Rubriek (overig) in rapporten

Samengevoegde gegevens voor dimensies met een hoge kardinaliteit
Opmerking: Dit artikel is van toepassing op Universal Analytics-property's. Zie de rubriek (overig) in rapporten voor de versie van dit artikel voor Google Analytics 4-property's.

Aan elke rapportdimensie (bijv. Pagina, Browser en Schermresolutie) kan een aantal waarden worden toegewezen. Het totale aantal unieke waarden voor een dimensie noemen we de kardinaliteit van die dimensie. De dimensie Mobiel (of ga:isMobiel) heeft bijvoorbeeld 2 potentiële waarden (Ja of Nee), dus de kardinaliteit voor die dimensie is twee. Er zijn ook dimensies waaraan een vrijwel onbeperkt aantal waarden kan worden toegewezen. De dimensie Pagina heeft bijvoorbeeld een verschillende waarde voor elke URL die op uw site wordt getoond.

Dimensies met een groot aantal potentiële waarden noemen we ook wel dimensies met een hoge kardinaliteit. De systeemlimieten van Google Analytics kunnen worden overschreden voor rapporten met dimensies met een hoge kardinaliteit. In dat geval wordt in het rapport de rubriek (overig) gemaakt, waarin het teveel aan gegevens wordt samengevoegd.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Oplossingen

Als u Google Analytics 360 gebruikt, kunt u het rapport exporteren als volledig rapport om maximaal 3 miljoen unieke rijen gegevens op te halen. Volledige rapporten worden gemaakt op basis van onbewerkte gegevens uit de bezoektabellen, in plaats van gegevens uit verwerkte tabellen.

Beperk het aantal mogelijke waarden in de dimensie Pagina door alle dynamische variabelen van het type sessie-/klant-ID uit te filteren in de Queryparameter-instellingen. U kunt queryparameters uit uw rapporten uitsluiten door ze uit URL's te verwijderen. Als u de queryparameters wilt verwijderen, moet u uw weergave-instellingen bewerken. Bewerk de opties voor Queryparameter onder Instellingen voor Site Search.

U kunt deze spreadsheet gebruiken om queryparameters op te halen. De spreadsheet maakt gebruik van de Google Analytics API-add-on voor Google Spreadsheets om de lijst van pagina's voor de afgelopen zeven dagen te doorzoeken, alle unieke queryparameters hieruit op te halen en deze in een gemakkelijk leesbare lijst te zetten. U kunt de lijst doornemen, de ongewenste parameters markeren en daarna een door komma's gescheiden tekenreeks maken die u rechtstreeks in het veld van URL-queryparameters uitsluiten plakt, onder uw Weergave-instellingen. Instructies hiervoor vindt u in de spreadsheet.

Uitgebreide uitleg

Verwerkte tabellen voor snellere rapportage

Google Analytics gebruikt een bezoektabel om onbewerkte gegevens over elke sessie met uw property op te slaan. Daarnaast worden vooraf verzamelde gegevens voor veelgebruikte rapporten opgeslagen in verwerkte tabellen (ook wel verzameltabellen genoemd). Dankzij deze verwerkte tabellen kunnen de meest opgevraagde rapporten snel en zonder steekproeven worden geladen.1

Gegevenslimieten voor dagelijkse verwerkte tabellen

In dagelijks verwerkte tabellen worden maximaal 50.000 rijen opgeslagen voor standaard Analytics-accounts en 1.000.000 rijen voor Google Analytics 360. Dit betekent dat voor elke verwerkte tabel per dag slechts een beperkt aantal unieke dimensiewaardecombinaties2 kan worden opgeslagen. Als dat aantal dimensiewaardecombinaties voor een bepaalde tabel wordt overschreden, slaat Google Analytics de belangrijkste N-waarden3 op en maakt voor de resterende waardecombinaties de rij (overig).

Voor 360-klanten die aangepaste tabellen gebruiken, geldt een hogere daglimiet van 1 miljoen voor deze tabellen. Raadpleeg Over aangepaste tabellen voor meer informatie over aangepaste tabellen en de limieten hiervoor.

Gegevenslimieten voor meerdaagse verwerkte tabellen

Google Analytics maakt gebruik van meerdaagse verwerkte rapporten om de weergave van rapporten over een langere periode verder te versnellen. Meerdaagse verwerkte tabellen bevatten gegevens van vier dagen. In meerdaagse tabellen, die worden gemaakt op basis van de overeenkomstige dagelijkse verwerkte tabellen, kunnen maximaal 100.000 rijen worden opgeslagen voor reguliere Google Analytics-accounts en 150.000 rijen voor 360-accounts. Als dat aantal unieke dimensiewaardecombinaties voor een meerdaagse tabel wordt overschreden, wordt voor de resterende waardecombinaties de rij (overig) gemaakt, net als voor dagelijkse verwerkte tabellen.

Omdat dimensiewaarden (zoals unieke URL's of campagnezoekwoorden) gedurende bepaalde dagen vaak worden herhaald, zijn de limieten voor meerdaagse verwerkte tabellen gewoonlijk alleen van invloed op sites met veel unieke content en/of zoekwoorden.

Limiet voor rapportquery's

Een extra systeemlimiet die kan resulteren in de verzamelrubriek (overig), is de limiet voor rapportquery's. Voor een bepaalde periode retourneert Analytics maximaal één miljoen rijen voor het rapport. Alle rijen boven 1 miljoen worden samengevoegd in de rij (overig).

Gegevens met hoge kardinaliteit importeren

Door gebruikers-, product- of contentgegevens in de modus 'op het moment van de query' te importeren, worden uw gegevens mogelijk in de rij (overig) in uw rapporten samengevoegd (zie hieronder).

Wat betekent dit voor mijn rapporten?

Wanneer u een rapport met een dimensie met een hoge kardinaliteit bekijkt waarin de bovenstaande limieten worden overschreden, ziet u niet alle waarden voor die dimensie, omdat een aantal waarden is samengevoegd in een rubriek met de aanduiding (overig). Google Analytics houdt nog steeds alle gegevens bij, maar kan eenvoudigweg niet alle gegevens afzonderlijk in uw rapporten weergeven.

Een ander belangrijk punt is dat de waarden die zijn samengevoegd in de rubriek (overig), kunnen veranderen. Stel dat de pagina '/categorieën/hoeden' op 1 maart met drie paginaweergaven op nummer 49.999 stond in uw lijst van meest bezochte URL's, maar op 2 maart op nummer 50.001 met één paginaweergave. Als u in Google Analytics een rapport opvraagt voor een periode waar deze 2 dagen in vallen, ziet u voor de URL '/categorieën/hoeden' 3 paginaweergaven omdat de paginaweergave op 2 maart is samengevoegd onder (overig).

1In gevallen waarin niet aan de query van de gebruiker kan worden voldaan met de bestaande verwerkte tabellen, gaat Google Analytics terug naar de onbewerkte bezoekgegevens om de opgevraagde informatie te berekenen. In dat geval bestaat uw rapport uit een voorbeeldset van maximaal 1 miljoen unieke dimensiewaardecombinaties voor de betreffende query.

2Sommige verwerkte tabellen bevatten meer dan één dimensie. De limiet is van toepassing op de combinatie van afzonderlijke waarden voor alle dimensies waaruit de tabel bestaat.

3De hoogste waardecombinaties worden verkregen door de tabel te sorteren op de betreffende waarde (bijv. Sessies, Paginaweergaven en Transacties). Dimensiewaardecombinaties met een kleiner volume worden daarna samengevoegd in de rubriek (overig).