Over locatiecomponenten

Neem locatiegegevens voor uw winkel op in uw advertenties door locatiecomponenten in te stellen. Met locatiecomponenten kunnen uw advertenties informatie tonen, zoals het winkeladres, een route naar de winkellocatie of de geschatte reisafstand zodat mensen uw winkels kunnen vinden.

Locatiecomponenten omvatten nu 2 use cases om het gebruikers makkelijker te maken:

• Voorheen locatie-extensies: gebruikt door adverteerders die rechtstreeks eigenaar zijn van hun winkellocaties.
  • Voorheen locatie-extensies voor partners: gebruikt door adverteerders, zoals fabrikanten en verzamelsites, die producten of services verkopen in winkels waarvan ze niet rechtstreeks eigenaar zijn.

In dit artikel vindt u een overzicht van locatiecomponenten, hoe u ze maakt en hoe u ze verwijdert. In dit artikel vindt u ook gedetailleerde informatie over hoe u een Bedrijfsprofiel-account koppelt en hoe u locatiecomponenten aan een bedrijfsprofiel koppelt.

Of u nu een adverteerder bent die rechtstreeks eigenaar is van uw winkels of een fabrikant die producten verkoopt via grote winkelketens, u kunt locatiecomponenten gebruiken om de prestaties van uw advertenties te verbeteren. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe u locatiecomponenten gebruikt.

Adverteerders die rechtstreeks eigenaar zijn van hun winkellocaties

Als u rechtstreeks eigenaar van uw winkels bent, stimuleert u met advertenties met locatiecomponenten mensen om interactie te hebben met uw bedrijf en het te bezoeken.

Voorbeeld voor het zoeknetwerk

Clara is eigenaar van een bakkerij en wil klanten stimuleren naar haar zaak te komen. Ze voegt een locatiecomponent toe aan haar campagne. Wanneer mensen in de buurt nu mobiel een van haar zoekwoorden gebruiken ("beste bakker in de buurt" of "vers brood"), kan haar component worden getoond en broodliefhebbers het volgende laten zien:

• De afstand tot haar locatie en de stad (mobiel).
  • Het adres van haar locatie (computer).
  • Een klikbare belknop.
  • Een met een tik of klik te openen pagina met informatie over de locatie, zoals openingstijden, telefoonnummer, foto's en een route.

Locatiecomponenten werken ook met YouTube-campagnes en Performance Max-campagnes.

Voorbeeld voor YouTube

Een grote kledingwinkel wil het doelgroepsegment Modeliefhebbers targeten en mensen die browsen overhalen aankopen te doen in de winkel. De accountmanager van de winkel stelt daarom locatiecomponenten in voor YouTube-advertenties. Er zou dit gebeuren:

• Naast de YouTube-advertentie toont de indeling van de locatiecomponent een voorproefje van de bedrijfsinformatie.
  • Als een gebruiker op de locatie in de uiteindelijke advertentie klikt of tikt, wordt deze uitgevouwen tot een locatiepagina met meer bedrijfsinformatie, zoals adres, telefoonnummer en openingstijden.
  • De winkel die in de uiteindelijke advertentie wordt getoond, wordt geselecteerd op basis van de locatie van de gebruiker of een locatie waarin de gebruiker interesse heeft getoond.

Adverteerders die producten of services verkopen in winkels waarvan ze niet rechtstreeks de eigenaar zijn (fabrikanten en verzamelsites)

Als u een fabrikant bent die producten verkoopt via grote winkelketens, kunt u locatiecomponenten gebruiken zodat mensen winkels in de buurt kunnen vinden die uw product verkopen.

Voorbeeld voor het zoeknetwerk

Hier is een voorbeeld van hoe u met locatiecomponenten nieuwe klanten aantrekt in het zoeknetwerk:

• Iemand zoekt op Google naar een product.
  • Uw advertentie wordt getoond met uw locatiecomponent.
  • De gebruiker vindt de dichtstbijzijnde winkel die uw product verkoopt als een adres of op een kaart.
  • Op een mobiel apparaat kan de gebruiker tikken om een route naar de winkel op te vragen.
  • De gebruiker gaat naar de winkel en koopt uw product.

Locatiecomponenten werken ook met YouTube- en display-campagnes.

Voorbeeld voor YouTube

Hier is een voorbeeld van hoe u met locatiecomponenten nieuwe klanten aantrekt in het Display Netwerk of op YouTube:

• Iemand die aan uw demografische targetingcriteria voldoet, browst door websites of apps in het Display Netwerk of bekijkt video's op YouTube.
  • De gebruiker bevindt zich in de buurt van u of heeft interesse getoond in het gebied waar uw product wordt verkocht.
  • Uw display- of videoadvertentie wordt getoond samen met uw locatiecomponent met de afstand, openingstijden en winkellocaties.
  • De gebruiker merkt de advertentie op, klikt op Route en gaat naar de winkel waar uw product wordt verkocht.

