Avancerade segment och e-handel

Följande artikel är hämtad från Advanced Segments and Ecommerce (Avancerade segment och e-handel) i Google Analytics-bloggen.

Tänk dig att du ansvarar för onlinemarknadsföringen på ett framgångsrikt e-handelsföretag. Det är fredag eftermiddag och chefen ringer. "Jag har sett försäljningssiffrorna men jag behöver mer underlag. Hur många av besöken och försäljningarna på webbplatsen är kopplade till herr- respektive damprodukter?"

"Du får siffrorna nästa vecka", svarar du glatt. Chefen låter nästan lite skamsen när hon förklarar att hon behöver uppgifterna redan nästa dag. "Självklart!" säger du och undrar hur i hela världen du ska fixa det här. p> När du har tänkt efter inser du att det kanske inte är så svårt trots allt. Det enda du behöver göra är att:

1. Ta reda på om herr- respektive damprodukterna har unika webbadressidentifierare
  2. Skapa två avancerade segment för herr- respektive damprodukter som baseras på de unika webbadressidentifierarna
  3. Använda segmenten i rapporterna och jämföra värden och trender i respektive produktkategori

Det hela är klart på bara tre steg!

Steg 1 – Ta reda på webbplatsens webbadresstruktur

På den här webbplatsen är sidor med herrprodukter märkta med identifieraren "bysex=1" i webbadressen medan sidor med damprodukter har identifieraren "bysex=2". Kontakta gärna den webbansvariga och/eller webbutvecklaren så att du får reda på alla identifierare för varje kategori. För den här webbplatsen finns det två ytterligare identifierare: "CatID=1" och "men" respektive "CatID=2" och "women". Anteckna alla uppgifterna och fortsätt med att skapa avancerade segment.

Steg 2 – Skapa avancerade segment i Google Analytics

I bilden ovan kan du se vilka uppgifter du behöver för att skapa de avancerade segmenten. Välj dimensionen Sida, använd villkoret Innehåller och ange den identifierare som du antecknade tidigare som värde. Eftersom det finns ytterligare två identifierare ska du dessutom ange andra sidor som är kopplade till de båda identifierarna "CatID=1" och "men". Spara segmentet och ge det ett beskrivande namn, t.ex. "Herr". Skapa ett annat segment för kategorin damprodukter och använd identifierarna "bysex=2", "CatID=2" och "women". Gör på samma sätt som när du skapade segmentet för herrprodukter.

Steg 3 – Använd avancerade segment och analysera

När du har skapat det avancerade segmentet kan du använda det i dina rapporter (klicka på länken "använd i rapport"). Det är bara att sätta igång!

Tips! Om du kombinerar segmenten kan du jämföra resultaten (använd rullgardinsmenyn Avancerade segment högst upp till höger i rapporten). Här jämför vi segmentet Alla besök (alltid markerat som standard) med segmenten Dam och Herr. De avancerade segmenten visar visserligen inte om besökarna är män eller kvinnor, men däremot kan du se vilken kategori kläder som ger flest besök. Nu kan du analysera resultatet i mer detalj så att du kan ge chefen värdefull information.

Några kommentarer om segmenten: Antalet besök går aldrig jämnt upp eftersom segmentet Alla besök också inbegriper besök i andra kategorier och utgår från startsidan. Inte heller sidvisningarna går jämnt upp eftersom användarna kan besöka både herr- och damkategorin vid samma besök eller inte besöka någon av dem. Som du ser verkar de specifika kategorierna vara mer intressanta för besökarna. Antalet sidor per besök är betydligt högre, avvisningsfrekvensen är lägre och den genomsnittliga tiden på webbplatsen är längre. Utifrån den här informationen kan du leda trafiken (betald, banner, e-post) vidare till en specifik kategori i stället för att "dumpa" den på startsidan. Med tanke på den höga trafiken är webbplatsen en utmärkt kandidat för Google Webbplatsoptimeraren. Grattis! Du har än en gång visat framfötterna för chefen (och behöver inte jobba hela lördagen :))