[GA4] Kustannusdatan importointi

Älä lataa tiedostoa, joka sisältää päällekkäisiä avaimia. Jos teet niin, raportointidatassa voi esiintyä epäyhdenmukaisuuksia.

Kustannusdatan importoinnin avulla voit analysoida sijoitetun pääoman tuottoprosenttia (ROI) sekä vertailla kaikkien verkkomainonnan ja ‑markkinoinnin investointeihisi liittyvien kampanjoiden tuloksia.

Näin kustannusdatan importointi toimii

Kustannusdatan importoinnin avulla voit importoida muiden kuin Googlen kampanjoiden (esim. sähköpostimarkkinointikampanjoiden ja somemainonnan) luomaa dataa. Analytics yhdistää tämän datan tulo- ja konversiodataan, jotta voit laskea kullekin kampanjalle, liikenteen lähteelle ja tulotavalle esimerkiksi Googlen ulkopuolisen klikkaus- tai konversiokohtaisen hinnan ja muiden kuin Google-mainosten mainostuoton. Näin voit vertailla kaikkien mainoshankkeittesi tulosdataa. Näet tämän datan Hankinta ja Googlen ulkopuoliset kulut ‐raportista.

Todelliset mainoskustannukset muuttuvat kampanjoiden edetessä, mutta voit ladata samoihin kampanjatunnuksiin liittyvää dataa tietyin väliajoin. Näin Analytics käyttää raportoinnissa ja kartoituksessa aina uusimpia arvoja.

Omat kampanjan URL-osoitteet

Kun teet maksullisille kampanjoille ROI-analyyseja, on tärkeää lisätä omat kampanjan parametrit kaikkiin kohde-URL-osoitteisiin, jos et käytä Googlen mainosjärjestelmää. Näin voit yhdistää näistä ulkoisista lähteistä peräisin olevan kustannusdatan Analyticsin istuntodataan.

Esimerkki omista kampanjan parametreista

Eläinkaupalla on kesäalennusmyynti. Yritys lisää mainoksessaan olevaan kohde-URL-osoitteeseen kampanjan seurantaparametrien tagit (utm_id, utm_campaign, utm_source, utm_medium). Tuloksena on seuraavanlainen URL-osoite:

http://www.examplepetstore.com?utm_id=123_1a2b3c_abc&utm_campaign=Summer%2BSale&utm_source=ad%2Bnetwork&utm_medium=cpc&utm_term=cpc_keyword&utm_content=hero

Kun käyttäjä klikkaa mainosta, jolla on tämä URL-osoite, hänen käyntinsä esimerkkikaupan verkkosivustolla voidaan yhdistää kesäalennuskampanjaan. Analytics asettaa istunnolle seuraavat arvot:

Ulottuvuuden nimi Analyticsissa Oma kampanjan parametri Analyticsissa asetettu arvo
Kampanjatunnus utm_id 123_1a2b3c_abc
Kampanja utm_campaign Kesäale
Liikenteen lähde utm_source mainosverkosto
Tulotapa utm_medium cpc

Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuksien pakollisia parametreja ovat kampanjatunnus (utm_id), kampanja (utm_campaign), liikenteen lähde (utm_source) ja tulotapa (utm_medium).

Halutessasi voit sisällyttää URL-osoitteisiisi myös muita parametreja, joita käytetään tavallisesti Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksissa. Tällaisia parametreja ovat esimerkiksi kampanjatermi (utm_term) ja kampanjan sisältö (utm_content). Nämä eivät kuitenkaan ole pakollisia, eikä niitä voida sisällyttää importointitiedostoon.

Näin varmistetaan, että Analyticsilla on istuntoon liittyvät kampanjan seurantaparametrit ja että Analytics-data voidaan yhdistää ulkoiseen kustannusdatan lähteeseen.

CSV-tiedoston luominen

Luo kustannusulottuvuuksia ja ‑mittareita sisältävä CSV-tiedosto (katso alla oleva malli).

Datan lataaminen

Yleinen latausprosessi on kuvattu artikkelissa Datan importointi.

Kun luot datalähteen, valitse Kustannusdata.

