De Zoekwoordplanner gebruiken om zoekwoordideeën en verkeerschattingen op te halen

U kunt de Zoekwoordplanner zien als een werkplaats voor het samenstellen van nieuwe campagnes in het zoeknetwerk of het uitbreiden van bestaande campagnes. U kunt zoekwoord- en advertentiegroepideeën zoeken, een lijst met de potentiële prestaties van zoekwoorden weergeven en u kunt zelfs een nieuwe zoekwoordenlijst maken door verschillende zoekwoordenlijsten samen te voegen. Met de Zoekwoordplanner, een gratis AdWords-hulpprogramma, kunt u ook concurrerende biedingen en budgetten voor uw campagnes kiezen.

Of u nu een beginner bent op het gebied van online adverteren of al jaren ervaring heeft, met de Zoekwoordplanner kunt u de basis leggen voor een succesvolle campagne.

Opmerking

Als u de Zoekwoordplanner wilt gebruiken, logt u in op uw AdWords-account via https://adwords.google.com. Vervolgens klikt u op het dropdown-menu Hulpprogramma's en selecteert u 'Zoekwoordplanner'. Houd er rekening mee dat het anonieme Hulpprogramma voor zoekwoorden niet meer beschikbaar is. Maar als u dit om andere redenen gebruikte, kunt u nog steeds zoekwoordideeën vinden met behulp van de Zoekwoordplanner. U heeft alleen een AdWords-account nodig. Heeft u geen AdWords-account? Hier leest u hoe u er een maakt.

Video

Wilt u meer weten over het gebruik van de Zoekwoordplanner en antwoorden op een aantal veelgestelde vragen? Bekijk deze video voor meer informatie over de Zoekwoordplanner.

Voordelen van de Zoekwoordplanner

Met de Zoekwoordplanner kunt u nieuwe campagnes in het zoeknetwerk doeltreffender samenstellen, en bestaande campagnes beter verfijnen. Het hulpprogramma biedt meer inzicht in welke zoekwoorden, advertentiegroepen, biedingen en budgetten u het beste kunt gebruiken.

• Onderzoek doen naar zoekwoorden. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar zoekwoorden die u aan een nieuwe campagne kunt toevoegen? Of wellicht bent u op zoek naar extra zoekwoorden die u kunt toevoegen aan een bestaande campagne. U kunt zoekwoord- en advertentiegroepideeën zoeken op basis van termen die relevant zijn voor uw product of service, uw bestemmingspagina of verschillende productcategorieën.
  • Historische statistieken en verkeerschattingen weergeven. Gebruik statistieken als het zoekvolume om te bepalen welke zoekwoorden u wilt gebruiken voor een nieuwe of bestaande campagne. U kunt schattingen, zoals het geschatte aantal klikken, weergeven om een idee te krijgen van de potentiële prestaties van een zoekwoordenlijst in combinatie met een bepaald bod en budget. Op basis van deze schattingen kunt u ook uw biedingen en budget bepalen.

Opmerking

Als de Zoekwoordplanner niet wordt geladen, volgen hier enkele stappen waarmee u problemen met bladeren in Chrome, Firefox en IE kunt oplossen. Door het wissen van het cachegeheugen en cookies worden de meeste problemen opgelost, maar ook geïnstalleerde webextensies en add-ons kunnen invloed hebben op het bladeren (vooral wanneer er interferentie plaatsvindt met inhoud van adwords.google.com). Als u Chrome-extensies heeft geïnstalleerd, kunt u deze wellicht tijdelijk uitschakelen om te testen of de problemen met bladeren worden opgelost.

Het is belangrijk te onthouden dat hoewel de Zoekwoordplanner goede zoekwoordideeën en verkeerschattingen kan geven, de prestaties van een campagne afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kunnen uw bod, budget, product en gebruikersgedrag in uw branche allemaal van invloed zijn op de prestaties van uw campagnes.

Tip

Houd tijdens het gebruik rekening met onze tips voor het samenstellen van de beste zoekwoordenlijst. De meeste adverteerders gebruiken bijvoorbeeld vijf tot twintig zoekwoorden per advertentiegroep.

