Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 juli 2024 voor Analytics 360-property's).

[GA4] Aan de slag met Google Analytics 4 via de Installatieassistent

Overzicht

Met de Installatieassistent in Google Analytics 4-property's kunt u door aanbevolen functies en instellingen navigeren om uw Google Analytics 4-property te installeren. Met de Installatieassistent kunt u bijvoorbeeld snel toegang krijgen tot pagina's in Analytics om Google Analytics 4-conversies in te stellen en conversies te importeren vanuit Universal Analytics.

Dit artikel is bedoeld voor

Dit artikel is bedoeld voor eigenaren van websites en apps die al een nieuwe Google Analytics 4-property hebben gemaakt. Als u alleen een Universal Analytics-property heeft, bekijkt u meer informatie over hoe u de Installatieassistent gebruikt in een Universal Analytics-property.

De Installatieassistent openen

1. Klik op Installatieassistent.

A screenshot of the Admin page with a highlight over the "Setup Assistant" option

Instructies

Gegevensverzameling

Website- en app-gegevens verzamelen

U kunt gegevens verzamelen door meetcode toe te voegen aan uw website of app. De meetcode verzamelt gebruikersgegevens van uw site of app.

Voor websites

Nadat u een account en property heeft gemaakt, doet u dit:
  1. Voeg een webgegevensstream toe aan uw Google Analytics 4-property.
  2. Stel de meetcode in op uw website.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Voor apps

Nadat u een account en property heeft gemaakt, doet u dit:
  1. Voeg een app-gegevensstream toe aan uw Google Analytics 4-property.
  2. Voeg de Firebase SDK toe aan uw app.
  3. Voeg de Google Analytics voor Firebase SDK toe aan uw app.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Property-instellingen

Google-signalen aanzetten

Als u Google-signalen aanzet, kunt u aanvullende gegevens verzamelen over gebruikers die advertentiepersonalisatie hebben aangezet en die zijn ingelogd op hun Google-accounts. Meer informatie over Google-signalen
Zo zet u Google-signalen aan:
  1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Forward arrow rechts van de rij.
  2. Klik op Google-signalen beheren.
  3. Zet in Gegevensverzameling de optie Gegevensverzameling door Google-signalen aan.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Conversies instellen

Een conversie is een gebruikersactie die waardevol is voor uw bedrijf. U kunt daarbij denken aan een gebruiker die een aankoop doet in uw winkel of zich abonneert op uw nieuwsbrief.
Door conversies in te stellen, kunt u rapporteren over de acties die het belangrijkst zijn voor uw bedrijf, de conversiegegevens gebruiken voor bodoptimalisatie en remarketing inzetten voor niet-geconverteerde gebruikers. Meer informatie over conversies

Een gebeurtenis markeren als een conversie

In Google Analytics worden gebruikersinteracties gemeten aan de hand van gebeurtenissen. Als u een conversieactie wilt meten, markeert u een gebeurtenis die de gebruikersactie als conversie meet. Telkens als een gebruiker de gebeurtenis activeert, wordt er een conversie geregistreerd in Google Analytics en getoond in uw rapporten.

Voer deze stappen uit om een bestaande gebeurtenis te markeren als een conversie:

1. Ga in Google Analytics links naar Instellen > Gebeurtenissen.
  2. Selecteer in de tabel Bestaande gebeurtenissen de schakelaar onder Markeren als conversie.

Als u onlangs een gebeurtenis heeft gemaakt of de gebeurtenis nog niet heeft gemaakt, bekijkt u Conversies instellen voor informatie over hoe u nieuwe gebeurtenissen kunt markeren als conversies.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Doelgroepen bepalen

Doelgroepen zijn groepen gebruikers die kenmerken delen. U kunt doelgroepen delen met de advertentieproducten die u gebruikt, zoals Google Ads, zodat u kunt adverteren voor specifieke groepen gebruikers. Bekijk Doelgroepen maken, bewerken en archiveren voor meer informatie over hoe u een doelgroep definieert.
Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Gebruikers beheren

Als beheerder kunt u gebruikers toevoegen aan uw Google Analytics 4-property.

Gebruikers toevoegen aan een property

Zo voegt u een nieuwe gebruiker toe aan de property:
  1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Forward arrow rechts van de rij.
  2. Klik op Gebruikers beheren.
  3. Klik in Toegangsbeheer voor property op + en dan op Gebruikers toevoegen.
  4. Geef het e-mailadres op voor het Google-account of Google Workspace-account van de gebruiker.
  5. Selecteer Nieuwe gebruikers via e-mail op de hoogte brengen om een bericht naar de gebruiker te sturen.
  6. Selecteer de gewenste rechten. Meer informatie over rechten
  7. Klik op Toevoegen.