Kun mäppäät Analytics-kentät importoituihin kenttiin, näet jotakin seuraavanlaista:

Ensimmäisessä sarakkeessa näkyvät seuraavat tiedot:

• Analytics-kentät (tässä tapauksessa Kampanjatunnus, Kampanjan liikenteen lähde, Kampanjan tulotapa, Kampanjan nimi ja Päivämäärä), joihin data liitetään. Näitä kutsutaan myös mallin avaimiksi.
  • Kampanjan ulottuvuudet ja mittarit, jotka vastaavat CSV-tiedostossa olevia kenttiä (esim. Päivittäinen hinta ja Päivittäiset klikkaukset)

Kampanjatunnus, Kampanjan liikenteen lähde, Kampanjan tulotapa ja Kampanjan nimi vastaavat omia kampanjan parametreja utm_id, utm_source, utm_medium ja utm_campaign, joita käytit kohde-URL-osoitteessa.

Toiseen sarakkeeseen valitset CSV-tiedostostasi löytyvät vastaavat kentät:

Datan lataamisen jälkeen voi kulua enimmillään 24 tuntia, ennen kuin Analytics lisää datan raportteihin, yleisöihin ja kartoituksiin. Kampanjasi on saatava käyttäjät aktivoitumaan sen jälkeen, kun olet ladannut datan, jotta nämä mittarit ja kampanjan ominaisuudet voidaan yhdistää käyttäjän toimintaan.

Voit korvata mittareiden ja ulottuvuuksien arvot lataamalla uusia arvoja.

Kustannusdatan importoinnissa käytetään yhdistämistä raportoinnin/kyselyn aikana, eikä jo käsiteltyä dataa muuteta. Voit siis poistaa kustannusdatan Analytics-raporteista yksinkertaisesti poistamalla kustannusdatalähteen datanlatauspalvelusta.

Datalähteen tiedot

Selite

• Laajuus määrittää, mitkä tapahtumat liitetään importointiulottuvuuden arvoihin. Laajuustasoja on neljä: osuma, istunto, käyttäjä ja tuote. Lue lisää laajuudesta
  • Malli sisältää ulottuvuudet ja mittarit, jotka muodostavat importoidun datan rakenteen. Lähetettävän tiedostosi otsikoiden on oltava kyseiselle datalähteelle määrittämäsi mallin mukaisia.

Mallille määritetyt ulottuvuudet ja mittarit on tarkoitettu vain viitteeksi, eivätkä ne välttämättä ole täydellisiä. Todelliset käytettävissä olevat ulottuvuudet ja mittarit näkyvät käyttöliittymässä datalähteen luonnin yhteydessä.

Laajuus Tällä datalla ei ole laajuutta, koska kyseessä on päivittäin koottu data, joka sisältää yhteenvedon useista eri istuntojen ja käyttäjien tapahtumista kullekin päivälle.
Malli

Seuraavat ulottuvuudet ovat pakollisia:

• Kampanjatunnus (utm_id)
  • Liikenteen lähde (utm_source)
  • Tulotapa (utm_medium)
  • Kampanjan nimi (utm_campaign)
  • Päivämäärä (ISO 8601: VVVV-KK-PP)

Vähintään yksi alla olevista mittareista on pakollinen:

• Klikkaukset (päivittäinen arvo) (valinnainen)
  • Hinta (päivittäinen arvo muodossa 0,000.00) (valinnainen mutta oletettava)
  • Impressiot (päivittäinen arvo) (valinnainen)

Malli

Tässä on esimerkki kustannusdatan CSV-mallista. Jos sinun on luotava lataustiedostot manuaalisesti, luo ne tämän esimerkin mukaisesti.

utm_id utm_campaign utm_source utm_medium date impressions clicks cost
bing_123abc Kesähauskaa bing cpc 2020-12-01 12242371 367271 36727,10
facebook_456def Iloa_syksyyn facebook cpc 2020-12-01 3429267 34292 8573,00
twitter_789ghi Talven_ihmemaa twitter cpc 2020-12-01 9732461 194649 29197,35

Kustannusdatan importoiminen muilta alustoilta

Seuraavissa osioissa on yleisiä ohjeita kampanjan kustannusdatan eksportoimiseen eri alustoilta (esim. Facebookista, Twitteristä ja Microsoftista) ja linkkejä kyseisten alustojen natiividokumentaatioon.

Koska nämä alustat eivät välttämättä toimita dataa Analyticsin käyttämässä muodossa, sinun on varmistettava, että kyseisiltä alustoilta eksportoimasi ja Analyticsiin importoimasi data (esim. tunnus, liikenteen lähde, tulotapa ja päivämäärä) ovat siinä muodossa, jossa Analytics odottaa niiden olevan.

