Oproepen naar een telefoonnummer op een website bijhouden

Gebruik de functie voor het bijhouden van oproepconversies om na te gaan hoe effectief uw advertenties oproepen via uw website genereren.

Voordelen

Wanneer iemand uw website bezoekt nadat deze persoon op een van uw AdWords-advertenties heeft geklikt, kunt u met de functie voor het bijhouden van oproepconversies via uw website oproepen via uw website identificeren en meten. U kunt zonder extra kosten dynamisch gegenereerde Google-doorschakelnummers gebruiken die het nummer van uw bedrijf vervangen op uw site. Zodoende kunt u zien welke specifieke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes tot oproepconversies leiden.

Hier laten we u zien hoe u deze oproepconversies bijhoudt met een Google-doorschakelnummer op uw site.

Vereisten

U heeft het volgende nodig voordat u conversies kunt bijhouden voor oproepen via een website:

• Een AdWords-account: heeft u nog geen account? Meld u dan aan via http://adwords.google.nl.
  • Een actieve oproepextensie: u heeft minimaal één oproepextensie nodig. U kunt dit instellen voor- of nadat u een actie voor een oproepconversie heeft gemaakt.
  • Een bedrijf in een geschikt land: Google-doorschakelnummers zijn momenteel beschikbaar in deze landen.
  • Een website: hierop moet u de conversietrackingcode (die een 'tag' wordt genoemd) plaatsen.
  • De mogelijkheid de website te bewerken: u of uw webmaster moet de conversietrackingcode aan uw website kunnen toevoegen. Daarnaast moet u of de webmaster een JavaScript-fragment kunnen toevoegen om het telefoonnummer van uw bedrijf te vervangen door een Google-doorschakelnummer.

Instructies

Wanneer u conversies wilt bijhouden voor oproepen naar een Google-doorschakelnummer op uw website, moet u twee stappen uitvoeren:

Stap 1: uw conversieactie instellen
  1. Log in op uw AdWords-account.
  2. Klik op het tabblad Hulpprogramma's en selecteer in het dropdown-menu de optie Conversies.
    Selecteer de optie Conversies in het menu
  3. Klik op de knop + Conversie.
    Nieuwe conversieactie
  4. Selecteer de optie 'Telefoongesprekken'.
  5. Selecteer Oproepen naar een telefoonnummer op uw website.
  6. Klik op Naam. Geef de naam op van de oproepconversie die u wilt bijhouden. Zo herkent u deze actie later gemakkelijk in conversierapporten. Duidelijke namen zijn bijvoorbeeld 'Telefonisch bloemen bestellen' of 'Telefonische reservering'. Klik op Gereed.
  7. Klik op Waarde. Geef voor elke oproep een waarde op of selecteer 'Geen waarde toewijzen' als u geen conversie wilt tellen. Klik op Gereed.
  8. Klik op Gespreksduur. Geef op hoeveel seconden een telefoongesprek minimaal moet duren voordat het gesprek als een conversie kan worden geteld. Klik op Gereed.
  9. Klik op Aantal. Selecteer of u alle of één conversie per advertentieklik wilt tellen. 'Alle' is de beste instelling voor verkopen, 'één' is de beste voor leads. Klik op Gereed.
  10. Klik op Conversieperiode. Selecteer een conversieperiode (hoe lang u na een advertentieklik of -vertoning conversies wilt bijhouden) voor deze conversieactie. U kunt een periode van minimaal een week tot maximaal 60 dagen selecteren. Klik op Gereed.
  11. Klik op Categorie. Selecteer de categorie die het beste bij uw conversie past. De keuze die u hier maakt, wordt gebruikt om uw conversierapporten te segmenteren. Dit kunt u achteraf altijd wijzigen. Klik op Gereed.
  12. (Geavanceerd) Klik op Opnemen in Conversies. Als deze instelling is geselecteerd (standaard), worden gegevens die afkomstig zijn van deze conversieactie in de rapportkolom Conversies weergegeven. Als u deze instelling uitschakelt, worden gegevens nog steeds opgenomen in de kolom 'Alle conversies'.

Gegevens in de kolom Conversies worden gebruikt door automatische biedstrategieën zoals Doelrendement op advertentie-uitgaven, Verbeterde kosten per klik en Doel-CPA. Als u een automatische biedstrategie gebruikt om te optimaliseren voor conversies en u deze conversieactie niet wilt opnemen in uw biedstrategie, verwijdert u het vinkje bij deze instelling. Anders laat u het selectievakje aangevinkt. Klik op Gereed.
  13. Klik op Opslaan en doorgaan.
Stap 2: uw tag voor het bijhouden van conversies installeren

U ziet nu een scherm met de volgende stappen om de instellingen voor het bijhouden van conversies te voltooien.

