Spåra appkonverteringar med Google Play

Använd konverteringsdata från Google Play för att se hur effektivt dina annonser leder till Android-appinstallationer och aktivitet i appen.

I denna artikel beskriver vi hur du spårar Android-installationer och åtgärder i appen direkt från Google Play med hjälp av ett dataanalysverktyg från tredje part eller genom att lägga till kod i appen. Om du vill spåra konverteringar genom att importera dem från Firebase kan du läsa dessa anvisningar i stället. Läs mer om konverteringsspårning i appar.

Ändringar i appkonverteringar i appar avsedda för barn

Från och med den 15 april 2023 kan du inte tillämpa Google Play-konverteringar för installationer eller köp i appar för Android-appar som bara är avsedda för barn. Konverteringar i Google Play för barnfokuserat innehåll är inte tillgängligt när du skapar nya konverteringar eller nya kampanjer.

Innan du börjar

Innan du kan ställa in konverteringsspårning för Android-appar behöver du följande:

• ett Google Ads-konto. Har du inget ännu? Registrera dig på Google Ads.
  • en Android-app: Detta är appen för vilken du vill spåra installationer eller åtgärder i appen.
  • förmåga att konfigurera konverteringsdata: För att spåra appinstallationer (första öppningen) eller åtgärder i appen måste antingen du eller din apputvecklare kunna redigera appkoden eller använda ett analysverktyg från tredje part. Detta krävs inte för appinstallationer (från Google Play).
  • ett länkat Google Play-konto: Om du enbart vill spåra automatiska konverteringar i form av köp i appen måste du länka ett Google Play-utvecklarkonto till ditt Google Ads-konto. Om du använder konverteringsspårning över flera konton och spårar konverteringar med ett förvaltarkonto måste du länka Google Play till förvaltarkontot. Om du inte spårar konverteringar med ett förvaltarkonto måste du länka ditt enskilda konto.

Anvisningar

Spåra Android-appinstallationer (från Google Play)

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Sammanfattning.
  4. Klicka på + Ny konverteringsåtgärd.
  5. Välj App bland alternativen för konverteringstyper som anges.
  6. Välj Google Play.
  7. Välj Installationer och klicka på Fortsätt.
  8. Ange namnet på Android-appinstallationen du vill spåra. På så sätt kan du enkelt hitta åtgärden i konverteringsrapporterna senare.
  9. Välj appen på rullgardinsmenyn.
  10. Ange ett värde på varje installation (oftast appens pris) eller välj Tilldela inget värde om du inte vill registrera något värde.
  11. (Valfritt) Ange Konverteringsperiod för klickbaserade konverteringar för att registrera konverteringar inom den valda tidsperioden.
  12. (Valfritt) Ange Konverteringsperiod för visningar med användarengagemang för att registrera konverteringar som skedde inom den valda tidsperioden.
  13. Välj appen på rullgardinsmenyn.
  14. Välj Primär eller Sekundär i avsnittet Konverteringsmål och åtgärdsoptimering. Detta avgör om åtgärden används för budoptimering och rapportering eller bara för observation. Läs mer om primära och sekundära konverteringsåtgärder.
  15. Klicka på Skapa och fortsätt.
  16. Klicka på Klart.

Obs! Spåra appinstallationer från andra butiker än Google Play

Om du vill spåra appinstallationer från andra butiker än Google Play ska du skapa en konverteringsåtgärd för Android-appinstallationer (första öppningen). För sådana konverteringar rekommenderar vi spårning med Firebase.

Tidigare spårades även konverteringar från tredjepartsbutiker via konverteringsåtgärder för Android-appnedladdningar, som nu kallas Android-appinstallationer (från Google Play). Om du redan har infogat spårningskod för en av dessa konverteringsåtgärder fortsätter koden att registrera konverteringar, men du kan inte infoga ny spårningskod. Vi rekommenderar att du skapar en ny konverteringsåtgärd för Android-appinstallationer (första öppning) för att spåra dessa konverteringar. Anledningen är att appinstallationer från tredjepartsbutiker registreras vid första öppningen medan installationer från Google Play registreras vid nedladdningen. Att hålla isär dessa två typer underlättar tolkningen av din konverteringsdata.

