Spåra samtal till ett telefonnummer på en webbplats

Använd spårning av samtalskonverteringar när du vill förstå hur effektivt dina annonser leder till telefonsamtal från din webbplats. När en användare besöker din webbplats efter att ha klickat på en av dina annonser kan du ta hjälp av konverteringsspårning för att identifiera och mäta samtal från webbplatsen.

Den här typen av konverteringsspårning registrerar samtal som konverteringar när de varar längre än en angiven minimitid. På så sätt kan du filtrera bort kortare samtal som troligtvis inte resulterar i en försäljning eller annan värdefull åtgärd för ditt företag.

Du kan utan kostnad använda Googles dynamiskt genererade vidarekopplingsnummer som ersätter företagsnumret på din webbplats. Då kan du utvärdera vilka specifika sökord, annonser, annonsgrupper och kampanjer som leder till samtalskonverteringar.

Tips! Analytics för telefon och samtalsrapportering finns nu i Google Analytics. Om du har ett Google Analytics-konto och aktiverar samtalskonverteringar från webbplats får du åtkomst till rapporter om samtal till din webbplats. Mätvärdena för Analytics för telefon finns tillgängliga som ett av alternativen för mätvärdesgrupper i Google Ads-rapporterna.

Innan du börjar

Om du använder ett annat system för att spåra när samtal leder till försäljning eller andra konverteringar kan du i stället skapa en konverteringsåtgärd för import av samtal. Alternativt kan du granska alla åtgärder för samtalskonvertering i artikeln Om konverteringsspårning för telefonsamtal.

Innan du kan ställa in spårning av samtalskonverteringar från en webbplats behöver du

• ett Google Ads-konto
  • ett företag i ett kvalificerat land: Googles vidarekopplingsnummer är för närvarande tillgängliga i dessa länder.
  • en webbplats: Här placerar du koden för konverteringsspårning (”taggen”).
  • kunna redigera din webbplats: Du eller din webbutvecklare måste kunna lägga till taggen för konverteringsspårning på din webbplats och lägga till ett JavaScript-kodavsnitt som ersätter företagets nummer med Googles vidarekopplingsnummer.

Gör så här

Processen för att ställa in konverteringsspårning för samtal till Googles vidarekopplingsnummer på din webbplats består av två delar.

1. Skapa en konverteringsåtgärd
  2. Ställa in Google-taggen

När du har ställt in Google-taggen måste du lägga till ett telefonkodavsnitt. Telefonkodavsnittet ersätter ett telefonnummer på din webbplats med Googles vidarekopplingsnummer. Infoga den här koden på de sidor på webbplatsen där ditt telefonnummer visas.

1. Klicka på Ladda ned kodavsnitt bredvid Telefonkodavsnitt. Du kan ange telefonkodavsnittet manuellt på din webbplats. Telefonkodavsnittet ersätter ett nummer på din webbplats med Googles vidarekopplingsnummer så att du kan se hur effektivt dina annonser leder till telefonsamtal från din webbplats. Kodavsnittet fylls automatiskt med det visningsnummer du angav.
  2. Ange hur du vill installera taggen. Du kan:
    • Installera taggen själv. Om du väljer det här alternativet måste du följa anvisningarna nedan för att redigera webbplatskoden manuellt när du har infogat taggen. Det här är ett mer avancerat alternativ som vi bara rekommenderar om du är van vid att använda JavaScript. Använd detta alternativ om du vill spåra samtal till flera telefonnummer på din webbplats. Obs! Endast ett nummer kan spåras på en enskild sida med standardtaggen för JavaScript.
    • Skicka taggen via e-post.
    • Använd Google Taggstyrning.
  3. Om du väljer Skicka taggen via e-post anger du webbutvecklarens e-postadress bredvid E-postadress.
  4. Klicka på Skicka och fortsätt.
  5. Klicka på Skapa och fortsätt.
Här är exempel på HTML-koden innan och efter du lägger till taggen för konverteringsspårning:
  • Exempel på HTML utan kod för konverteringsspårning (endast ett exempel – använd det inte i webbplatsens kod).

<html>
    <head>
    <title>Exempel på HTML-fil</title>
    </head>
    <body>

Detta är webbsidans brödtext.
    </body>
    </html>

• HTML med kod för konverteringsspårning (endast ett exempel – använd det inte i din webbplatskod).

