De Zoekwoordplanner gebruiken om ideeën voor zoekwoorden en verkeersprognoses te ontvangen

U kunt de Zoekwoordplanner zien als een werkplaats voor het samenstellen van nieuwe campagnes in het zoeknetwerk en voor het uitbreiden van bestaande campagnes. U kunt zoekwoord- en advertentiegroepideeën zoeken, een lijst met de potentiële prestaties van zoekwoorden weergeven en u kunt zelfs een nieuwe zoekwoordenlijst maken door verschillende zoekwoordenlijsten te vermenigvuldigen. Met de Zoekwoordplanner, een gratis AdWords-hulpprogramma, kunt u ook concurrerende biedingen en budgetten voor uw campagnes kiezen.

Of u nu een beginner bent op het gebied van online adverteren of al jaren ervaring heeft, met de Zoekwoordplanner kunt u de basis leggen voor een succesvolle campagne.

Opmerking

Als u de Zoekwoordplanner wilt gebruiken, logt u in op uw AdWords-account via https://adwords.google.nl. Vervolgens klikt u op het dropdown-menu Hulpprogramma's en selecteert u 'Zoekwoordplanner'. Als u nog geen AdWords-account heeft, bekijkt u hier hoe u er een maakt.

Voordelen van de Zoekwoordplanner

U kunt de Zoekwoordplanner gebruiken voor het volgende:

• Onderzoek doen naar zoekwoorden. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar zoekwoorden die u aan een nieuwe campagne kunt toevoegen? Of wellicht bent u op zoek naar extra zoekwoorden die u kunt toevoegen aan een bestaande campagne. U kunt zoekwoord- en advertentiegroepideeën zoeken op basis van termen die relevant zijn voor uw product of service, uw bestemmingspagina of verschillende productcategorieën.
  • Historische statistieken en verkeersprognoses ontvangen. Gebruik statistieken als het zoekvolume om te bepalen welke zoekwoorden u wilt gebruiken voor een nieuwe of bestaande campagne. Ontvang prognoses, zoals het verwachte aantal klikken en het geschatte aantal conversies, om een idee te krijgen van hoe een lijst met zoekwoorden zou kunnen presteren bij een bepaald bod en budget. Op basis van deze prognoses kunt u ook uw biedingen en budget bepalen.

Het is belangrijk te onthouden dat hoewel de Zoekwoordplanner goede ideeën en verkeersprognoses kan bieden, de prestaties van een campagne afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kunnen uw bod, budget, product en gebruikersgedrag in uw branche allemaal van invloed zijn op de prestaties van uw campagnes.

Tip

Houd tijdens het gebruiken van de Zoekwoordplanner rekening met onze tips voor het samenstellen van een effectieve zoekwoordenlijst. De meeste adverteerders gebruiken bijvoorbeeld vijf tot twintig zoekwoorden per advertentiegroep.

De Zoekwoordplanner gebruiken voor onderzoek naar zoekwoorden

Hieronder bespreken we de vier belangrijkste manieren waarop u de Zoekwoordplanner kunt gebruiken.

Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken

U wilt zoeken naar ideeën als u zoekwoorden voor een nieuwe campagne wilt vinden of de zoekwoordenlijst voor een bestaande campagne wilt uitbreiden. Als u bijvoorbeeld een bestaande campagne wilt uitbreiden, kunt u de Zoekwoordplanner gebruiken om specifiekere zoekwoorden met een lager zoekvolume te vinden (we noemen dit 'long tail'-zoekwoorden), die een grotere kans bieden op een conversie.

Vervolgens kunt u 'winkelen' in de lijst met zoekwoord- en advertentiegroepideeën en de gewenste zoekwoorden toevoegen aan een concept-'winkelwagentje'. Het proces is dus vergelijkbaar met het kopen van een paar schoenen op een e-commercesite.