De nieuwe gebruiker kan bij Analytics inloggen met het Google-mailadres dat u heeft opgegeven en het bijbehorende wachtwoord.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Zie Analytics-gebruikers en -groepen toevoegen, bewerken en verwijderen voor meer informatie over hoe u gebruikers verwijdert en gebruikersgroepen maakt.

Gebruikers importeren vanuit Universal Analytics

Bekijk de tool voor gebruikersmigratie voor meer informatie over hoe u gebruikers importeert uit een Universal Analytics-property.

Google Ads

Als u uw Google Ads-account koppelt, kunnen er gegevens worden uitgewisseld tussen Google Analytics en Google Ads. U kunt bijvoorbeeld uw Google Ads-campagnes en Google Ads-dimensies bekijken in Analytics, Analytics-conversies importeren in uw Google Ads-account en uw Analytics-doelgroepen beschikbaar maken in Google Ads voor gebruik als remarketinglijsten. Meer informatie over koppelen aan Google Ads

Uw Google Ads-account koppelen

1. Klik in de installatieassistent op het menu Acties Forward arrow rechts van de rij.
  2. Klik op Google Ads-koppelingen beheren.
  3. Klik op Koppelen.
  4. Klik op Kies Google Ads-accounts.
  5. Selecteer de Google Ads-accounts die u wilt koppelen.
  6. Klik op Bevestigen.
  7. Klik op Volgende.
  8. (Aanbevolen) Laat de standaardinstellingen aanstaan en klik op Volgende.
  9. Loop de instellingen na en klik op Sturen.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Bieden op GA4-conversies

Nadat u conversies heeft ingesteld, kunt u uw conversiegebeurtenissen naar Google Ads exporteren om Slim bieden van Google Ads toegang te geven tot gegevens waarmee biedingen kunnen worden geoptimaliseerd, zodat u het aantal conversies kunt verhogen en de kosten kunt verlagen.
Voer de stappen uit in Analytics-conversies importeren in Google Ads voor meer informatie over hoe u op conversies kunt bieden.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Advertenties targeten op GA4-doelgroepen

Als u uw doelgroepen beschikbaar wilt maken in Google Ads voor remarketing, maakt u een koppeling met Google Ads en houdt u de standaardoptie ingesteld op Gepersonaliseerd adverteren aanzetten. Als u gepersonaliseerd adverteren uitzet, kunt u uw doelgroepen nog steeds exporteren naar Google Ads, maar niet voor gepersonaliseerde advertenties.
Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

(Optioneel) Geavanceerde instellingen

Gegevens importeren

U kunt gegevens over kosten, items, gebruikers en offline gebeurtenissen importeren vanuit externe bronnen en deze gegevens samenvoegen met uw Google Analytics-property. Zie Over Gegevens importeren voor meer informatie over hoe u gegevens in Google Analytics kunt importeren.
Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.
BigQuery is een datawarehouse in de cloud waarmee u zeer goed presterende query's van grote datasets kunt uitvoeren.

U kunt al uw onbewerkte gebeurtenissen uit Google Analytics 4-property's exporteren naar BigQuery en een op SQL lijkende syntaxis gebruiken om die gegevens te doorzoeken. In BigQuery kunt u uw gegevens naar externe opslag exporteren of externe gegevens importeren om deze met uw Analytics-gegevens te combineren.

Zie BigQuery Export instellen voor instructies hoe u kunt koppelen met BigQuery.

Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Gebruikers-ID's instellen

Met de functie Gebruikers-ID kunt u uw eigen ID's koppelen aan individuele gebruikers, zodat u een link kunt leggen tussen hun gedrag in verschillende sessies en op verschillende apparaten en platforms.
Analytics interpreteert elke gebruikers-ID als een afzonderlijke gebruiker. Door een gebruikers-ID aan een individuele gebruiker te koppelen, kunt u nauwkeurigere telling van gebruikers en een breder beeld krijgen van de relatie van een gebruiker met uw bedrijf.
Zie Gebruikers-ID's sturen voor instructies over hoe u de functie Gebruikers-ID instelt.
Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.

Measurement Protocol gebruiken

Met het Measurement Protocol voor Google Analytics 4 kunnen ontwikkelaars web- en app-streams verbeteren door gebeurtenissen rechtstreeks naar Google Analytics-servers te sturen via HTTP-verzoeken. Dat maakt het makkelijk om interacties te meten die server-naar-server en offline plaatsvinden.
Zie Measurement Protocol (Google Analytics 4) voor instructies hoe u Measurement Protocol instelt en gebruikt.
Nadat u de stappen heeft afgerond, klikt u op het menu Acties Forward arrow om de rij te markeren als afgerond.