Bevaka dina experiment

När du börjar köra ett experiment kan det vara bra att veta hur du bevakar resultatet. När du vet hur det går för experimentet jämfört med den ursprungliga kampanjen kan du fatta välgrundade beslut om huruvida du ska avsluta experimentet, tillämpa det på den ursprungliga kampanjen eller skapa en ny kampanj utifrån experimentet.

I den här artikeln beskriver vi hur du bevakar och tolkar resultatet av dina experiment.

Anvisningar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Se resultatet av ditt experiment

1. Klicka på kampanjikonen Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Experiment.
  4. Leta reda på och klicka på experimentet vars resultat du vill kontrollera.
  5. Granska tabellen Experimentöversikt och snabböversikten och välj sedan Tillämpa experiment eller Avsluta experiment.

Innehåll i snabböversikten

• Resultatjämförelse: Visar datumintervallet då resultatet av experimentet jämförs med resultatet av den ursprungliga kampanjen. Översikten visar bara hela dagar som infaller mellan experimentets startdatum och slutdatum och det datumintervall du har valt för tabellen. Om det inte finns någon överlappning används hela dagar mellan experimentets start- och slutdatum i resultatjämförelsen.
  • Som standard visas resultatinformation om Klick, Klickfrekvens, Kostnad, Exponeringar och Alla konverteringar, men du kan välja vilka resultatmätvärden du vill se genom att klicka på nedåtpilen bredvid mätvärdet. Du kan välja mellan följande:
  • Den första raden nedanför varje mätvärdesnamn visar experimentets data för mätvärdet. Om du till exempel ser ”4t” under Klick innebär det att experimentets annonser har fått 4 000 klick sedan det aktiverades.
  • Den andra raden visar en uppskattning av resultatskillnaden mellan experimentet och kampanjen.
    • Det första värdet visar resultatskillnaden för mätvärdet mellan experimentet och den ursprungliga kampanjen. Om du till exempel ser ”+10 %” under Klick innebär det att experimentet fick uppskattningsvis tio procent fler klick än den ursprungliga kampanjen. Om det inte finns tillräckligt med data för den ursprungliga kampanjen och/eller experimentet ännu visas ”--”.
    • Det andra värdet visar att om du väljer ett konfidensintervall på 95 % är detta det möjliga intervallet för resultatskillnaden mellan experimentet och den ursprungliga kampanjen. Om du till exempel ser värdena [+8 %, +12 %] innebär det att det kan förekomma en resultatökning på mellan åtta och tolv procent för experimentet jämfört med kampanjen. Om det inte finns tillräckligt med data för den ursprungliga kampanjen och/eller experimentet ännu visas ”--”. Du kan välja egna konfidensintervall (80 % är standardintervallet) och kan tolka experimentmätvärdena bättre med dynamisk konfidensrapportering.
    • Om resultatet är statistiskt signifikant visas en blå asterisk.

Tips

Håll muspekaren över den andra raden om du vill se en mer detaljerad förklaring av informationen. Du kan se följande uppgifter:

Statistisk signifikans: Du ser om data är statistiskt signifikant.
  • Statistiskt säkerställt: Det innebär att p-värdet är mindre än eller lika med 5 %. Med andra ord beror värdena inte på slumpen och det är mer sannolikt att experimentet fortsätter ge liknande resultat om det omvandlas till en kampanj.
  • Inte statistiskt säkerställt: Det innebär att p-värdet är större än eller lika med 5 %. Tänkbara orsaker till att din data betraktas som inte statistiskt säkerställd:
    • Experimentet har inte körts tillräckligt länge.
    • Kampanjen får inte tillräckligt med trafik.
    • Trafikfördelningen var för liten och experimentet får inte tillräckligt med trafik.
    • Ändringarna du har gjort ger ingen statistiskt signifikant resultatskillnad.
  • Oavsett om data är statistiskt säkerställd eller inte ser du en förklaring liknande den nedan, som anger hur troligt det är att resultatet beror på slumpen: ”Det finns en chans på 0,2 % (p-värde) att få detta resultat (eller en större skillnad i resultat) på grund av slumpmässighet. Ju lägre p-värde, desto mer signifikant är resultatet.”
  • Konfidensintervall: Du ser även mer information om konfidensintervallet för resultatskillnaden med en förklaring liknande denna: ”Det finns 95 % chans att ditt experiment uppvisar en skillnad på +10 % till +20 % för detta mätvärde vid en jämförelse med den ursprungliga kampanjen”.
  • Till sist ser du den faktiska data som användes vid beräkningen av mätvärdet för experimentet och den ursprungliga kampanjen.

Vad du kan göra i snabböversikten

• I snabböversikten kan du ändra vilket mätvärde du ser i rullgardinsmenyn bredvid mätvärdet.
  • Du kan se snabböversikten för en annonsgrupp i experimentet genom att klicka på en annonsgrupp i tabellen nedan.
  • Om du vill se detaljer som en kampanjs namn och budget håller du muspekaren över motsvarande cell i tabellen.

Förstå tidsseriediagrammet

Tidsseriediagrammet visar resultatet för upp till två mätvärden i experimentet och visar hur de har förändrats över tid i både behandlade kampanjer och kontrollkampanjer. Med det här diagrammet kan du jämföra effekterna dina experiment har på ett visst mätvärde och ta reda på mer om hur det går över tid.

Tillämpa eller avsluta ett experiment

Om du vill tillämpa ett experiment på en kampanj eller avsluta ett experiment av någon anledning klickar du på Tillämpa eller Avsluta nere till höger på kortet Experimentöversikt ovanför tidsseriediagrammet.