[GA4] Mäta och optimera resultatet av dina appkampanjer med Google Analytics 4

Genom att använda Google Analytics 4 (GA4) med Google Analytics för Firebase SDK (GA4F SDK) får du heltäckande och integritetssäker analys som hjälper dig att mäta och optimera ditt appkampanjresultat mer effektivt. Läs mer om fördelarna med och funktionerna i Google Analytics 4.

Den här guiden innehåller en detaljerad beskrivning av hur du integrerar Google Analytics 4 och Google Analytics för Firebase SDK med Google Ads-budgivning.

På den här sidan

Innan du börjar

Kontrollera att du har följande innan du börjar:

• en app som du vill marknadsföra i Google Ads
  • administratörsåtkomst till ett Google Ads-konto eller Google Ads-förvaltarkonto
  • Android-användare måste ha ägarbehörighet till ett Google Play Console-konto. Läs mer om åtkomstnivåer för Play Console.
  • ett Firebase-projekt
  • Om du har webbanalys kan du välja att ställa in Google Analytics 4 för din webbplats och app.
  • Länkning:
    • När du länkar i en Google Analytics 4-egendom måste Google-kontot ha rollen Administratör eller Redigerare i motsvarande Google Analytics 4-egendom.
    • När du länkar i ett Firebase-projekt måste Google-kontot vara ägare till Firebase-projektet som du vill länka.

Komma igång med Google Analytics 4

Följ de här stegen för att lägga bud på apphändelser med Google Ads med GA4:

1. Lägg till Google Analytics för Firebase SDK i din app
  2. Implementera händelsespårning
  3. Aktivera Google Analytics 4 för ditt projekt
  4. Länka Google Play om det finns in_app_purchase-händelser i appen
  5. Märk händelser som konverteringar
  6. Länka till Google Ads
  7. Importera GA4-konverteringshändelser till Google Ads
  8. Aktivera automatisk taggning
  9. Börja lägga bud på GA4-konverteringar

Steg 1 av 9: Lägg till Google Analytics för Firebase SDK i appen

Google Analytics för Firebase SDK (GA4F SDK) är ett kodavsnitt som måste implementeras i din app. Alla implementeringsanvisningar och all dokumentation för utvecklare finns här.

Följ installationsanvisningarna som du hittar via länkarna nedan:

Steg 2 av 9: Implementera händelsespårning

Google Analytics för Firebase SDK samlar in vissa händelser automatiskt. Det behövs ingen ytterligare kodning för att registrera dessa, bland annat first_open och in_app_purchase.

Implementera ytterligare händelser med händelseloggning med hjälp av GA4F SDK:

För att se allmänna rekommendationer om händelser kan du klicka på länkarna nedan och implementera dem som är tillämpliga för din app:

Steg 3 av 9: Aktivera Google Analytics 4 för ditt projekt

Länka en befintlig Google Analytics 4-egendom

1. Öppna Firebase-konsolen, välj ditt projekt och klicka på the Settings icon.
  2. Välj Project settings > Integrations.
  3. Klicka på Link på kortet Google Analytics.
  4. Välj eller skapa ett nytt Analytics-konto.
    1. Om du väljer ett befintligt konto kan du välja en befintlig Google Analytics 4-egendom i kontot eller skapa en ny.
    2. Om du skapar ett nytt konto skapas en ny Google Analytics 4-egendom åt dig och ditt projekt länkas till egendomen.
  5. Ange Analytics-inställningarna.

Skapa en ny GA4-egendom från Firebase-konsolen

1. Öppna Firebase-konsolen och välj ditt projekt.
  2. Klicka på Analytics.
  3. Klicka på Enable Google Analytics och följ anvisningarna.

Läs mer om Firebase-integrering.

Steg 4 av 9: Länka Google Play om din app har in_app_purchase-händelser

Du kan länka Google Play från antingen Google Analytics 4 eller Firebase-konsolen.