Ideeën zoeken en een plan samenstellen
  1. Klik op Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken om het zoekgedeelte uit te vouwen.
  2. Geef in de vakken die worden weergegeven, een of meer van de onderstaande items op:
    • Woorden of woordgroepen die omschrijven waarvoor u adverteert.
    • De URL van een pagina op uw website of uw volledige website.
    • Een categorie die relevant is voor uw product of service.
    • Tip: als u grotere reeksen ideeën wilt filteren, geeft u zowel een woord als een website-URL op.
  3. Klik op Ideeën opvragen.
  4. Beoordeel de zoekwoorden op het tabblad Advertentiegroepideeën (dat standaard wordt weergegeven) of op het tabblad Zoekwoordideeën.
  5. Klik op de dubbele pijlen » om een advertentiegroep- of zoekwoordidee aan uw plan toe te voegen. U kunt de historische statistieken in de tabel gebruiken om te bepalen welke advertentiegroepen of zoekwoorden u aan uw plan kunt toevoegen.
  6. Wanneer u klaar bent met het opstellen van uw plan, klikt u op Prognoses ontvangen en planning beoordelen. U ziet een grafiek met een reeks maximum CPC-biedingen (kosten per klik) en dagelijkse verkeersprognoses. U vindt meer informatie over het ontvangen van prognoses in het gedeelte hieronder.
De Zoekwoordplanner nu proberen

Tips

• Ideeën toevoegen: als u meer zoekwoorden aan een advertentiegroep wilt toevoegen, klikt u op een advertentiegroep en vervolgens op de dubbele pijlen » naast het zoekwoord dat u wilt toevoegen.
  • Ideeën verwijderen: als u een zoekwoord uit een advertentiegroep wilt verwijderen, klikt u op de advertentiegroep en vervolgens op de X naast het zoekwoord dat u wilt verwijderen. Als u een hele advertentiegroep wilt verwijderen, klikt u op de X naast die advertentiegroep.
  • Het bodbereik wijzigen: u kunt het bereik van uw maximum CPC-biedingen aanpassen om schattingen voor het aantal klikken en de kosten voor de zoekwoorden in uw plan weer te geven.

Zoekvolume ophalen voor een zoekwoordenlijst of zoekwoorden in advertentiegroepen indelen

Als u al een zoekwoordenlijst heeft, kunt u de zoekwoorden handmatig opgeven of deze uploaden als CSV-bestand, zodat u een idee krijgt van de populariteit van de betreffende zoekwoorden. U kunt bijvoorbeeld een zoekwoordenlijst opgeven en statistieken voor het zoekvolume ophalen. Ook kunt u uw zoekwoorden indelen in advertentiegroepen.

Zoekwoorden opgeven of uploaden om het zoekvolume op te halen of zoekwoorden in te delen in advertentiegroepen
  1. Klik op Zoekvolume ophalen voor een zoekwoordenlijst of deze in advertentiegroepen indelen.
  2. Geef een zoekwoordenlijst op, één zoekwoord per regel of gescheiden door komma's. Of klik op Bestand kiezen om een CSV-bestand met uw zoekwoorden te uploaden. Deze zoekwoorden worden niet toegevoegd aan bestaande campagnes in uw account.
  3. Klik op Zoekvolume ophalen om historische statistieken op te halen voor uw zoekwoorden, zoals het maandelijkse zoekvolume of de concurrentiegegevens. Als u de zoekwoorden ingedeeld in advertentiegroepen wilt bekijken, klikt u op het tabblad Advertentiegroepideeën op de pagina met resultaten.
  4. U kunt de resultaten filteren zoals wordt beschreven in het gedeelte 'Uw resultaten targeten en filteren' hieronder.
De Zoekwoordplanner nu proberen

Tip

Als u zoektypen voor zoekwoorden gebruikt, houden we alleen rekening met de zoektypen voor het berekenen van verkeerschattingen. Als u bijvoorbeeld een zoekwoord als exacte overeenkomst wilt toevoegen, zoals [Cabo luxeresort], geven uw prognoses u een idee van hoe dat zoekwoord als exact overeenkomend zoekwoord zou presteren.

