Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Als u een Universal Analytics-property gebruikt, bekijkt u het gedeelte over Universal Analytics van dit Helpcentrum.

Analytics instellen voor een website (Universal Analytics)

Dit artikel is bedoeld voor iedereen die Analytics wil instellen (met een Universal Analytics-property) op een nieuwe website.Universal Analytics is de eerdere versie van Analytics en ondersteunt alleen websitegerelateerde metingen. Als u een tracking-ID van het type UA- nodig heeft, volgt u de instructies in dit artikel.
Volg de instructies hieronder zorgvuldig.Zorg dat u op Geavanceerde opties weergeven klikt en de schakelaar voor Een Universal Analytics-property maken aanzet, zoals hieronder weergegeven. Doet u dat niet, dan maakt u in plaats daarvan een Google Analytics 4-property.

Een Analytics-account maken

De eerste stap is een Analytics-account instellen (tenzij u er al een heeft). Ga naar Een property maken als u een afzonderlijk account voor deze website wilt maken. U kunt bijvoorbeeld een ander account maken als deze website tot een afzonderlijk bedrijf behoort.

1. Klik op de pagina Beheerder in de kolom Account op Account maken.
  2. Geef een accountnaam op. Configureer de instellingen voor gegevens delen om aan te geven welke gegevens u met Google wilt delen.
  3. Klik op Volgende om de eerste property aan het account toe te voegen.

Een property maken

1. Gaat u verder vanaf 'Een Analytics-account maken' hierboven? Zo ja, ga dan verder met stap 2.  Doe anders het volgende:
    • Ga op de pagina Beheerder naar de kolom Account om te controleren of u het juiste account heeft geselecteerd. Klik vervolgens in de kolom Property op Property maken.
  2. Geef een naam op voor de property (bijv. 'website Mijn Bedrijf, Inc.') en selecteer de tijdzone en valuta voor de rapportage. Als een bezoeker op een dinsdag in zijn of haar tijdzone een bezoekje brengt aan uw website, maar het in uw tijdzone nog maandag is, wordt het bezoek geregistreerd alsof het op maandag heeft plaatsgevonden.
    • Als u een tijdzone kiest waarin zomertijd wordt gebruikt, past Analytics de tijd automatisch aan. Gebruik Greenwich Mean Time als u geen zomertijd wilt instellen.
    • Een wijziging van de tijdzone is uitsluitend van invloed op toekomstige gegevens. Als u de tijdzone voor een bestaande property wijzigt, ziet u wellicht een plateau of een piek in uw gegevens doordat de tijd respectievelijk voorwaarts of achterwaarts verschoven is. In uw rapportgegevens wordt mogelijk gedurende korte tijd nadat u de instellingen heeft geüpdatet, verwezen naar de oude tijdzone totdat de Analytics-servers de wijziging hebben verwerkt.
  3. Klik op Geavanceerde opties weergeven (onder de velden voor het instellen van property's).
  4. Zet de optie Een Universal Analytics-property maken aan.
  5. Geef de URL van de website op. Selecteer het protocol (http of https).
    De meeste domeinhosts ondersteunen alleen UTF-8-tekens in URL's. Gebruik UTF-8-tekens of punycode voor symbolen en andere niet-UTF-8-tekens (waaronder cyrillische tekens) in uw domeinnaam. Een punycode-converter kan hierbij uitkomst bieden.
  6. U kunt er nu voor kiezen het volgende te maken:
    • Zowel een Google Analytics 4-property als een Universal Analytics-property. Met deze optie
      • Stelt u een parallelle Google Analytics 4-property in die gegevens verzamelt naast uw Universal Analytics-property. Nadat u de tag voor de Google Analytics 4-property aan uw site heeft toegevoegd, worden er naar beide property's gegevens gestuurd.U kunt schakelen tussen de property's via de propertykiezer of het scherm Beheerder.
      • Wordt er een verbinding gemaakt tussen de 2 property's waarmee u op een later moment configuratie-instellingen kunt overzetten van uw Universal Analytics-property naar uw Google Analytics 4-property.
        Hoe u elke property kunt identificeren: Als u uw property de naam Voorbeeld heeft gegeven in stap 2, heeft uw Universal Analytics-property de naam 'Voorbeeld (UA-1234567)' en uw Google Analytics 4-property de naam 'Voorbeeld - GA4 (98765432)'.
    • Alleen een Universal Analytics-property. Kies deze optie als u alleen een Universal Analytics-property wilt.
      Kies deze optie als u een tracking-ID van het type UA- nodig heeft.
  7. Klik op Volgende en geef informatie over uw bedrijf op.
  8. Klik op Maken.

