Åtgärda en avvisad betalning i Google Ads

Tänk på att kreditkortsföretaget eller banken avvisar betalningen, inte Google.

Om betalningarna avvisas kan annonserna sluta visas tills betalningen har gått igenom. Om du vill åtgärda en avvisad betalning måste du kontakta din bank eller ditt kreditkortsföretag för att åtgärda problemet. När problemet med betalningsmetoden är löst har du flera alternativ för att betala det förfallna saldot och få dina annonser att visas igen.

Vissa kvalificerade konton fortsätter att vara aktiva under en kort tid efter att betalningen avvisats, för att du ska hinna åtgärda betalningsmetoden. Annonserna slutar alltså kanske inte att visas direkt om din betalning har avvisats.

På den här sidan

Avvisat kreditkort

1. Ta reda på varför betalningen avvisades

Tänk på att kreditkortsföretaget eller banken avvisar betalningen, inte Google. Om du vill se information om avvisade betalningar klickar du på ikonen Fakturering Billing Icon och sedan på Översikt. Där hittar du datumet då betalningen avvisades, betalningsbeloppet och orsaken till avvisningen, om banken eller kreditkortsföretaget har gett oss den informationen. Om det inte finns någon information om orsaken måste du kontakta banken eller kreditkortsföretaget för att avgöra varför.

Gå till Sammanfattning nu

Lösningar på de vanligaste orsakerna till avvisade betalningar

• Det finns inte tillräckligt med pengar på kontot.
    Kontrollera att det finns tillräckliga medel på kontot och försök sedan betala med kreditkortet igen (alternativ A nedan).
  • Du har överskridit kortets kreditgräns eller gränsen för en enstaka transaktion.
    Prata med banken och be dem höja gränsen. Försök sedan betala med kreditkortet igen (alternativ A nedan).
  • Kortet har gått ut.
    Registrera ett nytt kreditkort (alternativ B nedan).
  • Du har angett fel kortnummer eller CVV-/CVN-nummer.
    Skriv noggrant in kreditkortsuppgifterna igen (alternativ B nedan).
  • Den utfärdande banken tillåter inte att bankkortet används för internettransaktioner eller internationella transaktioner.
    Prata med banken om att tillåta den här typen av transaktioner och försök sedan betala med kreditkortet igen (alternativ A nedan). Du kan också registrera ett nytt kort som tillåter transaktioner via internet och internationella transaktioner (alternativ B nedan).
  • Du har överskridit det högsta tillåtna antalet debiteringar på kortet under en viss period.
    Prata med banken för att hitta en lösning och försök sedan betala med kreditkortet igen (alternativ A nedan). Du kan också registrera ett nytt kreditkort (alternativ B nedan).
  • Din bank kanske saknar stöd för SCA (Strong Customer Authentication eller stark kundautentisering).
    Stark kundautentisering krävs för att autentisera ditt kort eller din betalning inom EU. Tala med banken för att ta reda på om de har stöd för stark kundautentisering. Annars måste du använda en annan betalningsmetod.

2. Kontakta banken eller kreditkortsföretaget

Om du inte hittar orsaken till den avvisade betalningen eller inte kan lösa problemet kan du kontakta banken som utfärdade kreditkortet. Google Ads-supporten kan inte hjälpa dig med avvisade betalningar eftersom ditt kreditkortsföretag eller din bank fattar dessa beslut. Så här kontaktar du banken:

1. Ring supportnumret på kreditkortets baksida.
  2. Berätta för representanten att du försökte betala för Google Ads online, men att din betalning avvisades. Uppge betalningsbeloppet och vilket datum avvisningen skedde.
  3. Den supportansvariga kan då tala om exakt varför betalningen avvisades och hjälpa dig att lösa problemet.
  4. När problemet har åtgärdats kan du göra betalningen igen enligt något av alternativen nedan.

3. Se till att dina annonser börjar visas igen

Välj ett av alternativen nedan så att dina annonser kan börja visas igen.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Alternativ A: Försök igen med ditt nuvarande kreditkort

1. Klicka på ikonen Fakturering Billing Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Betalningsmetoder.
  3. Leta upp kreditkortet du vill försöka igen med och klicka på Åtgärda.
  4. Kontrollera att kortuppgifterna stämmer. Hör efter med banken eller kreditkortsföretaget att du kan använda kortet i ditt Google Ads-konto.
  5. När du har bekräftat att betalningsmetoden fungerar klickar du på Försök igen nedanför kortuppgifterna.
  6. Kontrollera betalningen av ditt utestående saldo och klicka på Betala nu.

Gå till Betalningsmetoder nu

Nästa steg

Ett bekräftelsemeddelande visas i slutet av flödet. Om betalningen inte går igenom visas ett felmeddelande om att betalningen inte gick att genomföra. Du uppmanas att kontakta ditt finansinstitut eller välja en annan betalningsmetod för att fortsätta.

Om du betalade saldot med en ny betalningsmetod måste du ändå försöka göra en betalning med den primära betalningsmetoden igen. Annars kan framtida kostnader debiteras med den nya betalningsmetoden, eller så kan dina annonser sluta visas om det inte finns någon giltig betalningsmetod.