Verkeersprognoses ontvangen voor een lijst met zoekwoorden

Als u al een lijst met zoekwoorden heeft, kunt u die zoekwoorden ook handmatig invoeren of als CSV-bestand uploaden om prognoses te ontvangen voor klikken en kosten. Dit zijn prognoses die specifiek zijn voor uw AdWords-account en het bod dat u heeft geselecteerd zijn.

Zoekwoorden invoeren of uploaden om verkeersprognoses te ontvangen
  1. Klik op Verkeersprognoses ontvangen voor een lijst met zoekwoorden.
  2. Geef een zoekwoordenlijst op, één zoekwoord per regel of gescheiden door komma's. Of klik op 'Bestand kiezen' om een CSV-bestand met uw zoekwoorden te uploaden. Deze zoekwoorden worden niet toegevoegd aan bestaande campagnes in uw account.
  3. Klik op Prognoses ontvangen om verkeersprognoses voor uw zoekwoorden te ontvangen, zoals het verwachte aantal klikken, conversies of vertoningen. Get traffic estimates for a list of keywords

Zoekwoordenlijsten vermenigvuldigen

U kunt uzelf de moeite van het handmatig combineren van zoekwoorden besparen door twee of meer zoekwoordenlijsten te vermenigvuldigen. Vervolgens ontvangt u historische statistieken of verkeersprognoses voor de nieuwe lijst met gecombineerde zoekwoorden.

Voorbeeld

Stel dat u adverteert voor een keten van luxeresorts. U heeft een zoekwoordenlijst met geografische locaties en een tweede zoekwoordenlijst waarin uw resorts als volgt worden omschreven:

Zoekwoordenlijst 1 Zoekwoordenlijst 2
Mexico luxeresort
Cabo hotels
Cancún strandresort

We combineren de zoekwoorden uit beide lijsten tot nieuwe zoekwoordcombinaties, zoals Cabo hotels of Mexico luxeresort. Vervolgens kunt u verkeersprognoses of historische statistieken ontvangen voor deze nieuwe zoekwoorden.

Zoekwoordenlijsten vermenigvuldigen
  1. Klik op Zoekwoordenlijsten vermenigvuldigen om nieuwe zoekwoordideeën te ontvangen.
  2. Geef in het vak 'Lijst 1' uw zoekwoorden op, één per regel of gescheiden door komma's. Voer in het vak 'Lijst 2' een andere lijst met zoekwoorden in die u wilt combineren met 'Lijst 1'. Ook hier geldt dat u één zoekwoord per regel kunt opgeven of de zoekwoorden met komma's moet scheiden. Als u meer dan twee lijsten wilt vermenigvuldigen, klikt u op de X om meer vakken toe te voegen.
  3. Klik op Prognoses ontvangen om verkeersprognoses voor uw gecombineerde zoekwoorden te ontvangen, zoals het verwachte aantal klikken of vertoningen. Of klik op Zoekvolume ophalen om historische statistieken voor uw zoekwoordcombinaties op te halen, zoals het maandelijkse zoekvolume of concurrentiegegevens.
De Zoekwoordplanner nu proberen

Uw resultaten targeten, aanpassen en filteren

Met de Zoekwoordplanner kunt u uw zoekwoordideeën verfijnen door de resultaten te targeten of te filteren. U kunt uw resultaten targeten op locatie, op taal en op netwerkinstellingen. Bovendien kunt u uw resultaten aanpassen per periode en filteren op historische statistieken en op zoekwoordopties. U kunt er ook voor kiezen bepaalde zoekwoorden op te nemen of uit te sluiten.

Uw resultaten targeten

We geven een voorbeeld waarmee u meer inzicht kunt krijgen in het gebruik van targetinginstellingen. Stel dat u advertenties voor het Cabo San Lucas-resort wilt weergeven aan klanten in Zwitserland die Frans spreken en die op Google en de sites van zoekpartners van Google zoeken. U kunt de instellingen in het venster 'Targeting' aanpassen om zoekwoordideeën en historische statistieken voor een dergelijke campagne weer te geven. Klik hiervoor op het potloodpictogram.