I Google Analytics 4

1. Gå till Administratör. Under Produktlänkar klickar du på Google Play-länkar.
  2. Klicka på Länka.
  3. Om du har administratörsbehörighet för ett eller flera Play-utvecklarkonton klickar du på Välj app och väljer appen som du vill länka till.
  4. Klicka på Nästa.
  5. Kontrollera appdataflödet som valdes automatiskt och klicka på Nästa.
  6. Kontrollera konfigurationsinställningarna och klicka på Skicka.

I Firebase-konsolen

An illustration that shows how to link Google Play in Google Ads.

1. Öppna Firebase-konsolen, välj ditt projekt och klicka på the Settings icon.
  2. Välj Project Settings.
  3. Klicka på fliken Integrations på sidan Project Settings.
  4. Klicka på Link på kortet Google Play.
  5. Klicka på Link to Google Play i rutan Linking to Google Play.

Kontrollera att apparna är korrekt länkade. Statusen ska vara Linked.

Läs mer om hur du länkar Google Play till Firebase och länkar ditt utvecklarkonto till Googles tjänster.

Steg 5 av 9: Märk händelser som konverteringar

Gå till Administratör. Under Datavisning klickar du på Händelser. Slå på reglaget i kolumnen Märk som konvertering. Märk de obligatoriska händelser som du vill använda för budgivning i dina appkampanjer som konverteringar.

An illustration that shows how to turn on the "Mark as conversion" feature in Google Ads.

Läs mer om händelser och konverteringar i Google Analytics för Firebase.

Steg 6 av 9: Länka till Google Ads

Aktivera budgivning för appkonverteringar genom att koppla dina appdataflöden till Google Ads. Du kan länka Google Analytics 4 till Google Ads från GA4, Firebase-konsolen eller direkt i Google Ads.

I Google Analytics 4

1. Gå till Administratör. Under Produktlänkar klickar du på Google Ads-länkar.
  2. Klicka på Länka.
  3. Klicka på Välj Google Ads-konton och välj Google Ads-kontona du vill länka.
  4. Klicka på Bekräfta.
  5. Klicka på Nästa.
  6. Alternativet Aktivera anpassad annonsering är aktiverat som standard.
    1. Om anpassade annonser har inaktiverats kan Firebase/GA4-listor inte användas för remarketing i appengagemangs- eller webbkampanjer.
  7. Utöka alternativet Aktivera automatisk taggning för att aktivera automatisk taggning eller lämna inställningarna för automatisk taggning oförändrade.
    1. Om du aktiverar automatisk taggning när du länkar till ett förvaltarkonto aktiveras automatisk taggning i alla Google Ads-konton som är direkt länkade till förvaltarkontot.
    2. Automatisk taggning krävs för att spåra appkonverteringar i engagemangs- och webbkampanjer.
  8. Klicka på Nästa och kontrollera inställningarna.
  9. Klicka på Skicka för att länka dina konton med aktuella inställningar.

I Firebase-konsolen

1. Välj ditt projekt i Firebase och klicka på the Settings icon.
  2. Välj Project Settings.
  3. Klicka på fliken Integrations på sidan Project Settings.
  4. Klicka på Link på kortet Google Ads.
  5. Klicka på Continue i popup-rutan Linking to Google Ads.
  6. Välj kontona som ska länkas och klicka på Link to Google Ads.
  7. Efter att integreringen är klar bör du granska de länkade kontona i avsnittet Integrations.

I Google Ads

1. Klicka på administratörsikonen Admin Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Leta reda på Google Analytics (GA4) och Firebase under Från Google och klicka sedan på Detaljer.
  3. Leta reda på Google Analytics-egendomen eller ett Firebase-projekt i tabellen och klicka på Länka.
  4. Välj i bekräftelsefönstret om du vill importera ytterligare data (till exempel målgrupper) och klicka på Länka.
  5. Klicka på Aktivera i bekräftelsefönstret.

Läs mer om hur du länkar Google Analytics 4-egendomar och Google Ads och Google Ads-integrering.