Waar ze worden getoond

Via locatiecomponenten kan uw bedrijfsinformatie in verschillende indelingen (op mobiele apparaten en op computers) worden getoond in het zoeknetwerk, in het Display Netwerk, op YouTube en op Google Maps.

Zoeknetwerk van Google: In het zoeknetwerk kunnen advertenties met locatiecomponenten worden getoond als standaard tekstadvertenties met uw locatie en telefoonnummer. Op mobiele apparaten kan in plaats van uw telefoonnummer een klikbare belknop worden getoond.

Hieronder staan 2 voorbeelden. Eén voor adverteerders met hun eigen winkellocaties en één voor fabrikanten met winkellocaties van partners.

Adverteerders die rechtstreeks eigenaar zijn van hun winkellocaties

IJssalon in Amsterdam - Het lekkerste softijs
Advertentie www.example.com
Pistache, rum/rozijnen en meer. Versgebakken koekjes.

Amsterdamsestraat 100, Amsterdam
This illustration shows the location extensions of your Google Search Ad.

Adverteerders die producten of services verkopen in winkels waarvan ze niet rechtstreeks de eigenaar zijn (fabrikanten en verzamelsites)

This animation shows the affiliate store location extension of your Google Search Ad.

• Zoeksites van Google, zoals Google Maps: uw locatiecomponenten kunnen naast, boven of onder zoekresultaten op Google Maps (inclusief de Maps-app) worden getoond.
  • Netwerk van zoekpartners: uw locaties kunnen worden getoond op sites en apps in het netwerk van zoekpartners als mensen in de buurt zijn van of interesse hebben getoond in uw omgeving.
  • Google Display Netwerk: Uw locatiecomponenten kunnen worden getoond op sites en apps in het Display Netwerk als mensen in de buurt zijn van of belangstelling hebben getoond in uw omgeving.
    Opmerking: Locatiecomponenten in Display-voorraad zijn alleen beschikbaar via lokale campagnes of Performance Max-campagnes met winkeldoelen.
  • YouTube-videoadvertenties: Uw locatiecomponenten kunnen worden getoond in TrueView in-stream en bumperadvertenties op YouTube als mensen in de buurt zijn van of interesse hebben getoond in uw lokale omgeving.
    Uw locatiecomponenten worden getoond in videoadvertenties. Er is dan informatie over uw bedrijfslocaties te zien in uw videoadvertenties, tenzij u zich daar expliciet voor afmeldt.

Locatiecomponenten maken

U kunt maar één type locatiecomponent kiezen in een account. Nadat u het type locatiecomponent heeft geselecteerd, krijgt u de vraag om een bijbehorende locatiegegevensbron in uw account te koppelen.

Type locatiecomponent Locatiegegevensbron
U bent rechtstreeks eigenaar van de locaties Google-bedrijfsprofiel of winkelketens
U bent niet de eigenaar van de locaties, maar ze verkopen wel uw producten of services. Winkelketens (warenhuizen of autodealers) of wereldwijde locatiegroepen (bijvoorbeeld apotheken in Frankrijk)

Welke methode u ook kiest, de locaties die u toevoegt kunnen worden getoond bij alle zoek-, display- of videoadvertentie in uw account, mits ze zijn goedgekeurd via het proces voor integriteitsverificatie.

Als u uw bedrijf of een of meer van uw locaties in uw bedrijfsprofiel markeert als tijdelijk of permanent gesloten, worden uw locatiecomponenten voor Google Ads voor die locaties niet aan klanten getoond in de uiteindelijke advertentie. In Bedrijfsprofiel vindt u meer informatie over hoe u een locatie markeert als gesloten.

Als u locaties wilt toewijzen aan bepaalde campagnes of advertentiegroepen, stelt u locatiegroepen in als u locatiecomponenten maakt.

Optionele instellingen

U kunt ervoor kiezen gespreksrapportage aan te zetten (deze instelling wordt aanbevolen). U moet rapportage op accountniveau aanzetten om gespreksrapportage voor gesprekken te tonen die via locatiecomponenten lopen. Meer informatie over hoe u gespreksrapportage voor uw campagnes beheert

Uw telefoonnummer laten verifiëren

Telefoonnummers met locatiecomponenten worden geverifieerd om te bevestigen dat ze horen bij het bedrijf dat wordt gepromoot. Meer informatie over telefoonnummerverificatie voor bel- en locatiecomponenten

Instructies

Locatiecomponenten toevoegen

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op de plusknop en dan op + Locatiecomponenten.
  5. Voer de onderstaande stappen uit om ketenlocaties rechtstreeks aan uw account in Google Ads toe te voegen of om een bedrijfsprofiel te koppelen.