Accepteer de Servicevoorwaarden van Google Analytics en het Amendement gegevensverwerking als hierom wordt gevraagd en klik op Voltooien.

Gegevensverzameling instellen (d.w.z. de algemene sitetag toevoegen aan uw site)

De algemene sitetag toevoegen aan een websitebouwer of door CMS gehoste website (bijvoorbeeld WordPress, Shopify, enzovoort)

Als u ervoor heeft gekozen om alleen een Universal Analytics-property in te stellen (d.w.z. dat u er niet voor heeft gekozen om zowel een GA4- als een Universal Analytics-property in te stellen), plakt u uw UA-tracking-ID in het veld voor de tracking-ID voor Google Analytics van uw websitebouwer.

Als u er echter voor heeft gekozen om een GA4-property én een Universal Analytics-property in te stellen, moet u de onderstaande instructies volgen en de hele algemene sitetag in het aangepaste HTML-veld van uw websitebouwer plakken. Dan kunt u gegevens bekijken voor zowel uw GA4-property als uw Universal Analytics-property. Als u daarentegen alleen maar uw UA-ID aan uw websitebouwer verstrekt, ziet u alleen gegevens voor uw Universal Analytics-property.

1. Zoek naar 'Algemene sitetag (gtag.js)'. Uw Analytics-paginatag is het volledige codefragment dat begint met:
    <!-- Algemene sitetag (gtag.js) - Google Analytics -->
    en eindigt met
    </script>

Kopieer en plak de hele Google Analytics-paginatag in uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS.

• Awesome Motive: Neem contact op met Awesome Motive-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Instructies voor Blogger
  • Cart.com: Neem contact op met Cart.com-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Drupal: Neem contact op met Drupal-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Instructies voor Duda
  • Instructies voor GoDaddy
  • Instructies voor Hubspot
  • Instructies voor Magento
  • One.com: Neem contact op met One.com-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • PrestaShop: Neem contact op met PrestaShop-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Salesforce (Demandware): Neem contact op met Salesforce-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Instructies voor Shopify
  • Site Kit (plug-in voor Wordpress): Neem contact op met Site Kit-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Instructies voor Squarespace
    Squarespace biedt alleen een aangepaste HTML-functie aan voor gebruikers met een 'Business and Commerce'-abonnement.
  • TYPO3: Neem contact op met TYPO3-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • VTEX: Neem contact op met VTEX-support voor instructies over hoe u aangepaste HTML kunt toevoegen aan uw site.
  • Instructies voor Weebly
  • Instructies voor Wix
  • Instructies voor WooCommerce
  • Instructies voor WordPress.com

Het kan tot 30 minuten duren voordat de gegevensverzameling start. U kunt vervolgens het Realtime-rapport gebruiken om te controleren of u gegevens binnenkrijgt.

De algemene sitetag rechtstreeks aan uw webpagina's toevoegen

U moet toegang hebben tot de HTML van uw webpagina's. Vraag uw webontwikkelaar deze stappen uit te voeren als u dat niet zelf kunt doen.

1. Zoek naar 'Algemene sitetag (gtag.js)'. Uw Analytics-paginatag is het volledige codefragment dat begint met:
    <!-- Algemene sitetag (gtag.js) - Google Analytics -->
    en eindigt met
    </script>
  2. Kopieer en plak de volledige Analytics-paginatag direct na de <head> op elke pagina van uw website.

Het kan tot 30 minuten duren voordat de gegevensverzameling start. U kunt vervolgens het Realtime-rapport gebruiken om te controleren of u gegevens binnenkrijgt.