Alternativ B: Ange andra faktureringsuppgifter och spara dem som ny primär betalningsmetod

Obs! Vissa åtgärder är begränsade till användare med administratörs- eller faktureringsbehörighet. För Google Ads-konton med organisationskontotyp behöver du administratörs- eller faktureringsåtkomst för att lägga till/redigera en betalningsmetod. Läs mer om åtkomstnivåer i ditt Google Ads-konto.

1. Klicka på ikonen Fakturering Billing Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Betalningsmetoder.
  3. Leta reda på det avvisade kreditkortet och klicka på Åtgärda.
  4. Klicka på Använd en annan betalningsmetod och sedan på Fortsätt.
  5. Välj en ny betalningsmetod eller ange ny kortinformation och klicka på Spara kort.
    • Obs! Om den information du har angivit är felaktig, eller om det inte går att debitera det tillagda kortet, visas ett felmeddelande om att du måste korrigera informationen eller välja en annan betalningsmetod.
  6. Kontrollera den utestående betalningen och klicka på Betala nu.
  7. Ett bekräftelsemeddelande visas i slutet av flödet. Om betalningen inte går igenom visas ett felmeddelande om att betalningen inte gick att genomföra. Du uppmanas att kontakta ditt finansinstitut eller välja en annan betalningsmetod för att fortsätta.

Alternativ C: Uppdatera kortuppgifterna

1. Klicka på ikonen Fakturering Billing Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Betalningsmetoder.
  3. Leta reda på det kreditkort som du vill uppdatera och klicka på Åtgärda.
  4. Klicka på Uppdatera och sedan på Fortsätt.
  5. Korrigera kortuppgifterna och klicka på Spara uppdateringar.
  6. Ett bekräftelsemeddelande visas i slutet av flödet.

Gå till betalningsmetoder

Obs! Om din kortutgivare eller bank finns i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet kan de kräva att du utför en ytterligare autentiseringsprocess, till exempel med en engångskod som skickas till din telefon, för att verifiera att du äger kortet.  Din kortutgivare eller bank kan kräva denna extra verifiering när du gör en betalning, lägger till ett nytt kredit- eller betalkort eller vid andra tillfällen då kortutgivaren eller banken bedömer att det behövs.

Google uppfyller de nya säkerhetskraven som ställs på banker och betalningshandläggare enligt det andra direktivet om betaltjänster (PSD2) i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Om du har några frågor kan du kontakta din kortutgivare eller bank direkt.

Avvisad direktdebitering eller avvisat bankkonto

Om din betalning via bankkonto är märkt som ”avvisad” i ditt konto har din bank inte gett oss tillstånd att debitera ditt bankkonto. Så här fortsätter du att visa dina annonser:

1. Ta reda på varför betalningen avvisades

Tänk på att det är banken som avvisar betalningen, inte Google. Du kan se information om avvisade betalningar på sidan Faktureringsöversikt. Där hittar du datumet då betalningen avvisades, betalningsbeloppet och orsaken till avvisningen, om banken har gett oss den informationen. Om det inte finns någon information om orsaken måste du kontakta din bank.

Gå till Sammanfattning nu

2. Kontakta din bank

Om du inte kan hitta orsaken till att betalningen avvisades eller inte kan lösa problemet bör du kontakta din bank. De kan informera dig om orsaken och hjälpa dig att åtgärda problemet. Google Ads-supporten kan inte hjälpa dig med avvisade betalningar. Det beror på att det är banken, inte Google, som avvisar betalningen.

Så här kontaktar du banken:

1. Ring bankens kundtjänst. Telefonnumret står vanligtvis på bankens webbplats.
  2. Berätta för representanten att du försökte betala för Google Ads online, men att din betalning avvisades. Uppge betalningsbeloppet och vilket datum avvisningen skedde.
  3. Den supportansvariga kan då tala om exakt varför betalningen avvisades och hjälpa dig att lösa problemet.
  4. När problemet har åtgärdats kan du göra betalningen igen enligt något av alternativen nedan.

Lösningar på de vanligaste orsakerna till avvisade betalningar

• Det finns inte tillräckligt med pengar på kontot.
    Se till att det finns tillräckligt med pengar på bankkontot och pröva en av lösningarna i följande avsnitt för att börja visa dina annonser igen.
  • Kontoinnehavarens namn matchar inte dina uppgifter.
    Uppdatera dina faktureringsuppgifter med rätt uppgifter.
  • Den utfärdande banken tillåter inte att bankkontot används för onlinetransaktioner eller internationella transaktioner.
    Kontakta banken och begär att de tillåter den här typen av transaktioner. Välj sedan en av lösningarna i följande avsnitt för att börja visa dina annonser igen.
  • Bankkontot finns inte längre.
    Uppdatera dina faktureringsuppgifter med ett annat bankkonto eller kreditkort.

3. Se till att dina annonser börjar visas

När du har hittat orsaken till avvisningen och kontaktar banken för att åtgärda problemet väljer du ett av alternativen nedan för att dina annonser ska visas igen.

