Om tillgångar

Tillgångar är delar av annonsen som innehåller användbar företagsinformation så att användare får fler anledningar att välja ditt företag. Till tillgångar räknas rubriker, beskrivningar, länkar till specifika delar av din webbplats, samtalsknappar, platsinformation och annat som tillsammans utgör det slutliga annonsformat som visas för en användare.

I denna artikel beskriver vi de olika typerna av tillgångar och hur du väljer rätt tillgångar.

Så fungerar de

För att du ska få bästa möjliga resultat av dina responsiva sökannonser väljer Google Ads vilka tillgångar som ska visas i samband med varje enskild sökning på Google. Därför rekommenderar vi att du använder alla tillgångar som är relevanta för dina verksamhetsmål.

Tillgångar som webbplatslänkar och bilder infogar mer innehåll i dina annonser och gör dem därigenom mer synliga och prominens på sökresultatsidan. Det brukar resultera i att annonserna blir mer lönsamma. Tillgångarna leder ofta till att dina annonser får fler klick och ger användare fler och interaktiva sätt att nå dig, till exempel i form av kartor eller via telefonsamtal.

Många typer av tillgångar kräver inställningar. Sådana tillgångar är manuella. Andra läggs till automatiskt när Google Ads beräknar att de kommer att förbättra ditt resultat. Sådana tillägg är automatiska och kräver inga inställningar. Läs mer om automatiserade tillgångar på kontonivå.

Kostnad

Det kostar inget att lägga till ytterligare tillgångar i din kampanj. Klick på tillgångar i den slutliga annonsen, till exempel rubrik, webbplatslänk och bild, debiteras som vanligt. (Undantaget är klick på säljaromdömen, som inte debiteras.) Du debiteras alltså för ett klick när någon ringer dig via en samtalsikon i den slutliga annonsen eller när någon laddar ned din app genom att klicka på appen som renderas i den slutliga annonsen. Google Ads debiterar högst två klick per exponering på varje annons och dess tillgångar.

Faktisk kostnad per klick

Det kostar inget att skapa annonstillgångar i din kampanj, men du debiteras som vanligt för klick på din annons och för vissa interaktioner som tillgångarna leder till. Det kan till exempel handla om att en person klickar på en nedladdningsknapp (apptillgångar), samtalsknapp (samtalstillgångar), vägbeskrivningsikon (adresstillgångar) eller liknande. Undantag är klick på recensioner och säljaromdömen, som inte kostar dig något. Google Ads debiterar högst två klick (per exponering) på varje annons och dess tillgångar.

Det högsta belopp du betalar är det som krävs som minst för att klara gränsvärdena för annonsrankning och få högre annonsrankning än den eventuella konkurrenten närmast efter.

På samma sätt som annonser på högre positioner vanligtvis har högre faktisk CPC (på grund av konkurrens och delvis på grund av högre gränsvärden för annonsrankning) har annonser med fler tillgångar ofta högre faktisk CPC på grund av ökad prominens. Observera dock att den inkrementella kostnaden för att lägga till fler tillgångar i annonserna ofta är lägre än den inkrementella kostnaden för att flytta upp dem en position på sökresultatsidan. Det betyder att du ofta kan få fler klick till lägre kostnad genom att använda fler annonstillgångar än genom en högre position.

Rubriker och beskrivningar

Rubriker och beskrivningar är obligatoriska tillgångar. De ska vara övertygande, unika och fokusera på fördelarna för användarna. Ju fler rubriker och beskrivningar du anger, desto fler möjligheter har Google Ads att visa annonser som matchar potentiella kunders sökfrågor, vilket kan förbättra ditt annonsresultat.

När du har angett dina rubriker och beskrivningar sätter Google Ads samman texten till flera annonskombinationer på ett sätt som undviker redundans. Du kan ange upp till 15 rubriker och fyra beskrivningar för en responsiv sökannons.

Minst en rubrik och en beskrivning väljs ut för varje annons och visas i olika kombinationer och ordningar. En del av annonstexten kan automatiskt visas i fetstil när den matchar eller nästan matchar en användares sökfråga. Google Ads testar de mest lovande annonskombinationerna och lär sig över tid vilka kombinationer som är mest relevanta för olika sökfrågor.

Responsiva sökannonser visar en, två eller tre rubriker baserat på vad som förväntas ge bäst resultat för varje persons unika sökfråga. Rubriktillgångstext kan visas i början av beskrivningen när detta förväntas ge bäst resultat. Om du har tillgångar som är fästa på rubrikposition 1, rubrikposition 2 eller beskrivningsposition 1 fortsätter de att visas på sina angivna positioner när dina annonser visas. Läs mer om responsiva sökannonser.

