Viisi sivustohakutietoihin liittyvää kysymystä

Tekijä: Avinash Kaushik

Hakukentän lisääminen sivustoon sekä hakukentän käytön seuraaminen tarjoavat tärkeitä tietoja käyttäjien motiiveista. Tehdessään haun sivustossa käyttäjä kertoo omin sanoin, mitä hän etsii. Tässä artikkelissa esitellään viisi tapaa, joilla voit hyödyntää sivustohaun tietoja käyttäjien motiivien ymmärtämiseen.

Tässä artikkelissa:

Kuinka usein käyttäjät käyttävät hakukenttää ja mitä he etsivät?

Sivustohaun käyttö -raportin avulla saat tietoja siitä, kuinka monessa istunnossa esiintyi sivustohakutoimintaa. Jos haluat tietää, mitä käyttäjät etsivät, tutki Toiminta > Sivustohaku > Hakutermit -raporttia.

Missä käyttäjät aloittavat hakujen tekemisen ja mitä he löytävät?

Voit tunnistaa sivut, joilla käyttäjät aloittivat hakujen tekemisen, käyttämällä Toiminta > Sivustohaku > Sivut -raporttia. Varmista, että tässä raportissa näkyvät sivut ovat sivuja, joilla odotat käyttäjien tekevän hakuja, eivätkä sivuja, joilla käyttäjät tekevät hakuja turhautumisen vuoksi. Käyttäjien ei pidä joutua tekemään hakuja esimerkiksi aloitussivulla. Ihanteellisessa tapauksessa viittaavassa linkissä tai mainoksessa luvatut tiedot löytyvät aloitussivulta. Jos käyttäjä etsii Googlessa tiettyä tuotetta ja klikkaa Google Ads ‑mainostasi, hän ei saa joutua etsimään tuotetta uudelleen sivustoosi saavuttuaan.

Kun käyttäjät tekevät hakuja sivustossasi ja näkevät hakutulossivut, mille sivuille he todennäköisesti siirtyvät? Näet nämä tiedot siirtymällä Toiminta > Sivustohaku > Sivut -raporttiin ja valitsemalla kohdesivun ensisijaiseksi ulottuvuudeksi.

Ovatko käyttäjät tyytyväisiä siihen, mitä he löytävät?

Kuinka tehokas sivustohakusi on? Auttaako se käyttäjiä löytämään etsimänsä? Useissa raporteissa esiintyvä % hausta poistumisia -tietotyyppi on hyvä mittari. % hausta poistumisia kertoo sinulle niiden hakujen prosenttiosuuden, joiden jälkeen käyttäjä poistui sivustostasi haun jälkeen klikkaamatta tarjoamiasi tulossivuja. Mitä korkeampi tämä prosenttiosuus on (ja mitä lähempänä sataa prosenttia se on), sitä tyytymättömämpiä käyttäjäsi ovat ja sitä tärkeämpää sinun on parantaa sivustohakuasi niin, että käyttäjät saavat osuvia tuloksia.

(Vinkki: Voit pitää % hausta poistumisia -tietotyyppiä sivustohaun vastineena Välitön poistuminen prosenteissa -arvolle. Se kertoo sinulle, kuinka moni käyttäjä poistui sivustostasi ainoastaan yhden sivun tarkastelemisen jälkeen.)

Tähän liittyvä Tulosten sivunäytöt / haku -tietotyyppi osoittaa, kuinka monta kertaa käyttäjät keskimäärin tarkastelivat hakutulossivua haun jälkeen. Yksi mahdollinen hypoteesi on, että jos tarjoat mahdollisimman osuvia hakutuloksia, käyttäjät klikkaavat ensimmäistä hakutulossivua ja jatkavat muiden sivustosi sivujen tarkastelemista. Jos Tulosten sivunäytöt / haku -arvo on suurempi kuin 1 tai 2, ihmiset joutuvat tutkimaan tietoja tarkemmin löytääkseen osuvia tuloksia.

Miten eri käyttäjäryhmät tekevät hakuja sivustossa?

Haluatko tietää, mitä esimerkiksi helsinkiläiset käyttäjät etsivät sivustostasi? Voit analysoida tällaisia tietoja käyttämällä segmenttiä.

Mihin liiketoiminnallisiin tuloksiin käyttäjien sivustossa tekemät haut johtavat?

Onko hakukentän lisäämisestä sivustoon liiketoiminnallista hyötyä? Johtaako hakukentän lisääminen korkeampiin konversioprosentteihin tai verkkokauppatuloihin? Tavoite- ja Verkkokauppa-välilehdiltä löydät nämä tiedot minkä tahansa sivustohaun ominaisuuden tai hakijaryhmän osalta.

Jos haluat selvittää esimerkiksi, millainen vaikutus kirjat-luokkaa hakeneilla käyttäjillä oli liiketoimintaasi, siirry Toiminta > Sivustohaku > Hakutermit -raporttiin, valitse ensisijaiseksi ulottuvuudeksi Sivustohaun luokka ja klikkaa kirjat-luokkaa taulukossa. Voit tarkastella konversiotietoja klikkaamalla Tavoite-välilehteä ja verkkokaupan tietoja klikkaamalla Verkkokauppa-välilehteä. Haluatko tietää tästä hakijaryhmästä saadut kokonaistulot? Tarkastele Verkkokauppa-välilehden Tulo-muuttujaa. Jos haluat vertailla sivustossa hakuja tekevistä ja muualla hakuja tekevistä käyttäjistä saatuja tuloja, siirry Käyttö-raporttiin ja valitse taulukon avattavasta valikosta Tulo.