De Zoekwoordplanner gebruiken voor onderzoek naar zoekwoorden

Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken

Wilt u zoekwoorden vinden voor een nieuwe campagne of de zoekwoordenlijst voor een bestaande campagne uitbreiden? Zoek dan eerst naar geschikte ideeën. Als u bijvoorbeeld een bestaande campagne wilt uitbreiden, kunt u de Zoekwoordplanner gebruiken om specifiekere zoekwoorden met een lager zoekvolume te vinden (we noemen dit 'long tail'-zoekwoorden), die een grotere kans bieden op een conversie.

Vervolgens kunt u 'winkelen' in de lijst met zoekwoord- en advertentiegroepideeën en de gewenste zoekwoorden toevoegen aan een concept-'winkelwagen'. Het is dus vergelijkbaar met het kopen van een paar schoenen op een e-commercesite.

Ideeën zoeken en een plan samenstellen
  1. Klik op Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken om het zoekgedeelte uit te vouwen.
  2. Geef in de vakken die worden weergegeven, een of meer van de onderstaande items op:
    • Woorden of woordgroepen die omschrijven waarvoor u adverteert.
    • De URL van een pagina op uw website of uw volledige website.
    • Een categorie die relevant is voor uw product of service.
    • Tip: als u grotere reeksen ideeën wilt filteren, geeft u zowel een woord als een website-URL op.
  3. Klik op Ideeën opvragen.
  4. Beoordeel de zoekwoorden op het tabblad Advertentiegroepideeën (dat standaard wordt weergegeven) of op het tabblad Zoekwoordideeën.
  5. Klik op de dubbele pijlen » om een advertentiegroep- of zoekwoordidee aan uw plan toe te voegen. U kunt de historische statistieken in de tabel gebruiken om te bepalen welke advertentiegroepen of zoekwoorden u aan uw plan kunt toevoegen.
  6. Zodra het plan is voltooid, klikt u op Schattingen ophalen en plan controleren. U ziet een grafiek met een reeks maximum CPC-biedingen (maximum kosten per klik) en schattingen voor het dagelijkse verkeer. Meer informatie over het ophalen van schattingen vindt u in het onderstaande gedeelte.
De Zoekwoordplanner nu proberen

Tips

• Ideeën toevoegen: als u meer zoekwoorden wilt toevoegen aan een advertentiegroep, klikt u op het potloodpictogram en vervolgens op de dubbele pijlen » naast het zoekwoord dat u wilt toevoegen. U kunt ook op +Nieuw klikken om handmatig uw eigen zoekwoorden aan de advertentiegroep toe te voegen.
  • Ideeën verwijderen: als u een zoekwoord in een advertentiegroep wilt verwijderen, klikt u op het potloodpictogram naast de advertentiegroep en vervolgens op de X naast het zoekwoord dat u wilt verwijderen. Als u een volledige advertentiegroep wilt verwijderen, klikt u op de X naast de desbetreffende advertentiegroep.
  • Het bodbereik wijzigen: u kunt het bereik van de maximum CPC-biedingen aanpassen om schattingen voor het aantal klikken en de kosten voor de zoekwoorden in uw plan weer te geven.

Zoekvolume ophalen voor een zoekwoordenlijst of zoekwoorden in advertentiegroepen indelen

Als u al een zoekwoordenlijst heeft, kunt u de zoekwoorden handmatig opgeven of deze uploaden als CSV-bestand, zodat u een idee krijgt van de populariteit van de betreffende zoekwoorden. U kunt bijvoorbeeld een zoekwoordenlijst opgeven en statistieken voor het zoekvolume ophalen. Ook kunt u uw zoekwoorden indelen in advertentiegroepen.