Varmista, että eksportoitava data vastaa seuraavia pakollisia, suositeltuja ja valinnaisia ulottuvuuksia ja mittareita (eivätkä sisällä mitään muita ulottuvuuksia ja mittareita):

• Tunnus [pakollinen]
  • Liikenteen lähde [pakollinen]
  • Tulotapa [pakollinen]
  • Päivämäärä [pakollinen]
  • Nimi [valinnainen mutta suositeltu]
  • Hinta (valinnainen mutta suositeltu)
  • Klikkaukset (valinnainen)
  • Impressiot (valinnainen)

Kampanjatunnusten kerääminen

Useat palveluntarjoajat (esimerkiksi alla olevat) tarjoavat erilaisia mekanismeja, joiden avulla kampanjan tunnus, nimi, liikenteen lähde ja tulotapa voidaan sisällyttää mainoksen klikkauksen kohteeseen (eli siihen sivustollesi johtavaan linkkiin, jota loppukäyttäjät klikkaavat). Suosittelemme käyttämään palveluntarjoajien tarjoamia automaattisen täytön ominaisuuksia, jos niitä on saatavilla. Jos tällaisia ominaisuuksia ei ole saatavilla, sinun on ehkä toimitettava täydelliset URL-osoitteet suoraan palveluntarjoajalle.

Facebook

Voit eksportoida datasi Facebookin mainosten hallinnan avulla.

1. Klikkaa mainosten hallinnan eksportointi- ja importointikuvaketta.
  2. Valitse vaihtoehto, jolla voit muokata eksportointia siten, että se sisältää edellä mainitut ulottuvuudet ja mittarit.

Muita lähteitä

Mainosten hallinnan kenttien ja tuonti/vienti-laskentataulukon sarakkeiden nimien erot

Firebasen Android-sovellukset

Käyttämällä campaign_details-tapahtumaa voit kerätä vastaavat tiedot, jotka keräät verkkokampanjoista utm_id-parametrin avulla.

Käytä tietojen keräämiseen omaa FirebaseAnalytics.Param.CP1-parametria.

Firebasen iOS-sovellukset

AnalyticsParameterCampaign-vakion avulla voit kerätä tiedot, jotka vastaavat verkkokampanjoista utm_id-parametrin avulla kerättyjä tietoja.

LinkedIn

Eksportoi kampanjadata LinkedInin Campaign Manager ‑työkalun avulla.

1. Valitse Report Type (Raportointityyppi) ‑kohdasta Campaign performance (Kampanjan tulokset), niin voit valita CSV-eksportoinnissa käytettävän sarakenäkymän.
  2. Valitse vain edellä mainittuja ulottuvuuksia ja mittareita. Muutoin importointi epäonnistuu.

Muita lähteitä

Microsoft

Voit eksportoida datasi CSV-tiedostona käyttämällä Microsoft Advertising ‑raportteja.

1. Luo kampanjaraportti, joka sisältää edellä mainitut ulottuvuudet ja mittarit.
  2. Eksportoi datasi käyttämällä Lataa-vaihtoehtoa.

Voit eksportoida kampanjoiden dataa myös Microsoft Advertising Editorilla.

Twitter

Käytä kampanjoiden hallintapaneelin oikeassa yläkulmassa olevaa Export (Vie) ‑vaihtoehtoa, jos haluat eksportoida kampanjadatan CSV-tiedostona.

Twitter ei tarjoa liikenteen lähteeseen ja tulotapaan liittyvää natiivitukea. Voit koodata pysyväksi liikenteen lähteeksi "twitter". Tulotavalle lisäämiesi arvojen tulee vastata yksittäisiä tulotapoja, joita käytät kunkin kampanjatunnuksen yhteydessä.

Verizon

Voit ladata ja muokata mainostajatililtäsi peräisin olevaa kampanjadataa Native Ad Platformin joukkotiedostojen avulla.

Oletuslataus sisältää lisäulottuvuuksia, joita ei voi importoida Analyticsiin. Ennen importointia sinun on poistettava kyseiset sarakkeet ja yhdistettävä rivit tarvittaessa, jotta CSV-tiedosto sisältää vain edellä mainitut ulottuvuudet ja mittarit. Muutoin importointi epäonnistuu.

Kustannusdatan importointiin liittyvät rajoitukset

Kustannusdatan importoinnissa käytetään yhdistämistä raportoinnin/kyselyn aikana. Näin voit yhdistää importoidun kustannusdatan Analyticsin jo käsittelemiin tapahtumiin.

Voit importoida dataa vain yhdestä datalähteestä.