Använda mallar för datasegment

Vi har gjort förbättringar i Google Ads för att ge en omfattande och samlad överblick över dina målgrupper och göra det enklare att hantera och ordna dem.

• Ny målgruppsrapportering
    Detaljerade rapporter om målgruppsdemografi, segment och uteslutningar finns nu samlade på ett ställe. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon, gå till fliken Målgrupper, sökord och innehåll och klicka på Målgrupper. Du kan enkelt hantera dina målgrupper från den här rapportsidan. Läs mer om målgruppsrapportering.
  • Nya termer
    Vi använder nya termer i målgruppsrapporten och i Google Ads. Målgruppstyper (som liknande, anpassade, med köpavsikt och inom intressegrupp) kallas nu för målgruppssegment och remarketing får benämningen Din data. Läs mer om uppdateringar av termer och fraser för målgrupper

Google Ads skapar grundläggande datasegment med dina webbplatsbesökare automatiskt. Du kan också själv skapa egna segment som är anpassade till din webbplats och målgrupp. Med dessa mallar kan du anpassa inställningen av datasegmenten så att det blir enklare att skapa listor. I denna artikel beskriver vi hur du använder mallar på bästa sätt.

Innan du börjar

Börja med att skapa datasegment med webbplatsbesökare eller appanvändare. Om du inte är bekant med din webbplatskod kan du överväga att anlita en utvecklare eller någon med teknisk bakgrund.

Om du har ställt in Google-taggen för att spåra webbplatsbesökare kan du se att den består av en Google-tagg och ett händelsekodavsnitt. Läs om hur du ställer in konverteringsspårning för din webbplats
Besökare på en webbsida

Använd mallen Besökare på en webbsida för att skapa listor över personer som har besökt en viss sida eller grupp med sidor. Det här är den vanligaste mallen, och den används som standard.

Exempel

Ett flygbolag skapar ett datasegment med personer som har besökt avsnittet med flygerbjudanden på deras webbplats, och bestämmer sig för att visa annonser med erbjudanden för de besökarna. De skapar ett datasegment med personer som har besökt sidor vars webbadress innehåller ”example.com/flygerbjudanden”.

När du har valt mallen ska du ange de åtgärdsregler som måste vara uppfyllda för att besökare på en sida ska läggas till i datasegmentet.

Exempel

Ett flygbolag vill skapa en lista över personer som har sökt efter flyg från eller till New York på deras webbplats. I webbadressen till sökresultatsidan finns ingen information om avrese- eller ankomstort. Där anges bara flygplatsernas IATA-koder. För att skapa ett datasegment med personer som söker efter flyg till eller från New York skapar flygbolaget en regel med tre åtgärdsregler:

• ”Webbadressen innehåller JFK” (för John F. Kennedy International Airport)
  • ”Webbadressen innehåller LGA” (för LaGuardia Airport)
  • ”Webbadressen innehåller EWR” (för Newark Liberty International Airport)

Alla personer som besöker en webbadress med någon av koderna JFK, LGA och EWR läggs till på listan.

Du kan lägga till fler åtgärder i regeln genom att välja Lägg till åtgärd (och), Lägg till åtgärd (eller) eller Uteslut åtgärd. När du har lagt till en ny åtgärdsregel och sparat listan måste besökarna matcha någon av åtgärderna i regeln, men inte nödvändigtvis alla, för att läggas till i listan. Det här är en ELLER-relation. Ordningen på åtgärdsreglerna påverkar inte vilka besökare som läggs till.

Exempel

Ett flygbolag vill nå personer som har sökt efter flyg till eller från New York och personer som har besökt avsnittet om sevärdheter i New York. De skapar en regel med följande åtgärder:

• ”Webbadressen innehåller JFK” (för John F. Kennedy International Airport)
  • ”Webbadressen innehåller LGA” (för LaGuardia Airport)
  • ”Webbadressen innehåller EWR” (för Newark Liberty International Airport)
  • ”Webbadressen innehåller www.example.com/newyorkcity”

För att webbplatsbesökare ska läggas till i datasegmentet måste de matcha minst ett av villkoren i regeln, men inte nödvändigtvis alla.