• Locatie-instellingen: hier kunt u een geografische locatie opgeven, bijvoorbeeld een land, gebied, regio of plaats. Klik op de link In de buurt om ideeën weer te geven voor locaties in de buurt van de locatie die u heeft opgegeven. Als u de hele wereld wilt targeten, verwijdert u de locaties die u eerder heeft opgegeven. Hierdoor wordt uw targeting automatisch ingesteld op 'Alle locaties'.
  • Taalinstellingen: geef in het vak een taal op of blader door de lijst met talen waarvoor u ideeën kunt ophalen.
  • Netwerkinstellingen: selecteer 'Google' om ideeën op te halen voor Google Zoeken of selecteer 'Google en zoekpartners' om ideeën op te halen voor Google Zoeken, andere Google-zoeksites en zoekpartners zoals Maps, en sites van Google-zoekpartners (sites die samenwerken met Google en waarop advertenties worden weergegeven).

Uw resultaten aanpassen aan de hand van de periode

Het kan handig zijn rekening te houden met de tijd van het jaar wanneer u een seizoenscampagne uitvoert of zoekwoorden zoekt die populair zijn op Google Zoeken. Hier kan de periodefunctie u bij helpen. Met deze functie kunt u zoekvolumetrends in de loop van de tijd bekijken, suggesties ontvangen voor zoekwoorden die extra relevant zijn tijdens bepaalde perioden van het jaar en twee perioden met elkaar vergelijken om te zien hoe snel de populariteit van een zoekwoord stijgt.

Seizoenstrends

Stel dat uw bedrijf bloemen bezorgt. Als u naar uw zoekvolumetrends kijkt, ziet u dat uw zoekwoorden het populairst waren in februari, de maand van Valentijnsdag. U kunt de periodefunctie gebruiken om andere zoekwoorden te vinden die in die maand populair waren. Klik op het potloodpictogram om de periode op te geven.

U kunt ook de periodefunctie gebruiken in combinatie met uw verkeersprognoses. Zo kunt u ervoor kiezen alleen prognoses te bekijken voor de maand februari om een Valentijnsdagcampagne te plannen voor uw bloemenbezorgingsbedrijf.

Opmerking

U kunt de periodefunctie gebruiken wanneer u voor het eerst uw zoekwoorden invoert nadat u uw zoekvolumestatistieken of verkeersprognoses ontvangt. Wanneer u uw zoekwoorden opgeeft, wordt de periodefunctie onderaan weergegeven bij de opties voor targeting en filteren. Op de resultatenpagina wordt de periodefunctie aan de zijkant weergegeven bij de opties voor targeting en filteren.

Perioden vergelijken

Voor uw bloemenbezorgingsbedrijf wilt u misschien weten welke soorten bloemen in populariteit stijgen. Misschien waren tulpen vorig jaar populair, maar heeft iedereen het nu over orchideeën. Als u zoekwoorden voor twee perioden wilt vergelijken, selecteert u 'Vergelijken'. Kies er vervolgens voor uw periode te vergelijken met de vorige periode (de vorige twee maanden als u een periode van twee maanden heeft opgegeven), dezelfde periode vorig jaar of een aangepaste periode.

Er wordt een tabel met resultaten weergegeven, plus kolommen die het verschil in gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten aangeeft tussen de twee perioden. Bovenaan ziet u ook een grafiek met een vergelijking van de perioden. U kunt de kolommen 'Totale wijziging' en 'Procentuele wijziging' sorteren om te zien hoe snel de populariteit van deze zoekwoorden toeneemt.

Stel dat u alleen zoekwoorden wilt bekijken die in uw periode minimaal 1000 zoekopdrachten hebben geactiveerd. Als u uw resultaten wilt filteren, klikt u op het potloodpictogram in het periodevenster aan de zijkant.

Resultaten filteren

U kunt uw resultaten filteren op verschillende historische statistieken, aangeven dat u bepaalde zoekwoordideeën wilt weergeven, of ervoor kiezen om bepaalde zoekwoordideeën op te nemen of uit te sluiten. Als u een filter wilt bewerken, klikt u op het potloodpictogram.

