Åtgärda problem med låg trafik med Googles dynamiska sökannonser

Befintliga dynamiska sökannonskampanjer kan vara kvalificerade att uppgraderas till Performance Max. Det ger dig tillgång till ytterligare annonsutrymme och fler annonsformat för att nå nya kunder. Annonsörer som uppgraderar DSA-kampanjer till Performance Max får i genomsnitt en ökning på över 15 % för konverteringar eller konverteringsvärde till en liknande kostnad per åtgärd (CPA) eller avkastning på annonsutgift (ROAS). Läs om hur du uppgraderar dynamiska sökannonser till Performance Max (beta).

Om dina dynamiska sökannonskampanjer inte får trafik kan det bero på att det saknas viktig information i inställningarna. Du måste skapa annonstext till den dynamiska sökannonsen och välja dynamiska annonsinriktningar i annonsgruppen innan annonsen kan visas.

I den här artikeln beskriver vi några av de vanligaste orsakerna till att dynamiska sökannonser inte får trafik och hur du åtgärdar dem.

Fem vanliga orsaker till att dina dynamiska sökannonser inte visas

1. Din webbplatsdomän och ditt språk har angetts på fel sätt

Dynamiska sökannonser kräver en webbplatsdomän (till exempel example.com) och ett språk som motsvarar de sidor du vill inrikta dina annonser på i kampanjen. För att skapa en dynamisk annonsgrupp i en sökkampanj måste du ange din webbplatsinformation samt webbplatsens domän och språk i kampanjinställningarna.

Följande domäner kan inte användas för dynamiska sökannonser:

• domäner som omdirigerar till en annan domän
  • webbplatser från vissa känsliga vertikaler, till exempel läkemedelsindustri, hasardspel och barnförbjudet innehåll
  • domäner med för lite innehåll för att annonser ska kunna inriktas på dem:
    • webbplatser som främst består av Flash-innehåll eller bilder
    • webbplatser där användarna måste logga in för att få åtkomst till större delen av innehållet
    • webbplatser som innehåller få sidor som har indexerats av Google (se din webbplats indexeringsstatus på Google)

Nästa steg

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Kontrollera dina domän- och språkinställningar:

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Kampanjer.
  4. Leta reda på kampanjen med hjälp av ett tabellfilter och klicka på dess namn.
  5. Gå till kampanjinställningarna genom att klicka på ikonen Inställningar till höger om kampanjnamnet.
  6. Klicka på Fler inställningar och sedan på Dynamiska sökannonser. Du bör se webbplatsens domän och språk om du har angett denna information tidigare. Kontrollera att språket i inställningarna matchar språket på din webbplats.
  7. Om domänen eller språket saknas anger du domänen eller väljer ett språk i rullgardinsmenyn. Kontrollera en extra gång att domännamnet är rättstavat.
  8. Klicka på Spara.

Gå till ditt Google Ads-konto

Om webbadressen endast fungerar med prefixet ”www” ska du ange den med ”www” i kampanjinställningarna. Om domänen inte fungerar med prefixet ”www” ska du ange den utan ”www” i kampanjinställningarna.

2. Dina dynamiska annonsinriktningar är inte inställda på rätt sätt

Dynamiska annonsinriktningar används för att fastställa i vilka avsnitt eller på vilka sidor på din webbplats som dina dynamiska sökannonser ska visas för kunder. Läs mer om inriktningar för dynamiska sökannonser.

Nästa steg:

3. Dina negativa sökord och negativa dynamiska annonsinriktningar blockerar annonserna så att de inte visas

Negativa sökord

Om dina dynamiska annonsgrupper innehåller negativa sökord blockeras annonserna från att visas när en person använder de orden som sökfras.

Nästa steg:

• Jämför dina negativa sökord med sidor på din webbplats där du vill att dina dynamiska sökannonser ska kunna visas. Om det finns matchningar kan du överväga att ta bort det negativa sökordet.
    • Exempel: Om du inte vill visa dynamiska sökannonser för ett varumärkesbegrepp som du redan inriktar dig på med hjälp av sökord bör du lägga till varumärket som ett negativt exakt matchat sökord.
  • Om du inte redan inriktar dig på ett varumärkesbegrepp med hjälp av sökord kan det visas dynamiska sökannonser vid sökningar som innehåller varumärket. Lägg därför inte till varumärket som ett negativt brett matchat sökord om du vill vara säker på att inte gå miste om dessa visningsmöjligheter.

Negativa dynamiska annonsinriktningar

Negativa dynamiska annonsinriktningar förhindrar dina dynamiska sökannonser från att inriktas på särskilda sidor på din webbplats. Om en kund söker med en fras som hade kunnat matchas med en sida på din webbplats som ingår i en negativ inriktning visas annonsen inte för kunden.

Nästa steg

Kontrollera dina negativa inriktningar och ta bort dem du inte vill ha:

1. Klicka på Dynamiska annonsinriktningar på sidmenyn till vänster.
  2. Klicka på Negativa dynamiska annonsinriktningar.
  3. Läs igenom listan över negativa inriktningar. Kontrollera om någon av dem blockerar sidor på din webbplats som du inte vill blockera.
  4. Markera rutan vid den negativa inriktning som blockerar sidorna och klicka på Ta bort.