Obs! Till skillnad från andra tillgångar kan rubriker och beskrivningar inte tillämpas på olika konto- eller kampanjnivåer. Läs mer om hur du optimerar rubriker och beskrivningar.

Välja vilka ytterligare tillgångar du ska använda

Följ gärna våra rekommenderade metoder när du väljer och ställer in tillägg:

• Använd alla tillgångar som är relevanta för din verksamhet – de är kostnadsfria att lägga till och de visas bara om de förväntas förbättra annonsens resultat.
  • Överväg att lägga till minst fyra tillgångstyper. Du kan till exempel lägga till webbplatslänkar, informationstexter, bilder och ytterligare en tillgång som du väljer.
  • Om det är relevant för din verksamhet kan du skapa tillgångar på högre nivåer i ditt konto (till exempel på konto- eller kampanjnivå när det är tillgängligt).
  • Skrivskyddade tillgångstyper varken syns eller räknas men kan fortfarande visas.

Välj tillgångar baserat på ditt mål

Välj ytterligare tillgångar utifrån ditt primära annonseringsmål. Här visar vi några vanliga mål för annonsörer och motsvarande typer av tillgångar:

Mål: Få kunder att handla på din företagsadress

Om du vill få besök på din fysiska adress (till exempel din butik eller restaurang) kan du överväga att använda dessa tillgångar:

Adresstillgångar

Uppmuntra människor att besöka ditt företag genom att visa din adress, en samtalsknapp och en länk till din sida med företagsinformation, som kan innehålla öppettider, bilder från ditt företag och en vägbeskrivning. Om du vill att kunderna ska besöka din företagsadress men ringa ett centralt nummer (i stället för nummer till specifika platser) kan du använda samtalstillgångar tillsammans med dina adresstillgångar. Läs mer om adresstillgångar.

Mål: Få kunder att kontakta dig

Om du vill att användare ska ringa eller skicka sms till ditt företag kan du använda samtalstillgångar:

Samtalstillgångar

Uppmuntra användare att ringa till ditt företag genom att lägga till ett telefonnummer eller en samtalsknapp i dina annonser. Läs mer om samtalstillgångar.

Mål: Få kunder att konvertera på din webbplats

Använd de här tillgångarna om du vill att användare ska besöka din webbplats:

Webbplatslänktillgångar

Länka besökarna direkt till specifika sidor på din webbplats (som ”öppettider” eller ”beställ nu”). Läs mer om hur du skapar och redigerar webbplatslänktillgångar.

Informationstillgångar

Lägg till ytterligare text i din annons, som ”fri frakt” eller ”kundsupport dygnet runt”.

Tillgångar med utbudsinformation

Visa upp den information som är mest intressant för potentiella kunder genom att välja en fördefinierad rubrik (som produkt- eller tjänstkategori) och artiklar. Läs mer om tillgångar med utbudsinformation.

Pristillgångar

Visa upp dina tjänster eller produktkategorier med priser så att kunder kan bläddra bland dina produkter direkt från annonsen. Läs mer om pristillgångar.

Mål: Få användare att ladda ned din app

Om du vill att användare ska ladda ned din app kan du använda apptillgångar:

Apptillgångar

Uppmuntra användare att ladda ned din app. Apptillgångar är tillgängliga globalt för mobila enheter med Android och iOS, inklusive surfplattor. Läs mer om apptillgångar.

Mål: Få användare att skicka in sina uppgifter

Använd formulärtillgångar för potentiella kunder om du vill uppmuntra användare att skicka in sina kontaktuppgifter (till exempel e-postadress, telefonnummer och andra uppgifter) som svar på en produkt eller tjänst som du erbjuder.

Formulärtillgångar för potentiella kunder

Få personer att registrera sig från din annons. Tillgängligt globalt för mobila enheter och surfplattor. Läs mer om formulärtillgångar för potentiella kunder.

Ta bort tillgångar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Tillgångar visar information om ditt företag i dina annonser och ger oftast ett bättre annonsresultat. Följ anvisningarna nedan om du ändå vill ta bort tillgångar.

1. Klicka på kampanjikonen Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Tillgångar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Tillgångar.
  4. Välj Koppling i rullgardinsmenyn Tabellvy.
  5. Markera rutan till vänster om tillgångarna och klicka på Redigera i det blå fältet.
  6. Välj Ta bort på rullgardinsmenyn.