• Filteren op historische statistieken: u kunt zoekwoorden weergeven op basis van het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten, de gemiddelde kosten per klik of concurrentiegegevens.
  • Filteren op zoekwoordopties: u kunt zoekwoorden weergeven die inhoud voor volwassenen bevatten, zoekwoorden die al als zoekwoord in uw account worden gebruikt, of zoekwoorden die u al aan uw plan heeft toegevoegd.
  • Op te nemen zoekwoorden: bekijk zoekwoorden die ten minste één van de woorden bevatten die u in het vak 'Zoekwoorden' heeft ingevoerd. Als u uw zoekwoorden niet binnen aanhalingstekens plaatst, worden er ideeën weergegeven die in willekeurige volgorde beide termen bevatten, maar niet noodzakelijkerwijs uitsluitend die termen. Plaatst u uw zoekwoorden binnen dubbele aanhalingstekens, dan worden er zoekwoordideeën weergegeven die beide termen bevatten in de volgorde waarin u ze heeft toegevoegd.

De Zoekwoordplanner gebruiken voor het beoordelen van verkeersprognoses en zoekwoorden opslaan naar uw account

U kunt het ontvangen van verkeersprognoses zien als een testrit voor uw campagne. U krijgt een idee van hoe uw zoekwoorden kunnen presteren voor verschillende biedingen en budgetten. Zodra u een plan heeft opgesteld, uw eigen lijst met zoekwoorden heeft ingevoerd of geüpload, of meerdere zoekwoordlijsten heeft vermenigvuldigd, kunt u prognoses voor deze zoekwoorden ontvangen en deze vervolgens opslaan in uw account. U kunt uw prognoses bovendien aanpassen op basis van de opgegeven periode.

Prognoses ontvangen en zoekwoorden opslaan
  1. U ziet een grafiek met een reeks maximum CPC-biedingen (kosten per klik) en verkeersprognoses voor de verschillende biedingen. Standaard tonen we u het aantal klikken dat uw zoekwoorden per dag kunnen ontvangen voor de verschillende biedingen.
    • Als u een andere waarde wilt weergeven, zoals voor vertoningen of kosten, klikt u op de naam van de betreffende waarde boven de grafiek.
    • U kunt ook de muisaanwijzer op een punt op de grafiek plaatsen om een overzicht te bekijken van al uw prognoses voor dat specifieke bod.
  2. Voor gedetailleerde prognoses in de tabel geeft u een maximum CPC-bod op in het vak boven de grafiek ('Een bod opgeven') of plaatst u de muisaanwijzer op een punt in de grafiek om een bod te kiezen. Als u prognoses wilt bekijken voor een specifiek bod en budget, geeft u een bod en een dagbudget op.
    • Als u sommige van uw biedingen wilt aanpassen met een percentage of een specifiek bedrag, vinkt u de selectievakjes aan naast de advertentiegroepen waarvoor u de biedingen wilt wijzigen. Klik op het dropdown-menu Bewerken, ga naar het gedeelte Biedingen voor advertentiegroep wijzigen en klik op Geselecteerd. U kunt ook al uw biedingen aanpassen door in hetzelfde menu op Alle te klikken. Gebruik de dropdown-menu's om uw biedingen met een vast percentage of bedrag te verhogen of te verlagen, een nieuw biedingsbedrag in te stellen of uw biedingen in te stellen op het standaardbedrag. U kunt ook een minimum- of maximumlimiet voor al uw biedingen instellen.
    • Als u een van uw biedingen wilt wijzigen, klikt u op het biedingsbedrag onder 'Max. CPC' in de tabel. Geef uw nieuwe bod op en klik op Opslaan.
  3. Standaard laten we u prognoses voor uw advertentiegroepideeën zien. De prognoses die u in de tabel onder de grafiek ziet, zijn: klikken, vertoningen ('Vert.'), kosten, klikfrequentie ('CTR'), de gemiddelde kosten per klik ('Gem. CPC') en de gemiddelde positie ('Gem. pos.').
  4. In de grafiek ziet u meer prognoses, inclusief conversies, de gemiddelde kosten per acquisitie, de totale conversiewaarde, rendement op advertentie-uitgaven en de positie van een advertentie.
    • Als uw zoekwoorden verschillende biedingsbedragen hebben, wordt in de grafiek het geschatte aantal klikken weergegeven dat u ontvangt voor elke procentuele bodwijziging. Als u al uw biedingen met hetzelfde percentage wilt aanpassen, plaatst u de muisaanwijzer op het gewenste percentagepunt in de grafiek en klikt u hierop.
  5. Naast de grafiek ziet u het deelvenster 'Targeting' met de instellingen voor locatie, taal, netwerk en periode die we gebruiken bij het berekenen van de prognoses. Klik op het potloodpictogram om deze instellingen te wijzigen. Uw prognoses wordt geüpdatet.
  6. Nadat u de schattingen heeft beoordeeld, kunt u uw zoekwoorden in uw account opslaan door op Opslaan in account te klikken.
    • Als u uw zoekwoorden aan een nieuwe campagne wilt toevoegen, geeft u een naam, het standaardbod voor de advertentiegroep en een dagbudget op.
    • Als u uw zoekwoorden aan een bestaande campagne wilt toevoegen, selecteert u 'Toevoegen als nieuwe advertentiegroep(en)' of 'Toevoegen aan een bestaande advertentiegroep'. Selecteer vervolgens de campagne waaraan u de zoekwoorden wilt toevoegen en geef een standaardbod voor de advertentiegroep op.
  7. Klik op Opslaan en doorgaan.
De Zoekwoordplanner nu proberen Ideeën in de tabel bewerken

