Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 oktober 2023 voor Analytics 360-property's).

[GA4] Wat gegevensbronnen zijn

Een gegevensbron is een container die de gegevens bevat die u uploadt naar Analytics. Gegevensbronnen bepalen hoe geüploade gegevens worden samengevoegd met bestaande gegevens. U configureert bronnen op propertyniveau. U kunt meerdere gegevens meerdere keren uploaden via dezelfde gegevensbron.

Als u alle gegevensbronnen voor een property wilt beheren, klikt u op Beheerder > (Property) > Gegevens importeren.

Typen gegevensbronnen

Een gegevensbrontype komt overeen met het specifieke soort gegevens dat u wilt importeren. Er zijn bijvoorbeeld typen gegevensbronnen voor kostengegevens, artikelgegevens en gebruikersgegevens. Voor elk daarvan heeft u verschillende opties voor de dimensies en statistieken (het schema) waarnaar u kunt uploaden.

Gegevensbronschema

Wanneer u een bron maakt, definieert u een schema. Dat is de structuur waarmee de gegevens die u uploadt worden samengevoegd met de bestaande gebeurtenisgegevens. Een eenvoudig schema bestaat uit een sleuteldimensie (de 'sleutel') en de importdimensie(s) of -statistiek(en). Bij het importeren van gegevens zoekt Analytics naar sleutelwaarden in gebeurtenisgegevens die overeenkomen met sleutelwaarden in de geüploade gegevens. Als Analytics een overeenkomst vindt, worden de waarden van de extra dimensies en statistieken die aan de sleutel zijn gekoppeld, toegevoegd aan de bestaande gebeurtenisgegevens (of vervangen ze eerder verzamelde gegevens). Met bepaalde typen gegevensbronnen kunt u meerdere dimensies gebruiken om de sleutel te definiëren. Bij de meeste typen gegevensbronnen kunnen meerdere dimensies/statistieken worden gebruikt voor de importvelden.

Meer informatie over de import van -artikelgegevens en gebruikersgegevens

Sleutel- en importdimensies

Bij het importeren van sleutels en doelen kunt u een aantal van de beschikbare dimensies en statistieken gebruiken, maar niet alle. U ziet de volledige lijst met beschikbare dimensies en statistieken in de gebruikersinterface wanneer u uw gegevensbron maakt.

De sleutel bestaat uit minstens één Analytics-dimensie en kan worden samengesteld uit maximaal drie dimensies.

De sleuteldimensies variëren op basis van het type dataset dat u kiest. U vindt een lijst met beschikbare sleuteldimensies in het dropdownmenu in de tool voor het maken van gegevensbronnen.