Om sekretess och anpassade annonser (kallades tidigare intressebaserade annonser)

En av de viktigaste principerna som onlineannonsbranschen måste förmedla till användarna angående anpassade annonser handlar om hur deras onlineaktivitet används för att förbättra annonserna de ser, och göra det möjligt för dem att välja hur informationen används på ett givande sätt. Google ger användarna flera sätt att styra vilken information som samlas in genom anpassad annonsering (som tidigare kallades intressebaserad annonsering).

På Google strävar vi efter att göra det lätt för användarna att se och styra vilken information som samlas in med anpassad annonsering. Google erbjuder följande:

• Synlighet och kontroll: På sidan Annonsinställningar kan inloggade användare se, lägga till och ta bort ämnen som används för att visa anpassade annonser i Googles Display-nätverk. När vi visar anpassade annonser för användare kopplas aldrig identifierare från cookies eller liknande teknik till känsliga kategorier, t.ex. ras/etnicitet, religion, sexuell läggning eller hälsa.  Läs vår policy för anpassad annonsering.
  • Alternativ för att välja bort anpassade annonser: På sidan Annonsinställningar kan användarna välja bort anpassade annonser, däribland remarketing. Det innebär dock att de troligen ser mindre relevanta annonser på Googles Display-nätverk.
  • Information i annonser: Användarna kan läsa mer genom att klicka på länkar som Google-annonser, Annonsval och liknande som visas vid annonser på webbplatserna i Googles Display-nätverk.

I takt med den fortsatta utvecklingen inom branschen har flera grupper, inklusive Internet Advertising Bureau (IAB), Network Advertising Initiative (NAI) och Internet Advertising Bureau United Kingdom (IAB-UK), utvecklat riktlinjer för annonsörer, utgivare, annonsnätverk och andra grupper som är verksamma inom onlineannonsering.

Nästa steg