<html>
    <head>
    <title>Exempel på HTML-fil</title>

<!-- Google tag (gtag.js) - Google Ads: TAG_ID -->
    <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>
    <script>
    window.dataLayer = window.dataLayer || [];
    function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
    gtag('js', new Date());
    gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

<script>
    gtag('config', 'TAG_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-650-555-5555'
    });
    </script>

</head>
    <body>

Detta är webbsidans brödtext.
    </body>
    </html>

Spåra samtal till telefonnumret på en webbplats med hjälp av Google Taggstyrning

Du kan använda Google Taggstyrning för att spåra samtal till ett telefonnummer på din webbplats genom att följa dessa riktlinjer:

Konfigurera taggen i Google Taggstyrning

1. Logga in på Google Taggstyrning.
  2. Välj någon av arbetsytorna.
  3. Klicka på Taggar.
  4. Klicka på Ny för att skapa en ny tagg.
  5. Klicka på Taggkonfiguration. Scrolla ned och välj Google Ads-samtal från webbplatskonvertering.
  6. Ange telefonnumret som det visas på din webbplats.
    Obs! Telefonnumret som du anger måste ha exakt samma siffror som visas på din webbplats.
  7. Ange konverterings-id:t och etiketten från Google Ads-kontot.
  8. Ange eller skapa en utlösare som aktiveras när en användare klickar på din sökannons och sedan ringer vidarekopplingsnumret som visas på din webbplats.
    • Obs! När användaren har klickat på annonsen och besökt webbsidan aktiveras vidarekopplingsnumret från steg 6 utan ytterligare användarutlösare.
  9. Spara taggen och publicera ändringarna.

Obs! Standardtaggen för konverteringsspårning från webbplats i Google Taggstyrning är inte kompatibel med internationella nummerformat. Detta kan leda till att Googles vidarekopplingsnummer visas med plustecken (+) som inte är avsedda att vara där. Du kan förhindra att felaktiga plustecken visas i taggen för samtalskonvertering från webbplats i Google Taggstyrning genom att använda telefonnumrets nationella format, utan plustecken.

Redigera webbplatskoden manuellt för att visa Googles vidarekopplingsnummer

Om du angav telefonnumret på din webbplats när du slutförde stegen ovan behöver du inte följa stegen nedan. Om du valde Ange inte ett nummer ska du eller webbutvecklaren se exemplen nedan för information om nästa steg.

Exempel

1. Öppna HTML-koden för sidan där du lade till telefonkodavsnittet, eller sidan där telefonnumret visas. Telefonkodavsnittet ser ut som i exemplet nedan, där TAG_ID motsvarar ditt tagg-id och CONVERSION_LABEL motsvarar din konverteringsetikett:

<script>
    gtag('config', 'TAG_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': 'ERSÄTT MED VÄRDE'
    });
    </script>

2. Ersätt ERSÄTT MED VÄRDE i parametern phone_conversion_number med telefonnumret till ditt företag. Se till att numret matchar numret på din sida exakt och inkluderar eventuella landskoder.
  3. (Valfritt) Lägg till följande valfria parametrar i telefonkodavsnittet. Följ riktlinjerna nedan för att ange värden för följande parametrar:
    1. phone_conversion_callback: Ange en återuppringningsfunktion. Denna funktion anropas med två argument. Det första argumentet är det formaterade telefonnumret (i samma format som parametern phone_conversion_number). Det andra argumentet är telefonnumret i vanligt format (exempel: '18001234567').
    2. phone_conversion_css_class: Ange ett CSS-klassnamn. Innehållet i alla element i klassen ersätts med ett formaterat telefonnummer.
    3. phone_conversion_options: Ange ett av följande värden:
      • timeout: Längsta tillåtna tid i millisekunder för att hämta ett nummer. Om ett nummer inte kan hämtas inom denna tid skickas inget nummer till målet. Standardinställningen är 5 000 millisekunder.
      • cache: Ange till false om du vill förhindra att det hämtade numret cachelagras i en cookie. Ange annars värdet till true.

Exempel på telefonkodavsnitt med valfria parametrar

<script>
    gtag('config', 'TAG_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-650-555-5555',
    'phone_conversion_callback': function(formatted_number, mobile_number) {
    // formatted_number: nummer som visas, i samma format som
    // det nummer som skickas till 'phone_conversion_number'.
    // (i det här fallet '1-650-555-5555')
    // mobile_number: nummer som formateras för användning i en klickbar länk
    // med tel:-URI (i detta fall '+16505555555')
    var e = document.getElementById("number");
    e.innerHTML = "";
    e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
    },
    'phone_conversion_options': {
    'timeout': 20,
    'cache': false
    }
    });
    </script>
  4. Spara ändringarna på webbsidan.

Exemplen nedan visar hur du implementerar kodavsnittet i tre olika scenarier.

