[UA] Analytics instellen voor een website (Universal Analytics)

Universal Analytics is vervangen door Google Analytics 4. Tenzij u een Google Analytics 360-account heeft dat is gekoppeld aan een Google Marketing Platform-organisatie met een actieve 360-order, verwerken Universal Analytics-property's die u maakt, geen gegevens meer.

Als u Google Analytics 4, de huidige versie van Analytics, wilt gebruiken, gaat u naar [GA4] Analytics instellen voor een website en/of app.

Een Analytics-account maken

De eerste stap is een Analytics-account instellen (tenzij u er al een heeft). Ga naar Een property maken als u een afzonderlijk account voor deze website wilt maken. U kunt bijvoorbeeld een ander account maken als deze website tot een afzonderlijk bedrijf behoort.

1. Klik op de pagina Beheerder in de kolom Account op Account maken.
  2. Geef een accountnaam op. Configureer de instellingen voor gegevens delen om aan te geven welke gegevens u met Google wilt delen.
  3. Klik op Volgende om de eerste property aan het account toe te voegen.

Een property maken

1. Gaat u verder vanaf 'Een Analytics-account maken' hierboven? Zo ja, ga dan verder met stap 2.  Doe anders het volgende:
    • Ga op de pagina Beheerder naar de kolom Account om te controleren of u het juiste account heeft geselecteerd. Klik vervolgens in de kolom Property op Property maken.
  2. Voer een naam in voor de property (bijv. 'website Mijn Bedrijf, Inc.') en selecteer de tijdzone en valuta voor de rapportage. Als een bezoeker op een dinsdag in hun tijdzone uw website bezoekt, maar het in uw tijdzone nog maandag is, wordt het bezoek geregistreerd alsof het op maandag heeft plaatsgevonden.
    • Als u een tijdzone kiest waarin zomertijd wordt gebruikt, past Analytics de tijd automatisch aan. Gebruik Greenwich Mean Time als u geen zomertijd wilt instellen.
    • Een wijziging van de tijdzone is uitsluitend van invloed op toekomstige gegevens. Als u de tijdzone voor een bestaande property wijzigt, merkt u wellicht een plateau of een piek op in uw gegevens doordat de tijd respectievelijk voorwaarts of achterwaarts verschoven is. In uw rapportgegevens wordt mogelijk gedurende korte tijd nadat u de instellingen heeft geüpdatet, verwezen naar de oude tijdzone totdat de Analytics-servers de wijziging hebben verwerkt.
  3. Klik op Geavanceerde opties weergeven (onder de velden voor het instellen van property's).
  4. Zet de optie Een Universal Analytics-property maken aan.
  5. Geef de URL van de website op. Selecteer het protocol (http of https).
    De meeste domeinhosts ondersteunen alleen UTF-8-tekens in URL's. Gebruik UTF-8-tekens of punycode voor symbolen en andere niet-UTF-8-tekens (waaronder cyrillische tekens) in uw domeinnaam. Een punycode-converter kan hierbij uitkomst bieden.
  6. U kunt er nu voor kiezen het volgende te maken:
    • Zowel een Google Analytics 4-property als een Universal Analytics-property. Met deze optie
      • Stelt u een parallelle Google Analytics 4-property in die gegevens verzamelt naast uw Universal Analytics-property. Nadat u de tag voor de Google Analytics 4-property aan uw site heeft toegevoegd, worden er naar beide property's gegevens gestuurd. U kunt schakelen tussen de property's via de propertykiezer of het scherm Beheerder.
      • Wordt er een verbinding gemaakt tussen de 2 property's waarmee u op een later moment configuratie-instellingen kunt overzetten van uw Universal Analytics-property naar uw Google Analytics 4-property.
        Hoe u elke property kunt identificeren: Als u uw property de naam Voorbeeld heeft gegeven in stap 2, heeft uw Universal Analytics-property de naam 'Voorbeeld (UA-1234567)' en uw Google Analytics 4-property de naam 'Voorbeeld - GA4 (98765432)'.
    • Alleen een Universal Analytics-property. Kies deze optie als u alleen een Universal Analytics-property wilt.
      Kies deze optie als u een tracking-ID van het type UA- nodig heeft.
  7. Klik op Volgende en geef informatie over uw bedrijf op.
  8. Klik op Maken.

Accepteer de Servicevoorwaarden van Google Analytics en het Amendement gegevensverwerking als hierom wordt gevraagd en klik op Afronden.

Gegevensverzameling instellen (d.w.z. de Google-tag toevoegen aan uw site)

De tag toevoegen aan een websitebouwer of een op een CMS gehoste website (bijvoorbeeld WordPress, Shopify, enzovoort)

Als u ervoor heeft gekozen om alleen een Universal Analytics-property in te stellen (d.w.z. dat u er niet voor heeft gekozen om zowel een GA4- als een Universal Analytics-property in te stellen), plakt u uw UA-tracking-ID in het veld voor de tracking-ID voor Google Analytics van uw websitebouwer.

OF

Als u heeft besloten zowel een Google Analytics 4-property (GA4) als een Universal Analytics-property in te stellen, volgt u de onderstaande instructies en plakt u uw hele Google-tag in het aangepaste HTML-veld van de websitebouwer. Dan kunt u gegevens bekijken voor uw Google Analytics 4-property's (GA4) en Universal Analytics-property's. Als u daarentegen alleen maar uw UA-ID aan uw websitebouwer verstrekt, ziet u alleen gegevens voor uw Universal Analytics-property.

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams > Web.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Klik onder Google-tag op Taginstructies bekijken.
  4. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren:
    • Op het scherm ziet u het JavaScript-fragment voor de Google-tag van uw account. Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Kopieer en plak uw Google-tag in uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS.

Controleer in het Realtime-rapport of u gegevens binnenkrijgt.

Websitebouwer/CMS Opties voor het toevoegen van aangepaste HTML
Blogger Instructies
Cart.com Neem contact op met Cart.com-support voor instructies
Salesforce (Demandware) Neem contact op met Salesforce-support voor instructies
VTEX Neem contact op met VTEX-support voor instructies
Weebly Instructies

Het kan tot 30 minuten duren voordat gegevensverzameling start. U kunt daarna in het Realtime rapport checken of u gegevens binnenkrijgt.

De Google-tag rechtstreeks aan uw webpagina's toevoegen

U moet toegang hebben tot de HTML van uw webpagina's. Vraag uw webontwikkelaar deze stappen uit te voeren als u dat niet zelf kunt doen.

1. Log in op uw Analytics-account.
  2. Klik op Beheer.
  3. Selecteer een account uit het menu in de kolom ACCOUNT.
  4. Selecteer een account uit het menu in de kolom PROPERTY.
  5. Klik onder Property op Trackinginfo > Trackingcode.

De Tracking-ID verschijnt bovenaan de pagina.

De Google-tag wordt lager op de pagina getoond, in een tekstvak onder Website bijhouden > Google-tag (gtrag.js).

De Google-tag

De Google-tag bestaat uit meerdere regels code die u moet plakken op elke webpagina die u wilt meten:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

... (meerdere regels code) ...

</script>

Zo voegt u de Google-tag toe aan uw webpagina's:

1. Kopieer de volledige content van het tekstvak.
  2. Plak de code na de openingstag <head> op elke pagina die u wilt meten.

Het kan tot 30 minuten duren voordat gegevensverzameling start. U kunt daarna in het Realtime rapport controleren of u gegevens binnenkrijgt.