Effectieve zoekadvertenties maken

De officiële handleiding voor het optimaliseren van advertenties en berichten op Google Zoeken

Top 3-tips:

1. Implementeer per advertentiegroep minimaal één responsieve zoekadvertentie met de advertentiekwaliteit Goed of Uitstekend. Adverteerders die de advertentiekwaliteit van hun responsieve zoekadvertenties weten te verbeteren van Slecht naar Uitstekend, krijgen gemiddeld 12% meer conversies.1 Als u de advertentiekwaliteit wilt verbeteren, kunt u zich aanmelden voor automatische componenten.
  2. Voeg minimaal 4 unieke componenten voor afbeeldingen toe. Componenten voor afbeeldingen maken het voor mensen makkelijker om meer over uw bedrijf te weten te komen en actie te ondernemen vanuit uw zoekadvertenties door relevante afbeeldingen van uw producten en services te tonen.
  3. Vermeld uw bedrijfslogo en bedrijfsnaam. Adverteerders die een bedrijfslogo en -naam bij hun zoekadvertenties tonen, krijgen gemiddeld 8% meer conversies voor vergelijkbare kosten per conversie.2

Best Practices logo

Responsieve zoekadvertenties gebruiken AI van Google en bepalen de beste combinatie van componenten. Zo kunt u relevante advertenties tonen die zich aanpassen aan veranderend consumentengedrag. Als u de relevantie en nuttigheid van uw zoekadvertenties maximaliseert, kunt u meer klanten bereiken op de momenten die ertoe doen en meer conversies stimuleren. In deze Google Ads-handleiding leert u hoe u uw responsieve zoekadvertenties optimaliseert, zodat u betere bedrijfsresultaten kunt behalen met uw campagnes in het zoeknetwerk.

Google Ads Tutorials: Responsive search ads best practices

1. Schrijf overtuigende, authentieke advertentieteksten

• Richt u in uw boodschap op de voordelen voor de gebruiker.

Waarom? Gebruikers reageren op advertenties die zijn gericht op hun behoeften.

• Koppel de kop en de boodschap in de beschrijvingsregel aan uw zoekwoorden.

Waarom? Gebruikers voelen zich meer betrokken bij advertenties die relevanter lijken voor hun zoekopdracht.

Casestudy

Swoop logo

De Canadese luchtvaartmaatschappij Swoop gebruikte de best presterende zoekwoorden in hun responsieve zoekadvertenties en wist zo de opbrengst met 71% en de conversies met 61% te verhogen.

• Vermijd algemene taal in uw advertenties: gebruik specifieke call-to-actions.

Waarom? Algemene call-to-actions leiden vaak tot minder engagement met advertenties.

• Houd de advertentiekwaliteit bij voor meer inzicht in hoe gebruikers reageren op uw advertenties.

Waarom? Advertentiekwaliteit biedt toekomstgerichte feedback over hoe goed de componenten in uw responsieve zoekadvertentie een weerspiegeling zijn van kenmerken die samenhangen met betere prestaties.

Casestudy

MyFlightSearch logo

Online reisbureau MyFlightSearch richtte zich op responsieve zoekadvertenties met de advertentiekwaliteit Goed en Uitstekend en behaalde zo 14% meer conversies en 15% lagere kosten per boeking.

• Beoordeel componentrapportage op campagneniveau.

Waarom? Met dit rapport krijgt u inzicht in welke componenten het meest aanslaan bij uw klanten.

Gedetailleerde informatie over hoe u overtuigende, authentieke advertentieteksten kunt schrijven.

2. Stel boodschappen op die aansluiten bij uw merk en de producten en services die u aanbiedt

• Schrijf advertentietekst die aantrekkelijk is voor gebruikers op verschillende apparaten.

Waarom? Een pakkende call-to-action op het ene apparaat is meestal ook overtuigend op andere apparaten.

• Probeer koppen van verschillende lengten.

Waarom? Met koppen van verschillende lengten kunnen uw advertenties verschillende klanten aanspreken, afhankelijk van hun bekendheid met uw merk.

• Overweeg het gebruik van automatische componenten om extra koppen en beschrijvingen te maken.

Waarom? Automatische componenten genereren aangepaste koppen en beschrijvingen op basis van de unieke context van uw advertentie zodat u relevantere advertenties kunt tonen.