Om du tar bort en tillgång från en kampanj innebär det inte att den tas bort från andra kampanjer.

Inaktivera automatiserade tillgångar på kontonivå

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Så här inaktiverar du automatiserade tillgångar på kontonivå:

1. Klicka på kampanjikonen Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Tillgångar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Tillgångar.
  4. Välj Koppling i rullgardinsmenyn Tabellvy.
  5. Klicka på menyn med tre punkter till höger och välj Automatiserade tillgångar på kontonivå.
  6. Klicka på menyn med tre punkter till höger en gång till och välj Avancerade alternativ.
  7. Välj Inaktivera särskilda automatiserade tillgångar och välj sedan vilken tillgång som ska inaktiveras.
  8. Välj anledningen till att du vill inaktivera tillgången och lägg till ytterligare kommentarer.
  9. Klicka på Inaktivera.

Information som endast gäller tillgångar som inte är rubriker eller beskrivningar

Informationen nedan gäller endast tillgångar som inte är rubriker eller beskrivningar.

Schemalägga tillgångar

Du kan schemalägga tillgångar som stöds så att de bara visas under särskilda tider på dygnet eller under en viss tidsperiod. Till exempel kan du schemalägga samtalstillgångar så att de bara visas när ni kan svara i telefon.

Anvisningar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på kampanjikonen Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Tillgångar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Tillgångar.
  4. Välj Koppling i rullgardinsmenyn Tabellvy. En tabell med alla dina tillgångar visas.
  5. Välj en tillgångstyp på listan ovanför tabellverktygsfältet.
  6. Klicka på pennikonen Penna/redigeringsikon vid tillgången du vill schemalägga och välj Redigera.
  7. Klicka på rullgardinsmenyn Avancerade alternativ.
  8. Ange start- och slutdatum om du bara vill visa tillgången under den perioden.
  9. Välj vilka dagar och tider som tillgången ska visas under schemat för tillgången. Klicka på Lägg till ett schema för att schemalägga fler dagar och tider.
  10. Klicka på Spara.

Faktorer som avgör när tillgångar visas

Google Ads visar dina tillägg baserat på flera olika faktorer, bland annat följande:
  • Annonsrankningen, det vill säga en kombination av ditt bud, kvaliteten på din annons och målsida, gränsvärden för annonsrankning samt den förväntade effekten av tillgångar och andra annonsformat. Google Ads kräver en lägsta annonsrankning (där dina tillgångar räknas in) innan ytterligare tillgångar visas med annonsen. Du kan behöva höja budet eller förbättra annonskvaliteten (eller både och) innan dina ytterligare tillgångar kan visas.
  • Annonsens position på Googles sökresultatsida. Utrymmet för annonstillgångar ovanför Googles sökresultat är begränsat och går i första hand till annonser på högre positioner på sidan. Annonser på lägre positioner visas generellt med färre tillgångar än annonser på högre positioner. Google Ads-systemet tillåter inte heller att annonser på lägre positioner samlar på sig fler inkrementella klick från tillgångar än antalet inkrementella klick de skulle ha fått på en högre position. Om du vill att dina annonser ska visas högre upp på sidan måste du i allmänhet förbättra annonskvaliteten, höja budet eller både och. Läs mer om annonsrankning.
  • Andra tillgångar som du har aktiverat. I varje auktion visar vi i regel den kombination av kvalificerade tillgångar och format som ger bäst resultat. Du kan inte få en kombination av tillgångar som ger en högre förväntad klickfrekvens (CTR) än den förväntade klickfrekvensen på en högre annonsposition.

Öka sannolikheten för att tillgångar ska visas

Ibland visas inte de tillgångar som du vill använda med dina annonser. Detta betyder inte att något är fel. (Om du till exempel lägger till en webbplatslänk eller en bild i din annons finns det ett antal skäl till att en av dessa tillgångar visas för vissa sökningar men inte för andra.)

Se till att tillgången är kopplad till en aktiv annonsgrupp eller kampanj eller ett aktivt konto.

Precis som annonser och sökord kan tillgångar bli godkända eller avvisade. Avvisade tillgångar visas inte och behöver då redigeras och skickas in för ny granskning.

Att du lägger till en tillgång är ingen garanti för att den alltid visas tillsammans med din annons, även om den har godkänts. Tillgångar visas med annonsen när

• tillgången (eller kombinationen av tillgångar) förväntas förbättra annonsens resultat
  • annonsens position och annonsrankning är tillräckligt hög för att tillgångarna ska visas.