Zoekwoorden opgeven of uploaden om het zoekvolume op te halen of zoekwoorden in te delen in advertentiegroepen
  1. Klik op Zoekvolume ophalen voor een lijst zoekwoorden of deze in advertentiegroepen indelen.
  2. Geef een zoekwoordenlijst op, één zoekwoord per regel of gescheiden door komma's. Of klik op Bestand kiezen om een CSV-bestand met uw zoekwoorden te uploaden. De zoekwoorden worden niet toegevoegd aan bestaande campagnes in uw account.
  3. Klik op Zoekvolume ophalen om historische statistieken op te halen voor uw zoekwoorden, zoals het maandelijkse zoekvolume of de concurrentiegegevens. Als u de zoekwoorden ingedeeld in advertentiegroepen wilt bekijken, klikt u op het tabblad Advertentiegroepideeën op de pagina met resultaten.
  4. U kunt de resultaten filteren zoals beschreven in het gedeelte 'Resultaten targeten en filteren' hieronder.
De Zoekwoordplanner nu proberen

Tip

Als u zoektypen voor zoekwoorden gebruikt, houden we alleen rekening met de zoektypen voor het berekenen van verkeerschattingen. Als u bijvoorbeeld een zoekwoord als exact zoekwoord toevoegt, zoals [Cabo luxeresort], geven de schattingen u een idee van de mogelijke prestaties van het zoekwoord als exact zoekwoord.

Verkeerschattingen ophalen voor een zoekwoordenlijst

Als u al een zoekwoordenlijst heeft, kunt u uw zoekwoorden ook handmatig opgeven of uploaden als CSV-bestand, zodat u schattingen van het aantal klikken en de kosten kunt ophalen. Deze schattingen zijn afgestemd op uw AdWords-account en op het bod dat u heeft geselecteerd.

Zoekwoorden opgeven of uploaden om verkeerschattingen op te halen
  1. Klik op Verkeerschattingen ophalen voor een lijst zoekwoorden.
  2. Geef een zoekwoordenlijst op, één zoekwoord per regel of gescheiden door komma's. Of klik op 'Bestand kiezen' om een CSV-bestand met uw zoekwoorden te uploaden. Deze zoekwoorden worden niet toegevoegd aan bestaande campagnes in uw account.
  3. Klik op Schattingen ophalen om verkeerschattingen op te halen, zoals schattingen voor het aantal klikken of vertoningen voor uw zoekwoordens.Get traffic estimates for a list of keywords

Zoekwoordenlijsten samenvoegen

U kunt uzelf de moeite van het handmatig combineren van zoekwoorden besparen door twee of meer zoekwoordenlijsten samen te voegen. Vervolgens kunt u de historische statistieken of verkeerschattingen voor de nieuwe gecombineerde zoekwoordenlijst ophalen.

Voorbeeld

Om u een beter idee te geven van de manier waarop de functie voor het samenvoegen van zoekwoorden werkt, volgt hier een voorbeeld. Stel dat u adverteert voor een keten van luxeresorts. U heeft een zoekwoordenlijst met geografische locaties en een tweede zoekwoordenlijst waarin uw resorts als volgt worden omschreven:

Zoekwoordenlijst 1 Zoekwoordenlijst 2
Mexico luxeresort
Cabo hotels
Cancun strandresort

We combineren de zoekwoorden uit beide lijsten tot nieuwe zoekwoordcombinaties, zoals Cabo hotels of Mexico luxeresort. Vervolgens kunt u verkeerschattingen of historische statistieken voor deze nieuwe zoekwoorden ophalen.

Zoekwoordenlijsten samenvoegen
  1. Klik op Zoekwoordenlijsten samenvoegen om nieuwe zoekwoordideeën te ontvangen.
  2. Geef in het vak 'Lijst 1' uw zoekwoorden op, één per regel of gescheiden door komma's. Geef in het vak 'Lijst 2' een andere zoekwoordenlijst op die u wilt combineren met 'Lijst 1'. Ook hier geldt dat u één zoekwoord per regel kunt opgeven of de zoekwoorden met komma's moet scheiden. Als u meer dan twee lijsten wilt samenvoegen, klikt u op de X om meer vakken toe te voegen.
  3. Klik op Schattingen ophalen om de verkeerschattingen op te halen voor uw zoekwoordcombinaties, bijvoorbeeld voor het aantal klikken of vertoningen. Of klik op Zoekvolume ophalen om historische statistieken voor uw zoekwoordcombinaties op te halen, zoals het maandelijkse zoekvolume of concurrentiegegevens.
De Zoekwoordplanner nu proberen

Resultaten targeten en filteren

Met de Zoekwoordplanner kunt u uw zoekwoordideeën verfijnen door uw resultaten te targeten of te filteren. U kunt uw resultaten targeten op locatie, op taal en op netwerkinstellingen. Bovendien kunt u uw resultaten filteren op historische statistieken en op zoekwoordopties, of ervoor kiezen bepaalde zoekwoorden op te nemen of uit te sluiten.

