo etter når de var på nettstedet mitt? Du kan kjøre slike analyser ved å bruke segmenter.

Hvilke forretningsmessige mål – om noen – oppnår jeg ved at brukere søker på nettstedet mitt?

Finnes det forretningsmessige fordeler ved å inkludere et søkefelt på nettstedet ditt? Kan et søkefelt gi deg høyere konverteringsfrekvens eller økte inntekter fra netthandel? Du kan finne slik informasjon for ethvert aspekt av Nettstedsøk eller enhver gruppe av søkere i fanene Mål og Netthandel.

Hvis du for eksempel vil finne ut hva brukere som har søkt i «bøker»-kategorien har hatt å si for bedriftsresultatene dine, går du til Atferd > Nettstedsøk > Søkeord, velger Kategori for Nettstedsøk som primærdimensjon, og klikker på «bøker»-kategorien i tabellen. Så klikker du på Mål-fanen for å se konverteringsinformasjon og på Netthandel-fanen for å se netthandelsberegninger. Vil du se hva de totale inntektene fra denne gruppen av søkere er? Ta en titt på Inntekter-beregningen i Netthandel-fanen. Hvis du vil sammenligne inntekter fra de som søker på nettstedet, med de som ikke gjør det, går du til Bruk-rapporten og velger Inntekter fra rullegardinmenyen i tabellen.