U kunt in de tabel wijzigingen in uw advertentiegroep- en zoekwoordideeën aanbrengen om een nog beter beeld te krijgen van de mogelijke prestaties van uw ideeën. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig alle zoekwoorden in een advertentiegroep wijzigen van brede zoekwoorden in exacte zoekwoorden om te kijken of u met exacte zoekwoorden beter uw advertentiedoelstellingen weet te bereiken.

Ga als volgt te werk om meer advertentiegroepen of zoekwoorden toe te voegen:

1. Klik op +Zoekwoorden toevoegen.
  2. Als u een nieuwe advertentiegroep wilt toevoegen, geeft u in de daarvoor bestemde vakken de naam van de advertentiegroep en de zoekwoorden op. Als u zoekwoorden aan een bestaande advertentiegroep wilt toevoegen, selecteert u de naam van de bestaande advertentiegroep en geeft u de zoekwoorden in het vak op. Zorg ervoor dat u één zoekwoord per regel opgeeft of de zoekwoorden met behulp van komma's scheidt.
  3. Klik op Opslaan.

Ga als volgt te werk om het zoektype van uw zoekwoord te wijzigen:

1. Als u de zoektypen voor zoekwoorden in sommige van uw advertentiegroepen wilt wijzigen, vinkt u de selectievakjes aan naast de advertentiegroepen waarin u wijzigingen wilt aanbrengen.
  2. Klik op het dropdown-menu Zoektypen.
  3. Selecteer Geselecteerd om het zoektype voor de zoekwoorden in de geselecteerde advertentiegroepen te wijzigen. Selecteer Alle als u het zoektype voor alle zoekwoorden in uw plan wilt wijzigen.
  4. Selecteer Breed zoeken, Exact zoeken of Woordgroepen, afhankelijk van het zoektype dat u wilt gebruiken voor de zoekwoorden in uw geselecteerde advertentiegroep.
  5. Klik op Ja om uw wijzigingen toe te passen.

Hoe nuttig is dit artikel:

Feedback is geregistreerd. Hartelijk dank.
  • Helemaal niet nuttig
  • Niet erg nuttig
  • Een beetje nuttig
  • Erg nuttig
  • Uitermate nuttig