Resultaten targeten

We geven een voorbeeld waarmee u meer inzicht kunt krijgen in het gebruik van targetinginstellingen. Stel dat u advertenties voor het Cabo San Lucas-resort wilt weergeven aan klanten in Zwitserland die Frans spreken en die op Google en de sites van zoekpartners van Google zoeken. U kunt de instellingen in het venster 'Targeting' aanpassen om zoekwoordideeën en historische statistieken voor een dergelijke campagne weer te geven. Klik hiervoor op het potloodpictogram.

• Locatie-instellingen: hier kunt u een geografische locatie opgeven, bijvoorbeeld landen, gebieden, regio's en plaatsen. Door te klikken op de link Dichtbij, krijgt u een idee van de locaties in de nabijheid van de locatie die u heeft ingevoerd. Als u alle locaties wilt targeten, verwijdert u de locaties die u eerder heeft ingevoerd. De targetinginstelling wordt nu automatisch gewijzigd in 'Alle locaties'
  • Taalinstellingen: geef een taal in het vak op of blader door de lijst met talen waarvoor u ideeën kunt ophalen.
  • Netwerkinstellingen: selecteer 'Google' als u ideeën wilt weergeven voor Google Zoeken. Selecteer 'Google en zoekpartners' als u ideeën wilt weergeven voor Google Zoeken, andere zoeksites als Google Maps en Google Afbeeldingen, en de sites van zoekpartners van Google (sites die samenwerken met Google om advertenties weer te geven).

Resultaten filteren

U kunt uw resultaten filteren op verschillende historische statistieken, aangeven dat u bepaalde zoekwoordideeën wilt weergeven, of ervoor kiezen om bepaalde zoekwoordideeën op te nemen of uit te sluiten. Als u een filter wilt bewerken, klikt u op het potloodpictogram.

• Filteren op historische statistieken: u kunt zoekwoorden weergeven op basis van het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten, de gemiddelde kosten per klik of concurrentiegegevens.
  • Filteren op zoekwoordopties: u kunt zoekwoorden weergeven die inhoud voor volwassenen bevatten, zoekwoorden die al als zoekwoord in uw account worden gebruikt, of zoekwoorden en die u al aan uw plan heeft toegevoegd.
  • Ideeën opnemen of uitsluiten:
    • Ideeën opnemen: u kunt zoekwoorden weergeven die minimaal één van de termen bevatten die u heeft opgegeven in het vak voor op te nemen zoekwoorden. Als u uw zoekwoorden niet binnen aanhalingstekens plaatst, worden ideeën weergegeven die in willekeurige volgorde beide termen bevatten, maar niet noodzakelijk uitsluitend die termen. Als u uw zoekwoorden binnen dubbele aanhalingstekens plaatst, worden zoekwoordideeën weergegeven die beide termen bevatten in de volgorde waarin u ze heeft toegevoegd.
    • Ideeën uitsluiten: u kunt ideeën weergeven die geen termen bevatten die u heeft opgegeven in het vak voor uit te sluiten zoekwoorden.
Een zoekwoordenlijst uploaden of resultaten downloaden

Een zoekwoordenlijst uploaden

Als u uw eigen zoekwoordenlijst wilt uploaden vanuit een extern bestand, kunt u dit doen met behulp van een CSV-bestand (door komma's gescheiden waarden) dat is gemaakt in een spreadsheetprogramma of een teksteditor. Nadat de zoekwoorden zijn geüpload, kunt u de Zoekwoordplanner gebruiken om de historische statistieken of verkeerschattingen voor de zoekwoorden op te halen.