Steg 7 av 9: Importera GA4-konverteringshändelser till Google Ads

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

An animation that shows how to import Firebase apps in Google Ads.

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Översikt.
  4. Klicka på + Ny konverteringsåtgärd.
  5. Välj App på listan över konverteringstyper.
  6. Klicka på knappen för Google Analytics 4-egendomar och klicka sedan på Fortsätt.
  7. Markera rutan bredvid en appkonverteringshändelse och klicka på Importera och fortsätt.
  8. Klicka på Klart.
Obs! Om du vill importera dina GA4-konverteringar för iOS till Google Ads måste du lägga till ett App Store-id i ditt Firebase-projekt. För att komma åt IDFA måste du aktivera AdSupport-ramverket i XCode-projektet. Läs mer om AdSupport i Apples dokumentation.

Ange mål för standard i konto för importerade händelser

1. Första gången du använder GA4
    • Inkludera mål i standardinställningarna på kontonivå om du vill att konverteringen ska räknas in i kampanjer med standardkonverteringsmål på kontonivå. Läs mer om standardkonverteringsmål på kontonivå.
  2. Migrering från en annan källa med konverteringshändelser
    • Om du redan optimerar för primära konverteringsåtgärder i tredjepartsappar måste du ändra till att optimera för sekundära åtgärder för alla nyligen importerade GA4-konverteringsåtgärder. På så sätt undviker du att befintliga kampanjer påverkas negativt.

Steg 8 av 9: Aktivera automatisk taggning

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Automatisk taggning krävs för att spåra konverteringar för appengagemangskampanjer och webbkampanjer med appmål.

1. Klicka på administratörsikonen the Settings icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Kontoinställningar.
  3. Klicka på avsnittet Automatisk taggning.
  4. Du kan kontrollera statusen för automatisk taggning i ditt konto. Aktivera eller inaktivera automatisk taggning genom att markera eller avmarkera rutan bredvid Tagga den webbadress som folk klickar på från min annons.
  5. Klicka på Spara.

An illustration that shows how to enable auto-tagging in Google Ads.

Läs mer om automatisk taggning.

Steg 9 av 9: Börja lägga bud på GA4-konverteringar

När dina konverteringar importeras till Google Ads kan du börja lägga bud på dem genom att börja med appkampanjer eller välja rätt kampanj som kan använda dina appkonverteringar.

Läs mer om konverteringsmål och hur du använder konverteringsmål som vägledning för nya kampanjer.

Om du redan lägger bud på konverteringar som importeras från ett annat app-SDK och du vill börja använda GA4 för budgivning kan du följa anvisningarna om hur du migrerar appkampanjer för att använda Google Analytics 4.

Web to App Connect

Om du kör sök-, Performance Max- och/eller Shopping-kampanjer utöver att använda appkampanjer kan du använda Web to App Connect för att ge dina kunder en bättre upplevelse genom sömlös webb-till-app-integrering. För mobilanvändare som har installerat din app kan du använda Web to App Connect för att leda kunder till relevanta sidor i din mobilapp via djuplänkar i sök-, Performance Max- och Shopping-kampanjannonser.

När de har djuplänkats till en viss sida i din app kan kunderna enkelt slutföra den avsedda åtgärden, antingen köpa, registrera sig eller lägga varor i kundvagnen. Genom att använda Web to App Connect-gränssnittet kan du dessutom enklare spåra dessa konverteringsåtgärder i appen och få rekommendationer om hur du kan förbättra din kampanj. Om du skapar sömlösa webb-till-app-upplevelser för dina kunder kan det bidra till att du får i genomsnitt dubbelt så hög konverteringsfrekvens för annonsklick som leder till din app jämfört med din mobilwebbplats. Läs mer om att få fler konverteringar med Web to App Connect-gränssnittet.

Följ de tre stegen nedan för att komma igång med Web to App Connect:

1. Klicka på ikonen Verktyg Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Appannonseringshubb. Då öppnas Web to App Connect-gränssnittet.

Läs mer om hur du konverterar bättre med Web to App Connect-gränssnittet.