1. Onder '1. Uw tag voor het bijhouden van conversies installeren' ziet u de instelling 'Telefoonnummer'. Selecteer een van de opties:
    • Geef uw telefoonnummer op zoals het op uw website wordt weergegeven. Geef het telefoonnummer op waarvoor u oproepen wilt bijhouden. Geef exact de cijfers op die op uw website worden weergegeven. Als het nummer op uw website bijvoorbeeld een landcode bevat, geeft u hier ook de landcode op. Als het nummer op uw website geen landcode bevat, geeft u hier geen landcode op. Klik vervolgens op Tag maken. (Deze optie werkt niet als u meerdere telefoonnummers op uw website wilt bijhouden.)
      • Voorbeeld: Het nummer op uw website is 1-650-555-5555. U moet het nummer opgeven als 1-650-555-5555. Als u 650-555-5555 of 555-5555 opgeeft, kan AdWords het nummer niet vinden en uw conversies niet bijhouden.
    • Geef geen nummer op. U moet de code van uw website handmatig bewerken. Als u deze optie selecteert, moet u de instructies onder Code van website handmatig bewerken volgen nadat u uw tag heeft geïnstalleerd. Deze optie is geavanceerder en wordt alleen aangeraden als u vertrouwd bent met het gebruik van JavaScript. U moet deze optie gebruiken als u oproepen naar meerdere telefoonnummers op uw website wilt bijhouden.
  2. U ziet nu uw tag voor het bijhouden van conversies in het grijze vak. Kies een optie om de tag op te slaan:
    • Kopieer de tag vanuit het vak.
    • Klik onderaan op het scherm op Instructies en tag opslaan om de tag te downloaden.
    • Klik onderaan op het scherm op Instructies en tag verzenden via e-mail om de tag via e-mail naar uw webmaster te verzenden.
  3. Open de HTML van de pagina op uw website waarop het telefoonnummer wordt weergegeven.
  4. Plak de tag die u hierboven in Deel I heeft gegenereerd, tussen de head-tags (<head></head>) van de pagina.

Voorbeeld

Hier zijn voorbeelden van HTML vóór en na het toevoegen van de tag voor het bijhouden van conversies:

Voorbeeld van HTML-code vóór invoeging van conversietrackingcode (dit is slechts een voorbeeld; niet gebruiken in de code op uw website).

<html>
<head>
<title>Voorbeeld HTML-bestand</title>
</head>
<body>
 Dit is het hoofdgedeelte van uw webpagina.
</body>
</html>

Voorbeeld van HTML-code na invoeging van conversietrackingcode (dit is slechts een voorbeeld; niet gebruiken in de code op uw website)

<html>
<head>
<title>Voorbeeld HTML-bestand</title>
<script type="text/javascript">
(function(a,e,c,f,g,b,d){var h={ak:"123456789",cl:"_ABcDEFg12hI34567jK"};a[c]=a[c]||function(){(a[c].q=a[c].q||[]).push(arguments)};a[f]||(a[f]=h.ak);b=e.createElement(g);b.async=1;b.src="//www.gstatic.com/wcm/loader.js";d=e.getElementsByTagName(g)[0];d.parentNode.insertBefore(b,d);a._googWcmGet=function(b,d,e){a[c](2,b,h,d,null,new Date,e)}})(window,document,"_googWcmImpl","_googWcmAk","script");
</script>

Tip: Google Tag Manager

Google Tag Manager is een tagbeheersysteem waarmee u snel en eenvoudig tags en ​​codefragmenten op uw website kunt updaten. Met Google Tag Manager kunt u uw tag voor het bijhouden van conversies installeren.