Bestandstypen

U kunt de volgende bestandstypen gebruiken:

• CSV-bestand geëxporteerd uit AdWords Editor
  • CSV-bestand dat is gemaakt in Excel, Google Spreadsheets of een ander spreadsheetprogramma
  • CSV-bestand dat is gemaakt met een teksteditor als TextEdit of Kladblok

U kunt ook een ZIP-bestand van de bovenstaande bestanden uploaden.

Bestandsindelingen

Wanneer u een bestand maakt, moet u zich wat betreft de opmaak van de informatie houden aan de volgende richtlijnen:

• Als uw bestanden alleen zoekwoorden bevatten, kunt u slechts één zoekwoord per regel opgeven. U hoeft geen kolomkop 'Zoekwoord' toe te voegen.
  • Als uw bestand meer dan alleen zoekwoorden bevat, bijvoorbeeld zoekwoorden ingedeeld in advertentiegroepen, moet u voor elke kolom een kolomkop maken die de kolom definieert.
  • Om ervoor te zorgen dat de kolomkop door de Zoekwoordplanner kan worden herkend, moet de kolomkop worden opgegeven in het Engels.

Hier volgen enkele aanvullende richtlijnen waarmee u rekening moet houden:

• Alleen kolommen die voor de Zoekwoordplanner relevant zijn, worden geïmporteerd. Kolommen die de Zoekwoordplanner niet herkent, worden niet geïmporteerd. De Zoekwoordplanner herkent bijvoorbeeld de kolom 'Ad group' met de naam van uw advertentiegroep en de kolom 'Keyword' met de zoekwoorden voor de advertentiegroep. Hieronder volgt een lijst met de kolommen die de Zoekwoordplanner herkent:
    • 'Ad group''
    • 'Budget'
    • 'Campaign'
    • 'Keyword'
    • 'Language targeting'
    • 'Location ID'
    • 'Max CPC'
    • 'Networks'
    • 'Criterion type'
  • Voor instellingen op campagneniveau, zoals de netwerk- of taalinstellingen, moet de AdWords Editor-indeling worden gebruikt.
  • U moet voor elke advertentiegroep hetzelfde standaardbod voor de advertentiegroep instellen. Als uw bestand zoekwoordbiedingen bevat, kunnen we het niet uploaden.

Meer informatie over kolomkoppen voor CSV-importbestanden.

Uw historische statistieken downloaden

U kunt historische statistieken downloaden voor al uw zoekwoordideeën of voor de zoekwoorden in uw plan en deze delen met klanten of collega's. Dit doet u als volgt:

1. Als u statistieken wilt downloaden voor alle zoekwoordideeën, klikt u op de downloadknop Download icon boven de tabel. Als u statistieken voor uw plan wilt downloaden, klikt u op de downloadknop Download icon in het plan.
  2. Selecteer het keuzerondje AdWords Editor CSV om het bestand te downloaden in een AdWords Editor-indeling, zodat u het bestand later als spreadsheet in AdWords kunt importeren. Selecteer het keuzerondje Excel CSV om het bestand te downloaden in een CSV-indeling voor Excel.
    • Tip: als u statistieken downloadt voor de zoekwoorden in uw plan, beschikt u ook over de optie om verkeerschattingen voor de betreffende zoekwoorden te downloaden. Vink het selectievakje 'Verkeerschattingen' aan. Houd er rekening mee dat u een bod moet instellen op de pagina met schattingen (hiervoor klikt u op de knop Schattingen ophalen en plan controleren in het plan).
  3. Klik op Downloaden.
  4. Er wordt een vak weergegeven met het bericht dat uw bestand beschikbaar is. Klik op de link om het bestand te downloaden.

De Zoekwoordplanner gebruiken om verkeerschattingen weer te geven en zoekwoorden op te slaan in uw account

Het ophalen van verkeerschattingen kunt u vergelijken met het uitvoeren van een testrit voor uw campagne: u kunt een idee krijgen van de potentiële prestaties van uw zoekwoorden bij verschillende biedingen en budgetten. Nadat u een plan heeft samengesteld, een eigen zoekwoordenlijst heeft opgegeven of geüpload, of verschillende zoekwoordenlijsten heeft samengevoegd, kunt u schattingen voor de betreffende zoekwoorden ophalen en opslaan in uw account.

