Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 juli 2024 voor Analytics 360-property's).

[GA4] Intern verkeer wegfilteren

Dit artikel is bedoeld voor website-eigenaren die gegevens van intern verkeer willen wegfilteren. Dit artikel heeft betrekking op Google Analytics 4-property's. Lees dit artikel als u Universal Analytics gebruikt.

Met GA4 kunt u intern verkeer wegfilteren uit webgegevensstreams. Als u intern verkeer wilt wegfilteren, maakt u een regel die het IP-adres of het IP-bereik definieert dat intern verkeer vertegenwoordigt. De definitie van intern verkeer die u maakt, wordt gebruikt om de parameter traffic_type in te stellen. Deze parameter kan daarna worden gebruikt in uw filters om intern verkeer op te nemen of uit te sluiten.

Als u een definitie van intern verkeer maakt, wordt de parameter traffic_type automatisch toegevoegd aan alle gebeurtenissen. U stelt zelf de waarde in voor deze parameter. U kunt de parameter traffic_type ook handmatig toevoegen aan de gebeurteniscode (door bijvoorbeeld de gtag.js-code aan te passen) en deze de door u gewenste waarde geven.

Stappen

Doe het volgende om intern verkeer weg te filteren:
  1. Maak een regel om intern verkeer te herkennen in uw webgegevensstream.
  2. Maak een filter op propertyniveau om intern verkeer uit te sluiten.

Een regel maken om intern verkeer te herkennen

U heeft de rol Bewerker nodig voor de property om definities met intern verkeer te maken, te bewerken en te verwijderen.
  1. Klik in Beheerder op Gegevensstreams in de kolom Property.
  2. Klik op Web en daarna op een webgegevensstream.
  3. Klik in de webstreamgegevens op Taginstellingen instellen (onderaan).
  4. Klik op Alles tonen.
  5. Klik op Intern verkeer definiëren.
  6. Klik op Maken.
  7. Voer een naam in voor de regel.
  8. traffic_type is de enige gebeurtenisparameter waarvoor u een waarde kunt definiëren. internal is de standaardwaarde, maar u kunt een nieuwe waarde invoeren (bijvoorbeeld emea_hoofdkantoor) om een locatie op te geven waaruit het interne verkeer afkomstig is.
  9. Selecteer onder IP-adres > Overeenkomsttype een van de operators (bijvoorbeeld IP-adres is gelijk aan).
  10. Voer onder IP-adres een adres of adresbereik in dat verkeer identificeert vanaf de locatie die u in stap 8 heeft opgegeven. U kunt IPv4- of IPv6-adressen invoeren.
    Het veld IP-adres ondersteunt het gebruik van reguliere expressies (regex) niet.
    In de volgende voorbeelden ziet u hoe u IP-adressen van elke operator herkent:
    • IP-adres is gelijk aan: 172.16.1.1
    • IP-adres begint met: 10.0.
    • IP-adres eindigt op: .255
    • IP-adres bevat: .0.0.
    • IP-adres valt binnen het bereik (bereiken moeten worden uitgedrukt in de CIDR-indeling):
      • 24-bits blok (bijvoorbeeld 10.0.0.0 – 10.255.255.255): 10.0.0.0/8
      • 20-bits blok (bijvoorbeeld 172.16.0.0 – 172.31.255.255): 172.16.0.0/12
      • 16-bits blok (bijvoorbeeld 192.168.0.0 – 192.168.255.255): 192.168.0.0/16
  11. U kunt met de knop Voorwaarde toevoegen meerdere voorwaarden instellen om interne IP-adressen te herkennen.
    Als u meerdere voorwaarden instelt, worden deze gekoppeld met een impliciete OR-operator. Met andere woorden: IP-adressen die overeenkomen met een of meer van de voorwaarden, worden gemarkeerd als intern verkeer.
  12. Klik op Maken.

CIDR-indeling gebruiken

Classless Inter-Domain Routing-notatie (CIDR) is een manier om bereiken van IP-adressen uit te drukken.

In de volgende voorbeelden worden IPv4-adressen gebruikt. De syntaxis voor de CIDR-indeling is hetzelfde voor IPv6-adressen.

IPv4-adressen zijn 32-bits binaire getallen waarbij de waarden voor elk octet variëren van 0 tot 255.

Bijvoorbeeld: het IPv4-adres

10.10.101.5

bevat de 32-bits binaire equivalent van

00001010.00001010.01100101.00000101

Als u een bereik van IP-adressen uitdrukt in een CIDR-indeling, geeft u aan hoeveel bits een vaste waarde hebben en hoeveel een willekeurige waarde kunnen hebben. De CIDR-indeling voor het bereik van de adressen 192.128.255.0 - 192.168.255.255 is 192.168.255.0/24.

/24 geeft aan dat de eerste 24 bits (192.128.255) een vaste waarde hebben en dat de laatste 8 bits (.0) jokertekens zijn die elke waarde kunnen hebben (0 is het standaard jokerteken).

Als u bijvoorbeeld een bereik van 192.168.0.0 – 192.168.255.255 moet aangeven, geeft u aan dat de eerste 16 bits van het adres een vaste waarde hebben: 192.168.0.0/16.

/16 geeft aan dat de eerste 16 bits (192.168) een vaste waarde hebben en dat de laatste 16 bits (.0.0) jokertekens zijn die elke waarde kunnen hebben.

Als u IPv6-adressen gebruikt en een bereik wilt uitdrukken, gebruikt u hetzelfde 'slash-getal'-achtervoegsel om aan te geven hoeveel bits van het bereik een vaste waarde hebben. Als het bereik bijvoorbeeld 0:0:0:0:0:ffff:c080:ff00 - 0:0:0:0:0:ffff:c080:ffff is, drukt u dit bereik uit als 0:0:0:0:0:ffff:c080:ff00/120 (de eerste 120 bits hebben een vaste waarde).

Bekijk meer informatie over de CIDR-indeling.

Uw definitie van intern verkeer bewerken

1. Klik in Beheerder op Gegevensstreams in de kolom Property.
  2. Klik op Web en daarna op een webgegevensstream.
  3. Klik in de webstreamgegevens op Taginstellingen instellen (onderaan).
  4. Klik op Alles tonen.
  5. Klik op Intern verkeer definiëren.
  6. Klik op de rij voor de definitie.
  7. Klik op Bewerken.
  8. Breng de gewenste wijzigingen aan en klik op Opslaan.

Uw definitie van intern verkeer verwijderen

1. Klik in Beheerder op Gegevensstreams in de kolom Property.
  2. Klik op Web en daarna op een webgegevensstream.
  3. Klik in de webstreamgegevens op Taginstellingen instellen (onderaan).
  4. Klik op Alles tonen.
  5. Klik op Intern verkeer definiëren.
  6. Klik op de rij voor de definitie.
  7. Klik op Meer (rechtsboven).
  8. Klik op Verwijderen.

Gerelateerde bronnen

Gegevensfilters