Locaties van een winkelketen gebruiken in Google Ads

Let op: Ketenlocaties worden automatisch geüpdatet als winkels openen, verhuizen of sluiten, maar het kan een dag duren voordat updates in bedrijfsprofielen te zien zijn in uw Google Ads-account.

1. Als u locatiecomponenten instelt, kunt u een of meer ketens selecteren. Klik op Gesuggereerde locaties selecteren om vooraf geselecteerde winkelketens te zien die relevant zijn voor het land dat aan uw account is gekoppeld.
  2. Volg de prompts om de specifieke ketenlocaties toe te voegen waar uw producten worden verkocht.
  3. Klik op Opslaan.

U kunt de locaties verder aanpassen op campagne- of advertentiegroepniveau. Zo kunt u ervoor kiezen om alle locaties toe te voegen die op accountniveau beschikbaar zijn of slechts een deel hiervan te gebruiken via Locatiegroepen. Ook kunt u Geen winkelketens van partners selecteren. Daarmee voorkomt u dat de component wordt getoond in bepaalde campagnes of advertentiegroepen.

Uw bedrijfsprofiel zoeken en koppelen aan Google Ads

Als alternatief voor ketens of als uw ketenlocaties niet beschikbaar zijn in de lijst van Google, kunt u uw Google Ads-account koppelen aan een bedrijfsprofiel en de locaties van het bedrijfsprofiel tonen als locatiecomponenten in Google Ads. Als u deze optie wilt gebruiken, heeft u toegang nodig tot de Bedrijfsprofielmanager waarin uw locaties staan vermeld.

Opmerking: Als u locatiecomponenten (voorheen locatie-extensies) maakt met Bedrijfsprofiel, geeft u Google Ads toestemming om gegevens uit uw bedrijfsprofiel te gebruiken om advertenties te maken voor uw campagnes in uw Google Ads-account. Gegevens zijn onder andere: adres, telefoonnummer, openingstijden, foto's en video's van verkoper.

Meer informatie over hoe u de toestemming voor het gebruik van foto's van verkopers voor lokale advertenties uitzet

Controleer of uw bedrijf al wordt getoond in Bedrijfsprofiel (voor veel bedrijven is dat het geval). Verificatie van een bedrijfsprofiel kost tijd. Als uw bedrijf er al een heeft, kunt u daarom beter geen nieuw bedrijfsprofiel instellen.

Als uw bedrijf nieuw is in Bedrijfsprofiel, maakt u eerst een account. Voor instructies gaat u naar Aan de slag met Bedrijfsprofiel.

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Een koppeling maken naar een door u beheerd bedrijfsprofiel

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op de plusknop en kies Locatiecomponent.
  5. Kies Selecteer een Bedrijfsprofielmanager-account. Selecteer een account in het dropdownmenu.
  6. Klik op Doorgaan.
  7. Pas zo nodig uw bedrijfsnaam of labelfilters toe. Klik op Afronden.

Koppelen naar een bedrijfsprofiel via een e-mailadres

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op de plusknop en kies Locatiecomponent.
  5. Selecteer Vraag toegang tot een ander Bedrijfsprofielmanager-account. Vul het e-mailadres van het account in.
  6. Klik op Doorgaan. Er wordt een verzoek gestuurd naar het e-mailadres van het bedrijfsprofiel. Als het verzoek is goedgekeurd, kunnen locaties voor dit account worden getoond als locatiecomponenten bij uw advertenties.

Koppelen aan een bedrijfsprofiel

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op de plusknop en kies Locatiecomponent.
  5. Uw domein wordt automatisch weergegeven. Als dat niet het geval is, geeft u een domein op om potentiële bedrijfsprofielen te ontdekken.
  6. Klik op het potloodje Instelling bewerken, potloodje en selecteer Landen. Klik op Opslaan.
  7. Zoek in de onderstaande lijst het bedrijfsprofiel dat het best past bij uw bedrijf. Klik op Selecteren.
  8. Kijk of het juiste bedrijfsprofiel wordt getoond in het voorbeeld en klik op Doorgaan.

Uw verzoek wordt gestuurd naar het e-mailadres van het geselecteerde bedrijfsprofiel. Wanneer uw verzoek is goedgekeurd, kunnen locaties voor dat account worden getoond als locatiecomponenten bij uw advertenties.