Schattingen ophalen en zoekwoorden opslaan
  1. Er wordt een grafiek weergegeven met een reeks maximum CPC-biedingen (maximum kosten per klik) en de verkeerschattingen voor de verschillende biedingen. Standaard tonen we u het aantal klikken dat uw zoekwoorden per dag kunnen ontvangen voor de verschillende biedingen.
    • Als u een andere waarde wilt weergeven, zoals voor vertoningen of voor kosten, klikt u op het dropdown-menu boven de grafiek.
    • U kunt ook met de muisaanwijzer een punt op de grafiek aanwijzen om een overzicht van al uw schattingen voor het desbetreffende bod weer te geven.
  2. Als u gedetailleerde schattingen in de tabel wilt weergeven, geeft u in het vak boven de grafiek een maximum CPC-bod op of selecteert u een bod in de grafiek. Als u schattingen wilt bekijken voor een specifiek bod en budget, geeft u een bod en een dagbudget op.
  3. Standaard tonen we u schattingen voor uw advertentiegroepideeën. De schattingen zijn: klikken, vertoningen ('Verton.'), gemiddelde positie ('Gem. pos.'), kosten, klikfrequentie ('CTR') en gemiddelde kosten per klik ('Gem. CPC').
  4. Naast de grafiek wordt het deelvenster 'Targeting' weergegeven met daarin de locatie-, taal- en netwerkinstellingen die we gebruiken om de schattingen te berekenen. Klik op het potloodpictogram om deze instellingen te wijzigen. Uw schattingen worden bijgewerkt.
  5. Nadat u de schattingen heeft beoordeeld, kunt u uw zoekwoorden in uw account opslaan door op Opslaan in account te klikken.
    • Als u uw zoekwoorden aan een nieuwe campagne wilt toevoegen, geeft u een naam, het standaardbod voor de advertentiegroep en een dagbudget op.
    • Als u uw zoekwoorden aan een bestaande campagne wilt toevoegen, selecteert u 'Toevoegen als nieuwe advertentiegroep(en)' of 'Toevoegen aan een bestaande advertentiegroep'. Selecteer vervolgens de campagne waaraan u de zoekwoorden wilt toevoegen en geef een standaardbod voor de advertentiegroep op.
  6. Klik op Opslaan en doorgaan.
De Zoekwoordplanner nu proberen Ideeën in de tabel bewerken

U kunt in de tabel wijzigingen in uw advertentiegroep- en zoekwoordideeën aanbrengen om een nog beter beeld te krijgen van de mogelijke prestaties van uw ideeën. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig alle zoekwoorden in een advertentiegroep wijzigen van brede zoekwoorden in exacte zoekwoorden om te kijken of u met exacte zoekwoorden beter uw advertentiedoelstellingen weet te bereiken.

Ga als volgt te werk om meer advertentiegroepen of zoekwoorden toe te voegen:

1. Klik op +Zoekwoorden toevoegen.
  2. Als u een nieuwe advertentiegroep wilt toevoegen, geeft u in de daarvoor bestemde vakken de naam van de advertentiegroep en de zoekwoorden op. Als u zoekwoorden aan een bestaande advertentiegroep wilt toevoegen, selecteert u de naam van de bestaande advertentiegroep en geeft u de zoekwoorden in het vak op. Zorg ervoor dat u één zoekwoord per regel opgeeft of de zoekwoorden met behulp van komma's scheidt.
  3. Klik op Opslaan.

Ga als volgt te werk om het zoektype van uw zoekwoord te wijzigen:

1. Vink de selectievakjes aan naast de advertentiegroepen met de zoekwoorden waarvan u het zoektype wilt wijzigen.
  2. Klik op het dropdown-menu Bewerken.
  3. Selecteer Geselecteerd zoektype wijzigen om het zoektype te wijzigen voor de geselecteerde zoekwoorden. Selecteer Zoektype wijzigen voor alle zoekwoorden als u het zoektype voor alle zoekwoorden in het plan wilt wijzigen.