Alternativ A: Gör en inbetalning via kreditkort eller banköverföring i realtid

Det snabbaste sättet att börja visa dina annonser igen är att göra en inbetalning via kreditkort. I vissa länder (specifikt i Danmark, Finland, Norge, Sverige och Österrike) är banköverföring i realtid också ett alternativ. Vi rekommenderar inte att du använder vanlig banköverföring i den här situationen eftersom den tar mycket längre tid.

Betalningar via kreditkort eller banköverföring i realtid behandlas normalt inom en arbetsdag, och dina annonser kan börja visas inom ett dygn efter det. Gör en betalning om du vill betala det utestående saldot.

Läs om hur du gör en inbetalning.

Om du ändå vill använda direktdebitering som primär betalningsmetod ska du återaktivera det i ditt konto när engångsbetalningen har gått igenom. Du hittar anvisningar om detta under Alternativ B nedan.

Alternativ B: Återaktivera ditt bankkonto

Gör så här om du har löst problemet med ditt bankkonto och vill att vi ska försöka debitera det igen för det utestående saldot:

1. Klicka på ikonen Fakturering Billing Icon i navigeringspanelen till vänster i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Betalningsmetoder.
  3. Klicka på länken Åtgärda det och leta reda på ditt bankkonto.
  4. Kontrollera att alla bankkontouppgifter stämmer. Hör efter med banken eller kreditkortsföretaget att du kan använda kortet i ditt Google Ads-konto.
  5. När du är säker på att bankkontot fungerar klickar du på länken Åtgärda det.
  6. När du har återaktiverat ditt bankkonto behandlas din betalning normalt inom fyra arbetsdagar och dina annonser kan visas inom ett dygn efter det. Eftersom dina annonser vanligtvis börjar visas snabbare om du betalar via kreditkort rekommenderar vi i första hand Alternativ A.

Gå till Betalningsmetoder nu

I vissa fall kan du se ett felmeddelande när du försöker återaktivera kontot, där du uppmanas att göra en betalning eller ange en annan primär betalningsmetod. Om det händer följer du anvisningarna för alternativ A eller C för att dina annonser ska visas igen.

Alternativ C: Lägg till ett nytt bankkonto

Om du vill använda ett annat bankkonto för betalningen och för framtida betalningar med direktdebitering ska du ändra din primära betalningsmetod. Då måste du också skicka in en ny debiteringsauktorisering eller verifiera en provöverföring i det nya bankkontot. Det tar vanligtvis cirka fem arbetsdagar efter att du har slutfört processen innan vi kan debitera det utestående saldot på ditt nya bankkonto.

Obs! Vissa åtgärder är begränsade till användare med administratörs- eller faktureringsbehörighet. För Google Ads-konton med organisationskontotyp behöver du administratörs- eller faktureringsåtkomst för att lägga till/redigera en betalningsmetod. Läs mer om åtkomstnivåer i ditt Google Ads-konto.

Så här byter du bankkonto för din primära betalningsmetod:

1. Klicka på ikonen Fakturering Billing Icon i navigeringspanelen till vänster i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Betalningsmetoder.
  3. Leta reda på betalningsmetoden du vill ändra och klicka på Redigera.
  4. Ange de nya uppgifterna. Du måste skicka in en ny debiteringsauktorisering eller verifiera det nya bankkontot innan annonserna kan börja visas. Om detta gäller dig får du anvisningar om vad du ska göra i ditt konto.
  5. Klicka på Spara när du är klar. När du har angett dina faktureringsuppgifter och vi har fått din bankkontoverifiering eller auktorisering påbörjar vi en debitering av det utestående saldot.

Gå till Betalningsmetoder nu

Avvisad betalning via månadsvis fakturering

Om du nyligen har ändrat dina betalningsinställningar från automatisk betalning till månadsvis fakturering och har ett utestående saldo gör du så här för att betala av det:

1. Klicka på ikonen Fakturering Billing Icon i navigeringspanelen till vänster i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Ändring av fakturamottagare.
  3. Klicka på fakturainställningarna som du vill göra en inbetalning för.
  4. Klicka på Översikt i menyn till vänster.
  5. Klicka på knappen Gör inbetalning om du vill betala in ditt utestående saldo.

Gå till Ändring av fakturamottagare nu

Fler tips

Lägg till en extra betalningsmetod

Du kan se till att dina annonser fortsätter att visas utan avbrott om du har en extra betalningsmetod. Den extra betalningsmetoden debiteras bara om den primära betalningsmetoden avvisas. Annonserna kan fortsätta visas under en kort tid efter att kreditkortet har avvisats. Du kan pausa kampanjen tills problemet är löst.

Läs om hur du anger en extra betalningsmetod i Google Ads.

Avslutade konton med avvisade betalningar

Några saker att tänka på om du försöker avsluta ditt konto när du har en avvisad betalning:

• Om din senaste betalning avvisades måste du betala det utestående saldot innan du kan avsluta kontot.
  • Om du avslutar ditt konto debiteras du det utestående saldot via den betalningsmetod du har valt inom 60 dagar.