Välja bort automatisk konverteringsspårning

Google Ads spårar automatiskt appinstallationer från Google Play Butik som konverteringar. Om du inte vill registrera dessa konverteringar automatiskt kan du välja bort dem:

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Sammanfattning.
  4. Scrolla ned till tabellen Ladda ned.
  5. Markera rutan vid konverteringsåtgärden du vill ta bort.
  6. Klicka på Ta bort i det blå sidofältet som visas.

Spåra köp i Android-appar automatiskt från Google Play

För Android-appar som använder fakturering av köp i appen kan du automatiskt spåra när personer som har klickat på din annons gör ett köp i appen. Du behöver inte lägga till kod i din app. Värdet av köpet rapporteras automatiskt som konverteringsvärde.

Om du använder konverteringsspårning för appar som har prenumerationer i appen registreras bara det första köpet som en konvertering och endast värdet av den första betalningen registreras.

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Sammanfattning.
  4. Klicka på + Ny konverteringsåtgärd.
  5. Välj App bland alternativen för konverteringstyper som anges.
  6. Välj Google Play.
  7. Välj Köp i appar och klicka på Fortsätt.
  8. Ange namnet på den konvertering i appen som du vill spåra. På så sätt kan du enkelt hitta åtgärden i konverteringsrapporterna senare.
  9. Välj appen på rullgardinsmenyn.
  10. Välj om alla konverteringar eller en enda konvertering per annonsklick ska räknas. Alla är oftast bäst för köp i appar eftersom varje köp troligtvis ger mervärde för ditt företag.
  11. Klicka på Konverteringsperiod. Välj hur länge du vill spåra konverteringar efter att någon klickar på en annons. Konverteringsperioden kan vara från en vecka upp till 90 dagar. Vi rekommenderar 90 dagar för köp i appar, eftersom den perioden gör det möjligt att beräkna livstidsvärdet för en kund på bästa sätt och eftersom varje köp tillför ditt företag värde. Läs mer om konverteringsperioder.
  12. (Valfritt) Ange Konverteringsperiod för klickbaserade konverteringar för att registrera konverteringar inom den valda tidsperioden.
  13. (Valfritt) Ange Konverteringsperiod för visningar med användarengagemang för att registrera konverteringar som skedde inom den valda tidsperioden.
  14. Välj Primär eller Sekundär i avsnittet Konverteringsmål och åtgärdsoptimering. Detta avgör om åtgärden används för budoptimering och rapportering eller bara för observation. Läs mer om primära och sekundära konverteringsåtgärder.
  15. Klicka på Skapa och fortsätt.
  16. Klicka på Klart.

Så här spårar du förhandsregistreringar för Android automatiskt från Google Play

För Android-appar och -spel som görs tillgängliga för förhandsregistrering i Google Play Console kan du skapa en appkampanj för förhandsregistrering som visar annonser som skapar intresse och medvetenhet om dina appar och spel innan de släpps på Google Play. Läs mer om appkampanjer för förhandsregistrering.

När du skapar dessa kampanjer spåras användare som klickar på dina annonser och förhandsregistrerar sig för en app eller ett spel från Play Butik automatiskt i Google Ads. Du behöver inte lägga till någon kod i appen.

• Innan du kan köra en appkampanj för förhandsregistrering måste du konfigurera appen eller spelet för förhandsregistrering i Google Play Console. Läs mer om hur du skapar medvetenhet om dina appar med förhandsregistrering.
  • När du har skapat en appkampanj för förhandsregistrering läggs konverteringsåtgärden för förhandsregistrering automatiskt till i kampanjerna så snart den första användaren har förhandsregistrerat sig.
  • Konverteringsåtgärder för förhandsregistreringskampanjer kan inte redigeras eller tas bort.