Locaties of locatielabels bewerken in Bedrijfsprofiel

1. Vraag de persoon die Bedrijfsprofiel voor uw bedrijf beheert om uw e-mailadres voor Google Ads toe te voegen als eigenaar of beheerder. U kunt deze beheerder de instructies voor het bedrijfsprofiel sturen: Eigenaren en beheerders van locatiegroepen toevoegen en verwijderen.
  2. Nadat de Bedrijfsprofielmanager u heeft uitgenodigd voor Bedrijfsprofiel, wordt er een uitnodiging gestuurd naar het e-mailadres dat is gekoppeld aan uw Google Ads-account. Accepteer die uitnodiging.
  3. Nadat u de uitnodiging van Bedrijfsprofiel heeft geaccepteerd, logt u in op uw bedrijfsprofiel om uw adressen eventueel te bewerken. Ga voor hulp naar Uw bedrijfsprofiel op Google bewerken.

Als u beheerder van een bedrijfsprofiel bent, koppelt u naar Google Ads met de instructies hierboven: Zoeken naar en koppelen aan een bedrijfsprofiel.

Afmelden voor het gebruik van foto's van verkopers in lokale advertenties

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
Nadat u een locatiecomponent aan een vermelding in uw bedrijfsprofiel heeft gekoppeld, kunnen lokale advertenties automatisch de foto's van uw verkopers gebruiken om uw campagneprestaties te verbeteren. In sommige gevallen wilt u mogelijk meer controle over het gebruik van uw foto's. Als u niet wilt dat lokale advertenties verkopersfoto's gebruiken maar wel de locatiecomponenten wilt behouden, doet u dit:
Opmerking: Als u zich afmeldt voor het gebruik van foto's van verkopers in lokale advertenties, behoudt Google de oorspronkelijke locatiecomponenten in uw account. Dit betekent dat we lokale advertenties op een suboptimale manier kunnen blijven tonen zonder foto's van verkopers. Uw verkopersfoto's worden niet gebruikt, tenzij u ze handmatig uploadt naar Google Ads. Ze worden nog steeds gebruikt in organische zoekresultaten van Google.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Klik rechts op het menu-icoon met 3 stippen 3 dot icon en selecteer Geautomatiseerde componenten op accountniveau.
  6. Klik opnieuw op het menu-icoon met 3 stippen 3 dot icon rechts en selecteer Geavanceerde instellingen.
  7. Vouw de vermelding Geautomatiseerde locaties uit.
  8. Vink het selectievakje Google Ads toestaan foto's van verkopers te gebruiken uit.

Locatiecomponenten op campagne- en advertentiegroepniveau instellen

Voordat u de onderstaande stappen uitvoert, moet u checken of u locatiecomponenten heeft ingesteld op accountniveau.

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op de plusknop en kies Locatiecomponent.
  5. U kunt ervoor kiezen een campagne toe te voegen. Als u een advertentiegroep wilt toevoegen, klikt u in het dropdownmenu op Toevoegen aan. Daarna selecteert u de campagnes of advertentiegroepen waaraan u de locatiecomponent wilt toevoegen.
  6. U kunt locatiecomponenten op campagne- of advertentiegroepniveau instellen via een van de 4 opties in het menu Mijn advertentie tonen met.
    • Alle gesynchroniseerde locaties: Gebruik alle locatiecomponenten die op accountniveau zijn gesynchroniseerd.
    • Locatiegroepen: Selecteer afzonderlijke locaties voor de campagne of advertentiegroep (u kunt maximaal 20 locaties selecteren).
    • Geen locatiecomponenten: Zet locatiecomponenten in de campagne of advertentiegroep uit. Als u deze optie selecteert, worden locatiecomponenten niet getoond in de geselecteerde campagne of advertentiegroep.
  7. Klik op Opslaan. U vindt de instellingen voor locatiecomponenten op campagne- of advertentiegroepniveau in de weergave Koppelingen op de pagina Componenten.

Locatiecomponenten verwijderen

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Locatiecomponenten uitzetten op campagne- of advertentiegroepniveau

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op de plusknop en selecteer Locatiecomponent in het dropdownmenu.
  5. In het dropdownmenu kunt u kiezen of u de locatiecomponenten op campagne- of op advertentiegroepniveau wilt verwijderen.
  6. Klik op het potloodje Bewerken en vink de selectievakjes aan naast de campagnes of advertentiegroepen waaruit u de locatiecomponent wilt verwijderen.
  7. Selecteer Geen locatiecomponent.
  8. Klik op Opslaan.

Hoe u locatiecomponenten verwijdert uit uw hele account

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. U kunt nu een tabel met al uw componenten bekijken. Selecteer Koppelingen (verouderd) in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Selecteer Locatie in de lijst boven de tabelwerkbalk.
  6. Vink het selectievakje aan naast de locatiecomponent op accountniveau.
  7. Klik in de blauwe balk bovenaan op Verwijderen.

Belangrijk: Als u locatiecomponenten uit uw account verwijdert, kunt u geen bedrijfslocaties gebruiken om te targeten of te bieden. Bovendien kunt u geen conversies via winkelbezoeken meer bijhouden. We raden het dan ook af om locatiecomponenten uit uw account te verwijderen.