Gedetailleerde informatie over hoe u boodschappen maakt die aansluiten bij uw merk.

3. Haal het maximale uit uw advertenties

• Voeg zo veel mogelijk unieke koppen en beschrijvingen toe.

Waarom? Als u unieke koppen en beschrijvingen opgeeft, kan het systeem meer advertentiecombinaties samenstellen.

• Als u veel advertenties beheert, kunt u advertentieparameters gebruiken en de functie Zoekwoord invoegen.

Waarom? U kunt uw advertentiemateriaal afstemmen op de zoekopdracht van een gebruiker en tegelijkertijd de overheadkosten voor beheer beperken.

• Koppel responsieve zoekadvertenties aan Slim bieden en brede zoekwoorden.

Waarom? U toont zo de juiste boodschap aan zo veel mogelijk relevante mensen terwijl voor elke zoekopdracht het juiste bod wordt ingesteld.

Casestudy

Tails.com logo

Dankzij de combinatie van breed zoeken, Slim bieden en responsieve zoekadvertenties heeft het Britse tails.com het aantal aanmeldingen in Duitsland met 182% en het aantal klikken met 258% verhoogd vergeleken met hun algemene campagnes in het zoeknetwerk.

Bekijk hun verhaal:

Neem gedetailleerde informatie door over hoe u goede resultaten met uw advertenties kunt behalen.

4. Gebruik zo veel mogelijk componenttypen

• Zet alle componenttypen aan die relevant zijn voor uw bedrijf.

Waarom? Er zijn verschillende componenttypen die uw advertenties nuttiger en interessanter kunnen maken voor gebruikers, en er tegelijkertijd voor zorgen dat u uw marketingdoelen behaalt.

Casestudy

HUGO BOSS logo

HUGO BOSS heeft componenten voor afbeeldingen toegevoegd aan responsieve zoekadvertenties en gebruikgemaakt van doelgroepgegevens en de Slim bieden-strategie Doel-ROAS. Zo realiseerde het bedrijf 2,5 keer zo veel rendement op advertentie-uitgaven en een 5% hogere klikfrequentie vergeleken met het totale mobiele verkeer.

• Zorg dat uw componenten van hoge kwaliteit zijn.

Waarom? Componenten worden automatisch gekozen aan de hand van verschillende factoren, waaronder eerdere prestaties, gebruikerscontext en beschikbare ruimte.

Neem gedetailleerde informatie door over hoe u zo veel mogelijk componenttypen gebruikt.

5. Test en optimaliseer advertentieboodschappen

• Gebruik advertentievarianten om advertentieboodschappen te testen en te herhalen.

Waarom? U kunt meer informatie over de voorkeuren van gebruikers krijgen en uw prestaties verbeteren door de advertentietekst (met name de koppen) verder te verfijnen.

• Beoordeel het succes van uw advertenties aan de hand van de extra vertoningen, klikken en conversies die uw advertentiegroepen en campagnes opleveren.

Waarom? Met responsieve zoekadvertenties komt u in aanmerking voor meer veilingen. Prestaties en statistieken op advertentieniveau, zoals klikfrequentie en conversiepercentage, geven mogelijk geen compleet beeld van de prestaties.

Neem gedetailleerde informatie door over hoe u advertentiemateriaal test en optimaliseert.

Optimaliseer uw campagne terwijl u die maakt

Terwijl u uw campagne maakt, kunt u meldingen krijgen op basis van de gekozen instellingen. Deze bevatten waarschuwingen voor problemen die kunnen leiden tot slechtere prestaties of die groot genoeg zijn om te voorkomen dat uw campagne wordt gepubliceerd.

Het navigatiemenu dat wordt weergegeven terwijl u uw campagne maakt, geeft een holistisch beeld van de voortgang en laat zien welke meldingen mogelijk uw aandacht vereisen. Schakel tussen de stappen in het navigatiemenu om potentiële problemen met uw targeting, biedingen, budget of andere campagne-instellingen makkelijk te bekijken en op te lossen. Meer informatie over hoe u een succesvolle campagne instelt

Gerelateerde links

1. Interne gegevens van Google
2. Interne gegevens van Google, wereldwijd, 09-03-2023 tot 22-03-2023

Mail iconWilt u geavanceerde tips en updates voor Google Ads rechtstreeks in uw inbox krijgen? Meld u aan voor de nieuwsbrief met best practices.