[GA4] Wat gegevensbronnen zijn

Een gegevensbron is een container die de gegevens bevat die u uploadt naar Analytics. De gegevensbron bestaat uit het csv-bestand dat u uploadt en een toewijzing van bestaande Analytics-velden aan de velden in uw csv-bestand. Gegevensbronnen bepalen hoe geüploade gegevens worden samengevoegd met bestaande gegevens. U configureert gegevensbronnen op propertyniveau.

Als u de gegevensbronnen voor een property wilt beheren, klikt u op Beheerder en klikt u onder Verzameling en wijziging van gegevens op Gegevens importeren.

Typen gegevensbronnen

Een gegevensbrontype komt overeen met het specifieke soort gegevens dat u wilt importeren. Er zijn bijvoorbeeld typen gegevensbronnen voor kostengegevens, artikelgegevens, gebruikersgegevens en gegevens van offline gebeurtenissen. Voor elke dimensie heeft u verschillende opties voor de dimensies en statistieken (het schema) waarvoor u gegevens kunt uploaden.

Gegevensbronschema

Als u een bron maakt, definieert u een schema. Dit is de structuur waarmee de gegevens die u uploadt, worden samengevoegd met de bestaande Analytics-gebeurtenisgegevens. Een eenvoudig schema bestaat uit een samenvoegingssleuteldimensie (de 'sleutel') en de importdimensie(s) of -statistiek(en). Bij het importeren van gegevens zoekt Analytics naar sleutelwaarden in gebeurtenisgegevens die overeenkomen met sleutelwaarden in de geüploade gegevens. Als Analytics een overeenkomst vindt, worden de waarden van de extra dimensies en statistieken die aan de sleutel zijn gekoppeld, toegevoegd aan de bestaande gebeurtenisgegevens (of vervangen ze eerder verzamelde gegevens). Met bepaalde typen gegevensbronnen kunt u meerdere dimensies gebruiken om de sleutel te definiëren. Bij de meeste typen gegevensbronnen kunnen meerdere dimensies/statistieken worden gebruikt voor de importvelden.

De samenvoegingssleutel bestaat uit minstens 1 Analytics-dimensie en kan worden samengesteld uit maximaal 3 dimensies.

De sleuteldimensies variëren op basis van het type dataset dat u kiest.

U vindt een lijst met beschikbare sleuteldimensies in het dropdownmenu in de tool voor het maken van gegevensbronnen.

U kunt meerdere keren gegevens uploaden via dezelfde gegevensbron, zolang u alleen waarden toevoegt aan bestaande velden. Als u velden aan een gegevensbron wilt toevoegen, moet u de bestaande gegevensbron verwijderen en daarna een nieuwe gegevensbron maken. Nadat u een gegevensbron heeft opgeslagen, kunt u de toewijzing van Analytics-velden aan de velden in uw csv-bestand niet meer wijzigen.