Om prioritering av sökord och sökteman i ett Google Ads-konto

Dina annonser kan visas när något av dina sökord eller sökteman matchar en användares sökterm på Google eller på en sökpartners webbplats. Läs mer om alternativ för sökordsmatchning och om sökteman i Performance Max-kampanjer (beta).

A chart that explains similar keyword prioritization in Google Ads.

Om flera sökord som är inriktade på samma domän matchar samma sökterm konkurrerar de inte med varandra i auktionen. Du kan till exempel ha sökorden ”tröja stickad” och ”tröja bomull stickad” i samma annonsgrupp och båda sökorden kan matcha söktermen ”stickade bomullströjor”. Endast ett av sökorden kan utlösa en annons för söktermen. I tabellen nedan förklaras vilka sökord som prioriteras för att delta i auktionen.

Obs! När annonsen deltar i auktionen jämförs den med annonser från andra annonsörer. Din kostnad per klick är det minsta belopp som krävs för att annonsen ska klara gränsvärdena för annonsrankning och rankas högre än den eventuella konkurrenten efter dig.

Prioritet Matchningsegenskaper Förklaring
1 Exakt matchade sökord som är identiska med söktermen För söktermen ”stickmönster tröjor” prioriteras det identiska* sökordet [stickmönster tröjor] i sökkampanjen framför alla andra breda sökord. sökfraser och Performance Max-kampanjer.
2 Frasmatchade och brett matchade sökord eller sökteman som är identiska med söktermen För söktermen ”stickmönster tröjor” prioriteras det identiska* Performance Max-söktemar ”stickmönster tröjor” framför frassökordet ”stickmönster”. I det här fallet är frassökordet inte identiskt med sökfrågan.
3 Relevans: AI-baserad (artificiell intelligens) sökordsprioritering

Söktermen ”stickmönster tröjor för nybörjare” kan matcha sökord i flera annonsgrupper, varav en del kan vara mer relevanta, till exempel ”tröjstickmönster” och andra mindre relevanta, till exempel ”avancerade stickmönster tröjor”.

I det här fallet tas endast sökord från de mest relevanta annonsgrupperna med i beräkningen. Läs mer om hur AI-baserad prioritering av sökord fungerar.

4 Annonsrankning Om du har flera sökord för söknätverket eller Performance Max-sökteman med samma prioritet baserat på kriterierna ovan prioriteras annonsen eller tillgångsgruppen som genererar annonsen med högst annonsrankning.

*”Identisk” inkluderar söktermer där stavningen korrigerats, till exempel stickmönstre tröjor, men inte pluralformer och synonymer som mönster för stickade tröjor ingår inte.

Så används AI för att prioritera de mest relevanta sökorden

Om dina sökord inte är identiska med söktermen ser den AI-baserade sökordsprioriteringen till att endast sökord från de mest relevanta annonsgrupperna matchas med din sökterm. Relevansen fastställs utifrån söktermens innebörd, innebörden hos alla sökord i annonsgruppen och målsidorna i annonsgruppen. Observera att AI-baserad sökordsprioritering fungerar för sökordsbaserade sökkampanjer.

Exempel

För en användare som söker ”stickmönster tröjor för nybörjare” kan du överväga följande annonsgrupper som innehåller brett matchade sökord:

Annonsgruppen ”Stickmönster tröjor”
  • Sökord: stickmönster för tröjor, billiga stickmönster
  • Målsida: Specifik sida med olika stickmönster och anvisningar för tröjor
Annonsgrupp: Stickkurser för nybörjare
  • Sökord: Stickkurser för nybörjare nära mig, lektioner i stickning
  • Målsida: Specifik sida för stickkurser

Eftersom både stickkurser och stickmönster har koppling till detta kan en sökning efter kurser i stickning matcha båda annonsgrupperna under bred matchning. Läs mer om alternativ för sökordsmatchning.

Enligt AI-baserad prioritering är det dock bara annonsgruppen ”Stickmönster tröjor” som deltar i auktionen, eftersom ”stickning” och ”mönster” är betydligt mer relevanta än "stickning” och ”kurser”.

