Konfigurera den globala webbplatstaggen för Analytics

Innehåll i artikeln:

Anvisningar

1. Om du inte redan har gjort det behöver du skapa en Google Analytics-egendom för varje webbplats som du vill samla in data från.

När du skapar en egendom genereras ett unikt spårnings-id och en global webbplatstagg som innehåller spårnings-id för egendomen. Mer information om hur du hittar ditt spårnings-id och den globala webbplatstaggen finns i följande avsnitt.
  2. Kopiera och klistra in den globala webbplatstaggen omedelbart efter den inledande <head>-taggen på varje webbsida som du vill mäta.

Hitta ditt spårnings-id och den globala webbplatstaggen

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör.
  3. Välj ett konto på menyn i kolumnen KONTO.
  4. Välj en egendom på menyn i kolumnen EGENDOM.
  5. Under EGENDOM klickar du på Spårningsinformation > Spårningskod.

Ditt spårnings-id visas högst upp på sidan.

Den globala webbplatstaggen visas längre ned på sidan i en textruta under Webbplatsspårning > Global webbplatstagg (gtrag.js)

Den globala webbplatstaggen

Den globala webbplatstaggen är flera rader kod som du måste klistra in på varje webbsida som du vill mäta:

<!-- Global webbplatstagg (gtag.js) - Google Analytics -->

... (flera rader med kod) ...

</script>

Så här lägger du till den globala webbplatstaggen på dina webbsidor:

1. Kopiera allt innehåll i textrutan.
  2. Klistra in det omedelbart efter <head>-taggen på varje sida på din webbplats.

Ställ in datainsamling baserat på din typ av webbplats

Hur du samlar in data i Analytics varierar beroende på vilken typ av webbplats du använder:

Statisk webbplats

En statisk webbplats genererar inte HTML med ett programmeringsspråk eller ett gränssnitt som Python eller PHP. Om du vill samla in data måste du kopiera och klistra in den globala webbplatstaggen i källkoden på varje webbsida som du vill mäta.

1. Hitta den globala webbplatstaggen för egendomen och kopiera koden exakt utan att redigera den.
  2. Klistra in koden (oförändrad, i sin helhet) före den avslutande </head>-taggen på varje webbsida som du vill mäta.

Läs mer om hur du samlar in och skickar data från webbsidor till flera Analytics-egendomar.

Dynamisk webbplats

En dynamisk webbplats genererar HTML med ett programmeringsspråk eller ett gränssnitt som Python, PHP osv. Om du vill samla in data tar du med den globala webbplatstaggen i källkoden för varje webbsida som du vill mäta. Du kan använda en gemensam include-fil eller mall för att skicka den globala webbplatstaggen dynamiskt till varje webbsida.

1. Hitta den globala webbplatstaggen för egendomen och kopiera koden exakt utan att redigera den.
  2. Klistra in den globala webbplatstaggen i en egen include-fil.
  3. Länka include-filen i sidhuvudet så att kodavsnittet visas före den avslutande </head>-taggen på varje webbsida som du vill mäta.

Om du använder PHP:

1. Hitta den globala webbplatstaggen för egendomen och kopiera koden exakt utan att redigera den.
  2. Klistra in den globala webbplatstaggen i en fil med namnet analyticstracking.php.
  3. Inkludera filen analyticstracking.php på varje PHP-mallsida.
  4. För varje mallsida lägger du till följande kod omedelbart efter den inledande <body>-taggen:
    <?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Observera att du kan uppdatera den globala webbplatstaggen för dynamiska webbplatser mer effektivt med hjälp av Google Taggstyrning.

Webbhotellstjänst (du styr inte över sidans kod)

Vissa internetleverantörer eller värdplattformar (som Wordpress, GoDaddy, Wix och Weebly) förenklar installationen av den globala webbplatstaggen genom att erbjuda plugin-program som installerar koden automatiskt på dina webbsidor.

Här finns instruktioner för hur du implementerar Analytics för några vanliga leverantörer:

Observera att när du använder ett plugin-program för att samla in data kanske du inte kan lägga till konfigurationsinställningar för att anpassa den data du vill mäta. Om du har särskilda krav för att mäta data kan du läsa om hur du kommer igång med Analytics.

Webbplats med Google Taggstyrning

Google Taggstyrning är ett kostnadsfritt verktyg för att lägga till flera Analytics- och spårningstaggar för webbplatser. Om du vill använda Google Taggstyrning för att installera den globala webbplatstaggen kan du läsa konfigurations- och installationsguiden för Google Taggstyrning.

Kontrollera att den globala webbplatstaggen fungerar

Kontrollera att taggen fungerar genom att besöka din webbplats och sedan kontrollera att besöket har registrerats i realtidsrapporterna i Analytics.

Du kan även använda Google Tag Assistant för att avgöra om taggen har implementerats korrekt.

Ladda ned Tag Assistant | Läs mer om hur du använder Tag Assistant

Utvecklarhandbok gtag.js