Problemen met klikken en klikfrequentie

Vinkje Ik krijg meer klikken dan vertoningen voor mijn zoekwoorden of advertenties

Dat kan 3 redenen hebben:

• U bekijkt rapporten voor de periode Vandaag. Aangezien gegevens over klikken en vertoningen met verschillende percentages worden geüpload, geeft dit filter u mogelijk niet de juiste vergelijking.
  • Als klanten prijzen vergelijken, klikken ze op verschillende advertenties. Omdat browsers zoekresultaten opslaan in het cachegeheugen, registreert Google vertoningen niet meerdere keren binnen deze advertenties. Dit kan de reden zijn dat het aantal klikken hoger is dan het aantal vertoningen.
  • Klanten klikken mogelijk op meerdere links binnen uw advertentie. Er worden niet meer dan 2 klikken per advertentievertoning in rekening gebracht en Google Ads filtert eventuele ongeldige klikken uit die we registreren.

Opmerking

Nieuwe vertoningen worden ook niet geregistreerd als uw klanten klikken op de knop Terug om terug te gaan naar de pagina met zoekresultaten.

Vinkje Ik krijg klikken die afkomstig zijn van buiten mijn getargete regio

Zo kunnen advertenties worden getarget op basis van locatie:

1. Google stelt vast wat het IP-adres is van een klant om te zien waar hij zich bevindt.
  2. Advertenties worden getarget op basis van de locatie van de klant. Een klant die hamburgers zoekt, krijgt bijvoorbeeld zoekresultaten in de buurt van de locatie.
  3. Controleer uw geografische prestaties om te zien hoe uw advertenties presteren op basis van de locatie van een klant.

Soms stelt u vast dat u klikken heeft gekregen van bezoekers die zich buiten de door u getargete regio bevinden. Hier volgen enkele mogelijke redenen hiervoor:

Advertentie wordt weergegeven voor locatiespecifieke zoekopdrachten

Uw advertentie kan worden getoond aan een klant met een IP-adres buiten uw getargete gebied als dat gebied is opgenomen in de zoekopdracht van de gebruiker.

Voorbeeld

U heeft een advertentie gepubliceerd die bakkerijen target in Deventer. Hans, een Google-gebruiker die in Groningen woont, zoekt naar 'Deventer koek' en krijgt uw advertentie te zien. Hij negeert uw advertentie omdat deze niet specifiek is voor zijn locatie. Hoe u kunt voorkomen dat dit gebeurt:

• Gebruik geavanceerde targeting op locatie om advertenties weer te geven aan klanten waarvan kan worden aangenomen dat ze fysiek aanwezig zijn in het door u getargete gebied.
  • Gebruik locatietermen in uw zoekwoorden in het getargete gebied als u klanten wilt targeten die zich fysiek in dat gebied bevinden. Klanten in Deventer zien bijvoorbeeld uw advertenties niet als ze zoeken naar 'Amsterdam koek', omdat de advertentie niet wordt weergegeven voor het zoekwoord Amsterdam.
Advertentie wordt weergegeven op een landspecifiek domein

Uw advertenties kunnen nog steeds worden weergegeven voor gebruikers als ze zich op het Google-domein van uw getargete land of gebied bevinden.

Als iemand in Spanje bijvoorbeeld Google.fr-domein gebruikt, worden advertenties weergegeven voor mensen die in Frankrijk wonen. Als u advertenties wilt weergeven aan gebruikers buiten uw doellocatie die het landspecifieke Google-domein van uw locatie gebruiken, heeft u 2 opties:

• U kunt geavanceerde targeting gebruiken om het hele land te targeten waar u uw advertenties wilt weergeven. U moet 'Targeten op fysieke locatie' selecteren om deze functie te activeren.
  • U kunt de targeting op locatie voor uw campagne wijzigen van de optie voor land of gebied in de optie voor regionale of aangepaste targeting. In plaats van uw campagne op het land Frankrijk te targeten, kunt u bijvoorbeeld alle regio's in Frankrijk targeten. Op deze manier kunt u dezelfde doelgroep nog steeds bereiken, maar wordt uw advertentie niet weergegeven op Google.fr. Dit komt omdat deze klanten op Google.fr mogelijk IP-adressen hebben buiten uw geselecteerde regio's in Frankrijk.

Als u zich zorgen maakt dat u klikken krijgt van buiten de gewenste regio, kunt u bepaalde gebieden uitsluiten van de weergave van uw advertentie. Meer informatie over het uitsluiten van bepaalde gebieden in uw targetlocaties.

Vinkje Mijn kosten nemen toe, maar het aantal klikken niet

Dat kan 2 redenen hebben:

• Mogelijk is uw kwaliteitsscore lager geworden. Check zo de kwaliteitsscores van uw zoekwoorden:
Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Doelgroepen, zoekwoorden en content en dan op Zoekwoorden voor het zoeknetwerk.
  3. Klik op het Meer-icoon met 3 stippen in het menu boven de tabel.
  4. Klik op Zoekwoorddiagnose uitvoeren en dan Nu uitvoeren.

Vinkje Mijn klikfrequentie is lager dan verwacht

Als uw advertentie niet naar wens presteert, kunt u naar deze punten kijken:

• Misschien zijn uw zoekwoorden te algemeen. Als uw CTR voor bepaalde zoekwoorden in het zoeknetwerk van Google lager is dan 1%, verwijdert u die en voegt u in plaats daarvan specifiekere, beter gekozen zoekwoorden toe.

Tip

• Het aantal klikken kan ook variëren door seizoensinvloeden of als gevolg van actuele gebeurtenissen. Fluctuaties in het aantal klikken vanwege promoties of speciale acties zijn heel normaal. Zoekwoorden die in bepaalde perioden populairder zijn (zoals termen die betrekking hebben op grote sportevenementen), leiden ook tot meer klikken. Dat kan zelfs gebeuren als u geen seizoensgebonden wijzigingen heeft aangebracht in uw accountcontent.
  • Als u advertenties weergeeft in het Display Netwerk, is uw CTR mogelijk lager dan u gewend bent in het zoeknetwerk. Dit komt omdat de klanten op sites in het Display Netwerk door de informatie bladeren en niet met zoekwoorden zoeken. Bovendien moet een advertentie op een drukke pagina in het Display Netwerk concurrerender zijn om de aandacht van de lezer te trekken dan op een zoekpagina. Het is doorgaans beter om gebruik te maken van andere meetinstrumenten zoals conversies voor Display Netwerk-advertenties en om uw CTR voor elk netwerk afzonderlijk te bekijken.
  • De CTR voor Display Netwerk-advertenties is soms lager dan die in het zoeknetwerk omdat:
    • Klanten in het Display Netwerk door informatie browsen en niet zoeken met zoekwoorden zoals in Zoeken.
    • Advertenties op pagina's in het Display Netwerk concurrerender zijn dan die in het zoeknetwerk.

Daarom kunt u beter andere statistieken zoals 'Conversies bijhouden' gebruiken voor uw advertenties in het Display Netwerk. We raden u aan voor elk netwerk een afzonderlijke CTR te gebruiken.

Vinkje Ik maak me zorgen over ongeldige klikken

Google beschouwt klikken die afkomstig zijn van robots of geautomatiseerde kliktools als ongeldige klikken. Als u het aantal en percentage ongeldig geclassificeerde klikken dat uit uw account is gefilterd, wilt weergeven, voegt u de kolom 'Ongeldige klikken' toe op het tabblad Campagnes of Dimensies. Voor deze klikken hoeft u overigens niet te betalen en ze hebben geen invloed op uw accountstatistieken.