Gå till ditt Google Ads-konto

4. Dina inriktningar har inte täckning i kolumnen Webbplatstäckning

I kolumnen Webbplatstäckning kan du se hur stor andel av sidorna som tillhör en dynamisk annonsinriktning. Den visar andelen målsidor – av alla de sidor på webbplatsens domän som Google har indexerat – som tillhör samma kategori, innehåller vissa ord i sidrubriken, använder samma utdrag från webbadressen eller har gemensamma fraser i själva webbplatsinnehållet. Lägg till kolumnen Webbplatstäckning i tabellen om du inte ser den.

Nästa steg

Kontrollera i kolumnen Webbplatstäckning att inriktningen är inställd på rätt sätt och att den tillämpas på en delmängd av dina webbsidor.

• Om du skapar en ny dynamisk annonsgrupp kan det ta upp till 72 timmar innan webbplatstäckningen visas för varje dynamisk annonsinriktning.
  • För vissa webbplatser kan det visas ”--” i stället för ett värde som täckning. Det innebär att inga sidor alls inriktas. Den dynamiska annonsinriktningen får därför ingen trafik. Kolumnen anger bara den procentandel webbsidor som är kvalificerade att visas. Sidor som utesluts genom en negativ dynamisk annonsinriktning inkluderas därför inte.
  • Vissa mycket stora webbplatser kan visa en täckning på 0,0 % men ändå ha trafik.
  • Du kan även använda denna kolumn i vyn Negativ dynamisk annonsinriktning för att se till att dina negativa inriktningar inte har större räckvidd än önskat.
Exempel: Anta att du lägger till inriktningen ”Page_Content innehåller slut i lager” för att förhindra att sidor med denna text visas. Texten förekommer dock på flera sidor på hela din webbplats. I detta fall kanske du oavsiktligt förhindrar att sidor på din webbplats visas trots att du egentligen avsåg att inrikta dig på dem.

Anmärkningar

• Dynamiska sökannonser kan visas i stället för sökordsbaserade annonsgrupper när sökorden i de sökordsbaserade annonsgrupperna är aktiva eller har pausats eller tagits bort.
  • De dynamiska sökannonsinriktningarna kan överlappa varandra. I så fall kanske den mest inriktade dynamiska annonsinriktningen visas, eller så delas trafiken upp mellan inriktningarna så att du får mindre trafik än förväntat.

5. Din kampanj visar inte annonser på grund av vanlig DSA-fördröjning

Det kan uppstå fördröjningar om du har uppdaterat din webbplats, skapat en ny kampanj eller redigerat dina befintliga kampanjer. Här följer ett antal vanliga frågor om förväntad bearbetningstid:

1. Hur snart speglar systemet för dynamiska sökannonser ändringar jag gör på min webbplats?

Webbplatsändringar visas så snart de har registrerats i webbindexet, vanligtvis inom sju till tio dagar. Om du använder ett sidflöde, som har en annan genomsökningsmekanism (Ads-bot i stället för organiska Google-botar), genomsöks sidorna oftare. Nya sidor som läggs till i ett sidflöde genomsöks inom en dag och genomsöks på nytt upp till var 14 dag. Sidor som får regelbundna klick genomsöks vanligtvis inom två till tre dagar. Om flödet är stort kan det ta upp till tio dagar att genomsöka hela flödet.

Obs! Det finns en gräns på 100 sidflöden per konto.

2. Är webbplatser som ofta uppdateras kvalificerade för dynamiska sökannonser?

På grund av genomsökningstider för DSA kan det hända att webbplatser med ständiga uppdateringar av innehåll (till exempel webbplatser med blixtreor där erbjudandena uppdateras varje dag) inte ger bra resultat med DSA.

3. Hur snart börjar systemet för dynamiska sökannonser visa nya kampanjer?

Det kan ta 24–48 timmar innan en ny kampanj med en webbplatsdomän som inte används i en annan aktiv DSA-kampanj börjar visas. Om den nya kampanjen använder en webbplatsdomän som redan används i andra aktiva DSA-kampanjer kan det hända att den nya kampanjen börjar visas inom åtta timmar. I vissa fall kan det fortfarande ta upp till 48 timmar.

4. Hur snart speglar systemet för dynamiska sökannonser ändringarna jag gör i mina kampanjer?

Följande åtgärder sker direkt:

• budändringar
  • pausad webbadress för en kampanj, annonsgrupp eller kategori
  • nytt annonsmaterial som skapas för en befintlig annonsgrupp
  • ändringar av texten i eller spårningen av befintligt annonsmaterial

Allt annat, som att lägga till nya webbadresser, flytta webbadresser mellan annonsgrupper eller skapa nya annonsgrupper, kan ta upp till 24 timmar.

Du kan kontrollera om dina dynamiska annonsinriktningar eller uteslutningar av annonsinriktningar är giltiga genom att kontrollera

• ändringshistoriken för att ta reda på när uteslutningar av annonsinriktningar lades till
  • söktermsrapporten på fliken Automatiska inriktningar för att ta reda på visningsdatumet.
Obs! Det är bäst att vänta med att kontrollera detta till 24 timmar efter att uteslutningarna av annonsinriktning lades till, eftersom söktermsrapporten inte uppdateras varje timme.