Code van website handmatig bewerken om een Google-doorschakelnummer weer te geven

Als u hierboven in stap 2 uw telefoonnummer heeft opgegeven bij de instelling 'Telefoonnummer', hoeft u de onderstaande stappen niet uit te voeren. Als u 'Geef geen nummer op.' heeft geselecteerd, moet u of uw webmaster het volgende doen:

Voeg op dezelfde pagina waarop u hierboven de tag voor het bijhouden van conversies hebt geplakt, met de functie _googWcmGet een JavaScript-fragment toe dat uw telefoonnummer vervangt door een Google-doorschakelnummer. De functie heeft de volgende parameters: _googWcmGet(target, business_number, options)

• target: een CSS-klassenaam of een callback-functie.
    • Als 'target' een CSS-klassenaam is, wordt de inhoud van alle elementen van die klasse vervangen door een opgemaakt telefoonnummer.
    • Als 'target' een functie is, wordt deze aangeroepen met twee argumenten. Het eerste argument is het opgemaakte telefoonnummer (met dezelfde opmaak als de parameter business_number). Het tweede argument is het telefoonnummer zonder speciale opmaak (voorbeeld: '18001234567').
    Standaard moet het target-element uw zakelijke telefoonnummer bevatten, zodat klanten een bruikbaar telefoonnummer zien wanneer er geen Google-doorschakelnummer wordt weergegeven.
  • business_number: uw zakelijke telefoonnummer.
  • options: een optioneel object met de volgende opties:
    • timeout: De maximale tijd in milliseconden die is toegestaan voor het ophalen van een nummer. Als het niet mogelijk is binnen deze tijd geen nummer kan worden opgehaald, wordt er geen nummer naar 'target' verzonden. De standaardtime-out is 5000 milliseconden.
    • cache: Stel deze optie in op false om caching van het opgehaalde nummer in een cookie uit te schakelen.

Hieronder ziet u aan de hand van drie praktijkvoorbeelden hoe u dit codefragment kunt implementeren.

Voorbeeld 1: uw statische telefoonnummer vervangen door een Google-doorschakelnummer

Deze functie function haalt een telefoonnummer op en vervangt de inhoud van alle elementen van de desbetreffende klasse. In dit voorbeeld wordt het telefoonnummer '1-800-123-4567' in de span-tag vervangen door het dynamisch gegenereerde, opgemaakte doorschakelnummer:

<body onload="_googWcmGet('number', '1-800-123-4567')">
		  <span class="number">1-800-123-4567</span>
		</body>

Voorbeeld 2: het Google-doorschakelnummer doorgeven aan een aangepaste callback-functie

Haalt een telefoonnummer op en verzendt dit naar een callback-functie. In dit voorbeeld vervangt de callback-functie de inhoud van een element met de ID 'number' door het ingedeelde doorschakelnummer:

<head>
		  <script type="text/javascript">
		    var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
		      // formatted_number: number to display, in the same format as
		      //        the number passed to _googWcmGet().
		      //        (in this case, '1-800-123-4567')
		      // mobile_number: number formatted for use in a clickable link
		      //        with tel:-URI (in this case, '+18001234567')
		      var e = document.getElementById("number");
		      e.innerHTML = ""
		      e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
		    };
		  </script>
		</head>
		<body onload="_googWcmGet(callback, '1-800-123-4567')">
		  <span id="number">1-800-123-4567</span>
		</body>

Als u wilt dat mensen die uw website op een mobiele telefoon bekijken, uw bedrijf gemakkelijk kunnen bellen, kunt u het Google-doorschakelnummer klikbaar maken.

Voorbeeld 3: het Google-doorschakelnummer doorgeven aan een aangepaste callback-functie op uw mobiele site

Op mobiele webpagina's met een klikbaar telefoonnummer vervangt u het nummer dat wordt weergegeven én het nummer dat wordt gebeld wanneer erop wordt geklikt. Hiervoor is de callback-functie vereist.

<head>
		  <script type="text/javascript">
		    var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
		      // formatted_number: number to display, in the same format as
		      //        the number passed to _googWcmGet().
		      //        (in this case, '1-800-123-4567')
	      // mobile_number: number formatted for use in a clickable link with
	      //         tel:-URI (in this case, '+18001234567')
	      var e = document.getElementById("number_link");
	      e.href = "tel:" + mobile_number;
	      e.innerHTML = ""
	      e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
	    };
	  </script>
	</head>
	<body onload="_googWcmGet(callback, '1-800-123-4567')">
	  <a href="tel:18001234567" id="number_link">1-800-123-4567</a>
	</body>

Uw code controleren

Het kan een uur duren voordat uw advertenties worden ingeschakeld voor deze conversieactie. Als u wilt controleren of het werkt, voert u een zoekopdracht uit die uw advertentie activeert, en klikt u op de advertentie om naar uw website te gaan (voor deze klik moet u wel betalen). Als het goed is, is uw gewone telefoonnummer nu vervangen door een Google-doorschakelnummer.

Wilt u meer tests uitvoeren, dan moet u de 'gwcm'-cookie uit uw browser verwijderen voordat u nogmaals op een advertentie klikt.