Observera att för en sökning som ”Kurser för nybörjare att sticka tröjor” har sökord från båda annonsgrupperna en liknande relevans, så sökordet med högre annonsrankning deltar i auktionen.

Strukturera dina annonsgrupper tematiskt för att förtydliga vilket sökord som ska matcha för en viss sökning.

Undantag från inställningarna

En kampanj är begränsad av budget

Den dagliga budgeten för din kampanj kan påverka huruvida prioritetsordningen ovan tillämpas. Om ett sökord ingår i en kampanj med begränsad budget, det vill säga om kampanjens budget inte räcker till för att du ska fånga upp all tillgänglig trafik, leder sökordet inte alltid till att annonsen visas trots att det är kvalificerat. Syftet är att förhindra att kampanjens budget överskrids. Läs fler tips om hur du optimerar din genomsnittliga dagliga budget.

Anta exempelvis att dina kampanjer kallas ”Stickmönster tröjor” och ”Stickkurser för nybörjare”. I kampanjen ”Stickmönster tröjor” används det exakt matchande sökordet [stickmönster tröjor] och i kampanjen ”Stickkurser för nybörjare” har du det brett matchade sökordet stickkurser.

När alla andra faktorer är samma leder det exakt matchade sökordet i kampanjen ”Stickmönster tröjor” till att en annons visas för söktermen stickkurser, eftersom det har högre prioritet. Om kampanjen ”Stickmönster tröjor” begränsas av budget leder det exakt matchade sökordet i kampanjen inte alltid till att en annons visas. Resultatet blir i stället att det brett matchade sökordet i kampanjen ”Stickkurser nybörjare” utlöser en annons.

Strukturera dina annonsgrupper tematiskt för att förtydliga vilket sökord som ska matcha för en viss sökning.

Ett av dina sökord för söknätverket eller ett Performance Max-söktema är inte kvalificerat för att utlösa en annons

Det kan finnas tillfällen då prioritetsordningen ovan inte gäller eftersom ett sökord inte är kvalificerat att utlösa en annons. Orsakerna kan vara följande:

• Ett sökord har statusen låg sökvolym. Sökord med liten eller ingen sökhistorik på Google får denna status. Det innebär att sökorden är tillfälligt inaktiva och inte kan utlösa några annonser. Alltså är det ett annat sökord som utlöser en annons för en matchande sökterm, även om sökordet med låg sökvolym borde ha utlöst annonsen enligt prioritetsordningen ovan.
  • Allt annonsmaterial och alla målsidor för annonsgruppen avvisas.
  • Inte alla villkor för kampanj- eller annonsgruppsinriktning är uppfyllda. Exempel: Om en annonsgrupp med ett kvalificerat sökord är inriktad på en viss plats och användaren vars sökterm matchar sökordet inte befinner sig på den platsen, visas inte sökordet.

Ett annonsformat konkurrerar inte med dina sökord för söknätverket eller dina Performance Max-sökteman.

Ovanstående regler gäller inte för Shopping-kampanjer och andra delar av Googles annonsutrymme. Även om det finns ett exakt matchat sökord som är identiskt med söktermen i kontot kan ett Shopping-annonsformat ändå visas bredvid annonsen för ditt exakta sökord med söktermen.

Sökord, dynamiska sökannonser och Performance Max-annonser

Dynamiska sökannonser och Performance Max-annonser utan sökteman motsvarar sökord som inte exakt matchar söktermen i prioritetsordningen. Om ett sökord inte är identiskt med en sökterm väljs dynamiska sökannonser och Performance Max-annonser ut baserat på den högsta annonsrankningen jämfört med andra sökord för söknätverket i kontot. Samma undantag från inställningarna gäller.

Sökteman i Performance Max-kampanjer har samma prioritering som frasmatchade och brett matchade sökord i sökkampanjer.

Läs mer om dynamiska sökannonser och Performance Max-annonser.