Exempel 1: Ersätt ditt statiska telefonnummer med Googles vidarekopplingsnummer

Funktionen hämtar ett telefonnummer och ersätter innehållet i alla span-taggar med den givna klassen. I det här exemplet ersätts telefonnumret 1-800-126-4597 i span-taggen med det dynamiskt genererade och formaterade vidarekopplingsnumret.

1. Lägg till parametern phone_conversion_css_class med värdenumret i telefonkodavsnittet. Raden är markerad i exemplet nedan:

<script type="text/javascript">
    gtag('config', 'TAG_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
    'phone_conversion_css_class':'number'
    });
    </script>

2. I HTML-koden för webbsidan där ditt telefonnummer visas lägger du till klassen från parametern phone_conversion_css_class (markerad i exemplet nedan) i span-taggen som innehåller ditt telefonnummer.
    <body>
    <span class="number">1-800-123-4567</span>
    </body>

Exempel 2: Skicka Googles vidarekopplingsnummer till en anpassad återuppringningsfunktion

Med den här funktionen hämtas ett telefonnummer som skickas till en återuppringningsfunktion. Återuppringningsfunktionen i exemplet ersätter allt innehåll i ett element med id:t ”number” med det formaterade vidarekopplingsnumret.

1. Uppdatera telefonkodavsnittet så att det matchar kodexemplet nedan. Ersätt ”1-800-123-4567” med telefonnumret som visas på din webbplats. Ersätt också TAG_ID med det tagg-id som är unikt för ditt Google Ads-konto och CONVERSION_LABEL med konverteringsetiketten som är unik för konverteringsåtgärden.

<script type="text/javascript">
    var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
    // formatted_number: nummer att visa i samma format som
    // 'phone_conversion_number'.
    // (i det här fallet '1-800-123-4567')
    // mobile_number: nummer formaterat för användning i en klickbar länk
    // med tel:-URI (i detta fall '+18001234567')
    var e = document.getElementById("number");
    e.innerHTML = "";
    e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
    };

gtag('config', 'TAG_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
    'phone_conversion_callback': callback
    });
    </script>

2. I HTML-koden för webbsidan där ditt/dina telefonnummer visas lägger du till id-parametern med värdenumret (gulmarkerad i exemplet nedan) i span-taggen som innehåller ditt telefonnummer.
    <body>
    <span id="number">1-800-123-4567</span>
    </body>

Om du gör Googles vidarekopplingsnummer klickbart kan användare som besöker webbplatsen via en mobiltelefon enkelt ringa till ditt företag.

Exempel 3: Skicka Googles vidarekopplingsnummer till en anpassad återuppringningsfunktion på din mobilwebbplats
På mobilwebbplatser med ett klickbart telefonnummer ersätter du både numret som visas och numret som användaren ringer genom att klicka. Detta kräver att du använder återuppringningsfunktionen.

1. Uppdatera telefonkodavsnittet så att det matchar kodexemplet nedan. Ersätt ”1-800-123-4567” med telefonnumret som visas på din webbplats. Ersätt också CONVERSION_ID med det konverterings-id som är unikt för ditt Google Ads-konto och CONVERSION_LABEL med konverteringsetiketten som är unik för konverteringsåtgärden.
    <script type="text/javascript">
    var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
    // formatted_number: nummer att visa i samma format som
    // 'phone_conversion_number'.
    // (i det här fallet '1-800-123-4567')
    // mobile_number: nummer som formateras för användning i en klickbar länk
    // med tel:-URI (i det här fallet '+18001234567')
    var e = document.getElementById("number");
    e.href = "tel:" + mobile_number;
    e.innerHTML = "";
    e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
    };
    gtag('config', 'TAG_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
    'phone_conversion_callback': callback
    });
    </script>
  2. I HTML-koden för webbsidan där ditt/dina telefonnummer visas lägger du till id-attributet med värdenumret (markerat i exemplet nedan) i taggen <a> som innehåller ditt telefonnummer.
    <body>
    <a href="tel:18001234567" id="number">1-800-123-4567</a>
    </body>

Kontrollera koden

Det kan ta upp till en timme innan konverteringsåtgärden har aktiverats för din annons. Du kan kontrollera att den fungerar genom att göra en sökning så att annonsen visas. Klicka sedan på annonsen och besök webbplatsen (du debiteras för klicket). Ditt vanliga telefonnummer ska ha ersatts med Googles vidarekopplingsnummer.

Om du vill testa detta flera gånger måste du radera gwcc-cookien från webbläsaren innan du klickar på annonsen igen.