Du kan lägga till hur många åtgärdsregler som helst, men tänk på att regeln ska representera målgruppen. Om du lägger till fler åtgärdsregler kan det leda till att fler besökare läggs till i datasegmentet, vilket kan resultera i en mycket stor lista som innefattar personer som inte ingår i din tilltänkta målgrupp.

Begränsa villkoren

Personer måste besöka en sida som matchar åtgärdsreglerna för att läggas till i datasegmentet. Åtgärdsregler som ”Webbadressen innehåller” och ”Hänvisningsadress” kanske inte är tillräckligt specifika för att definiera en viss sida.

Exempel

Ett flygbolag vill skapa en lista över personer som söker efter flyg från, men inte till, JFK-flygplatsen. Webbadressen till webbplatsen för personer som söker efter flyg från JFK till Mexiko (MEX) skulle se ut ungefär så här:
www.example-site.com/search.php?origin=JFK&dest=MEX

Villkor som ”Webbadressen innehåller” är inte tillräckligt specifika för att definiera personer som söker efter flyg från, men inte till, JFK. I stället behöver flygbolaget använda sig av regler för att kunna definiera att ”origin=JFK” är tillåtet, men inte ”dest=JFK”.

När du skapar segmentet använder du avsnittet Åtgärder för att skapa en uppsättning åtgärdsregler för segmentet. Du kan basera reglerna på en enstaka åtgärd, flera åtgärder och uteslutna åtgärder. För varje regel ska du välja en åtgärd i rullgardinsmenyn och ange ett värde för dagar. Standardalternativet för rullgardinsmenyn är Webbplatsbesök, men det kan finnas andra alternativ utifrån parametrarna i din webbplatstagg.

Obs! Här följer några andra taggparametrar på rullgardinsmenyn Åtgärd som kan fyllas som ytterligare alternativ:

• dynx_pagetype
  • ecomm_pagetype
  • edu_pagetype
  • event
  • flight_pagetype
  • hotel_pagetype
  • hrental_pagetype
  • job_pagetype
  • listing_pagetype
  • local_pagetype
  • pagetype
  • travel_pagetype
Läs mer om hur du skapar ett målgruppssegment som inkluderar dina webbplatsbesökare.
Besökare på en sida med specifika taggar
Om du har ställt in Google-taggen för att spåra webbplatsbesökare kan du se att den består av en Google-tagg och ett händelsekodavsnitt. Läs om hur du ställer in konverteringsspårning för din webbplats

Du kanske har implementerat äldre globala webbplatstaggar på vissa sidor. Om du använder JavaScript från den tidigare versionen av den globala webbplatstaggen i din implementering fungerar den också fortsättningsvis. Om du använder bildtaggen utan JavaScript rekommenderar vi att du använder den nya taggen för att få full funktionalitet. Den globala webbplatstaggen och händelsekodavsnittet säkerställer att alla datasegment med webbplatsbesökare registreras.

Exempel

För ett tag sedan lade ett flygbolag till en global webbplatstagg i avsnitt om populära rutter på sin webbplats. Det skulle bli för komplext att skapa en regel som baseras på webbadressen till de avsnitten. I stället kan flygbolaget skapa ett datasegment med personer som har besökt de aktuella sidorna på webbplatsen genom att använda mallen Besökare på en sida med en specifik tagg och välja taggen som de redan har lagt till på de sidorna.

När du använder mallen Besökare på en sida med en specifik tagg kan du dessutom välja befintliga taggar för konverteringsspårning i Google Ads. Det kan vara praktiskt att välja en tagg för konverteringsspårning om du inte kan lägga till den globala webbplatstaggen på konverteringssidan men ändå vill nå eller utesluta det aktuella målgruppssegmentet.

Obs! Google Ads tillåter inte implementering av taggar på sidor relaterade till erbjudanden som begränsas av våra policyer. Läs mer om policyn för anpassade annonser