Over offline conversies bijhouden

Soms leidt een AdWords-advertentie niet direct tot een online verkoop. In plaats daarvan begint de klant aan een proces dat uiteindelijk leidt tot een offline verkoop, zoals op uw kantoor of via de telefoon. Door offline conversies te importeren, kunt u meten wat er in de offline wereld gebeurt nadat iemand op uw advertentie heeft geklikt of met uw bedrijf heeft gebeld.

Voordelen

Als u offline conversiegebeurtenissen importeert, krijgt u een uitgebreider inzicht in de zoekwoorden en targetingcriteria (bijvoorbeeld geografie, tijdstip) die de meest rendabele conversies genereren. Op basis van deze gegevens kunt u uw campagnes targeten en optimaliseren voor meer winst.

Als u online leads en/of kopers aantrekt, wilt u in de volgende gevallen mogelijk een conversie registreren:

• Wanneer u offline een verkoop sluit (bijvoorbeeld via de telefoon of persoonlijk) en deze verkoop bijhoudt in een beheersysteem voor klantrelaties.
  • 30 dagen na de online verkoop, zodat u transacties die tot een retour hebben geleid, kunt uitsluiten.
  • Alleen als de verkoop is gesloten met een nieuwe klant.
  • Alleen als dit de tweede aankoop van een klant is.
  • Wanneer u online een verkoop sluit, maar u onze op JavaScript gebaseerde standaardoplossing voor het bijhouden van conversies niet kunt gebruiken.

Hier volgt een kort overzicht van deze functie.

Verschillende manieren om offline conversies bij te houden

AdWords biedt twee opties om te zien hoe uw AdWords-campagnes offline verkopen en leads genereren:

• Met 'Conversies importeren' van AdWords kunt u conversies die u in een ander systeem bijhoudt, importeren in AdWords. Dit is de breedste optie die van toepassing is op veel verschillende manieren voor het bijhouden van offline conversies. Hiermee kunt u conversies importeren die begonnen met een klik op uw advertentie of met een oproep vanaf uw advertentie
  • Met AdWords Conversion Import for Salesforce® ziet u automatisch wanneer verkoopgebeurtenissen die u in Salesforce bijhoudt met een klik op een AdWords-advertentie beginnen. Dit is de beste optie als u Sales Cloud® van Salesforce gebruikt om uw verkoopgegevens bij te houden. Lees voor meer informatie over deze oplossing het artikel AdWords-conversies importeren voor Salesforce.

Hoe het werkt

Het bijhouden van offline conversies werkt iets anders afhankelijk van of u conversies bijhoudt die beginnen met een klik op een advertentie of met een oproep vanaf uw advertentie.

Conversies via klikken

AdWords biedt u een unieke ID, een zogenoemde 'GCLID', voor elke klik naar uw website via een AdWords-advertentie. Als u offline conversies wilt bijhouden, slaat u deze ID op samen met alle leadgegevens die u heeft verzameld over degene die op uw advertentie heeft geklikt.

Op een later tijdstip, wanneer de persoon 'offline converteert', bijvoorbeeld door een overeenkomst te tekenen, retourneert u de GCLID aan AdWords met enkele gegevens over het type conversie en wanneer deze tot stand is gekomen. Vervolgens legt AdWords deze conversie vast, samen met de overige gegevens die relevant zijn voor het bijhouden van conversies.

Voorbeeld

U ontwerpt, maakt en verkoopt op maat gemaakte vergadertafels. U gebruikt AdWords om potentiële klanten naar uw website te halen, waar ze contactgegevens kunnen achterlaten en een verzoek kunnen doen om te worden teruggebeld door een verkoper. Als een klik op een AdWords-advertentie resulteert in een lead, omvatten de contactgegevens van de lead ook een GCLID.

Eén keer per week bekijken uw verkopers de verkopen van die week en sturen ze u de potentiële klanten (en bijbehorende GCLID's) die daadwerkelijk klant zijn geworden, samen met de datum en de tijd van elke verkoop. Vervolgens voegt u deze gegevens samen in een spreadsheet met vijf kolommen, die u uploadt naar uw AdWords-account. Binnen enkele uren kunt u niet alleen zien welke zoekwoorden en zoekopdrachten bijdragen aan het ontvangen van nieuwe inzendingen van leads, maar ook aan feitelijke verkopen, wat natuurlijk nog veel belangrijker is.

Met deze nieuwe gegevens bespaart u tijd en kunt u uw investering in AdWords eenvoudiger optimaliseren.

Conversies via telefoongesprekken

Door oproepconversiegegevens in AdWords te importeren, kunt u bijhouden welke van uw advertenties en zoekwoorden leiden tot de meeste verkoopoproepen voor uw bedrijf.

U gebruikt in dit geval geen klik-ID zoals bij conversies via klikken. In plaats daarvan houdt u gegevens bij over uw telefoongesprekken die leidden tot verkopen of andere waardevolle acties van klanten. Wanneer u deze gegevens in AdWords importeert, worden deze conversies gekoppeld aan oproepen vanaf uw advertenties.

Lees voor meer informatie over hoe deze optie werkt ons artikel Over het importeren van oproepconversies.

Automatisch bieden gebruiken met offline conversies

U kunt AdWords-biedstrategieën gebruiken voor het optimaliseren van offline conversies. Als u hiervoor kiest, adviseren we u het volgende te doen:

• Importeer geregeld offline conversiegegevens. (Dagelijks is het beste.)
  • Begin met het uploaden van conversies en wacht vervolgens totdat uw conversieperiode is verstreken voordat u automatisch bieden inschakelt.
  • Als u een combinatie van online en offline conversies bijhoudt, probeer dan eens de biedstrategie 'doel-ROAS'. Met 'doel-ROAS' kunt u online en offline conversies beter optimaliseren door verschillende waarden toe te kennen aan verschillende conversieacties, zoals leads en offline verkopen.

Voorbeeld

Stel dat u leads wilt bijhouden via een online conversieactie en de uiteindelijke verkoop wilt bijhouden via een offline conversieactie. U kunt verschillende waarden aan elke conversieactie toewijzen zodat deze overeenkomt met de waarde van elke conversieactie voor uw bedrijf. De waarde van een lead is bijvoorbeeld € 10 en die van een verkoop is bijvoorbeeld € 500. Hierdoor krijgt AdWords meer insight in uw verkooptrechter. En hoe meer insight AdWords in uw verkooptrechter heeft, hoe beter uw biedingen kunnen worden geoptimaliseerd.