Om manuell CPC-budgivning

Med budgivning med manuell kostnad per klick (CPC) kan du ange en högsta kostnad för när någon klickar på dina annonser. Den här budstrategin kan vara lönsam eftersom du bara betalar när någon är tillräckligt intresserad av det du säljer för att klicka på din annons.

Jämför med affischtavlor. Annonsörerna betalar för annonsutrymmet baserat på hur många personer som kan se deras annonser när de kör förbi, oavsett om de lägger märke till annonsen eller inte.

Onlineannonser fungerar annorlunda. Med CPC-budgivning i Google Ads betalar du för Googles annonsutrymme först när du vet att användarna har sett din annons och blivit tillräckligt intresserade för att klicka. Om hundra personer tittar på din annons och tre klickar på den betalar du för de tre klicken, inte för de andra 97 visningarna.

Så fungerar CPC-budgivning

För kampanjer med CPC-budgivning anger du ett högsta CPC-bud (kostnad per klick), även kallat högsta CPC. Detta är det högsta belopp som du är villig att betala för ett klick på din annons (om du inte anger budjusteringar eller använder Förbättrad CPC).

Exempel

Om du tycker att det är värt 2,50 kronor att någon besöker din webbplats kan du ange 2,50 kronor som högsta CPC. Då betalar du högst 2,50 kronor när en användare klickar på din annons. Du betalar ingenting alls om användaren inte klickar på annonsen.

Anta att du skapar en textannons och anger ett högsta CPC-bud på 2,50 kronor. Om 500 personer ser annonsen och 23 av dem klickar på den betalar du bara för de 23 klicken. Ditt högsta CPC-bud var 2,50 kronor, så du betalar inte mer än 23 klick × 2,50 kronor, alltså 57,50 kronor.

Ofta betalar du mindre än ditt högsta CPC eftersom du i Google Ads-auktionen som mest betalar det minimibelopp som krävs för att klara gränsvärdena för annonsrankning och få bättre annonsrankning än en eventuell konkurrent med en annonsrankning som ligger omedelbart under din för en viss position. I avsnittet om faktisk CPC nedan kan du läsa mer om det slutgiltiga belopp du debiteras per klick.

Fördelen med automatisk budgivning i Google Ads

Med automatisk budgivning i Google Ads slipper du sköta grovgörat själv och behöver inte gissa dig fram till vilka bud som uppfyller dina verksamhetsmål. Konverteringsbaserad budgivning bygger på en teknik med algoritmer vid auktionstillfället och optimerar buden med hög precision utifrån de faktiska sökfrågorna i varje enskild auktion. Algoritmerna tar dessutom hänsyn till en mängd olika signaler vid auktionstillfället, som enhet, plats, tidpunkt, språk och operativsystem. Läs mer om automatisk budgivning i Google Ads

Bestämma vilket CPC-bud du ska ange

Hur ska du veta vilket CPC-bud du ska välja? Utgå ifrån vad du vet om din affärsverksamhet och värdet på en försäljning. Om du till exempel säljer diamantringar för 50 000 kronor är en ny kund troligen värd mer än om du säljer tuggummi för 9,90 kronor paketet.

När du väljer manuell CPC ställs det automatiskt in ett högsta CPC-standardbud åt dig. Du kan ändra detta till ett högsta CPC-bud som känns rimligt. Du kan också se hur många klick dina annonser börjar få och om dessa klick leder till affärsresultat på din webbplats. Tänk på att internettrafiken ständigt varierar. Vi rekommenderar därför att du utvärderar dina CPC-bud regelbundet.

Bestämma CPC-bud med hjälp av Googles verktyg

• Budsimulatorn visar tänkbara scenarier, som ”Hur många fler exponeringar hade jag fått om mitt bud hade varit en krona högre förra veckan?”
  • Sökordsplaneraren visar hur ofta användare söker med specifika sökord och ger dig en snabböversikt över uppskattade kostnader.
  • Uppskattade förstasidesbud visar vilket bud du behöver lägga för att din annons ska visas på första sidan med Googles sökresultat.

Använda budjusteringar så att du når rätt kunder

Du kan ange budjusteringar som höjer eller sänker ditt högsta CPC-bud för sökningar som sker på mobila enheter eller på särskilda platser. Om din kampanj är inriktad på Display-nätverket kan du dessutom ange budjusteringar på annonsgruppsnivå när du inriktar dig på exempelvis ämnen eller placeringar. Budjusteringarna ger dig större kontroll över när och var din annons visas och används utöver dina befintliga bud.

Det slutliga belopp som du debiteras

Ditt högsta CPC-bud är det högsta belopp du debiteras för ett klick. Ofta betalar du dock mindre, ibland mycket mindre, än så. Det slutliga belopp du debiteras för ett klick kallas faktisk CPC.

Faktisk CPC är ofta mindre än högsta CPC eftersom du i Google Ads-auktionen som mest betalar minimibeloppet som krävs för att klara gränsvärdena för annonsrankning och få bättre annonsrankning än en eventuell konkurrent med en annonsrankning som ligger omedelbart under din för en viss position.

Så påverkar ett högsta CPC-bud din annonsrankning

I söknätverket bidrar din annonsrankning till att avgöra om du är kvalificerad och i så fall var på sökresultatsidorna dina annonser visas i förhållande till andra annonsörers annonser. Annonsrankningen spelar samma viktiga roll om du visar dina annonser i Display-nätverket. Eftersom annonsrankningen baseras på ditt högsta CPC-bud och kvaliteten på din annons jämfört med andra annonsörers annonser, ökar sannolikheten för att din annons visas om du höjer ditt högsta CPC.

Alternativ för budgivning med högsta CPC

Du kan ange ditt högsta CPC-bud på flera olika sätt. Anta till exempel att du äger ett bageri och har skapat annonsgruppen ”frukost” med sökord som råg, fralla och croissant. Så här kan du ange dina bud:

• Om du vill att alla sökord i en annonsgrupp ska ha samma bud anger du ett standardbud för annonsgruppen. Om du väljer ett CPC-bud på 10 kronor blir det ditt högsta CPC när någon söker med något av dina sökord, råg , fralla eller croissant . Samma bud gäller för placeringar om du visar din annons i Display-nätverket. Det här är det enklaste sättet att hantera CPC-bud.
  • Om du vill att sökorden i en annonsgrupp ska ha olika bud anger du sökordsbud. Om du vet att personer som söker efter croissant ofta köper mer än personer som söker efter frallor kan du bjuda 12,50 kronor på varje klick på croissant och 10 kronor på varje klick på frallor.
  • Om du vill att dina inriktningsmetoder för Display-nätverket ska ha olika bud anger du ett högsta CPC-bud för placeringar, ämnen eller andra inriktningsmetoder. Du kan till exempel öka chansen för att din annons ska visas på en webbplats med recept på frallor genom att ange ett anpassat bud på den placeringen i Display-nätverket.