Hoe kosten worden berekend in AdWords

• AdWords biedt u de volledige controle over uw advertentiekosten.
  • U hoeft geen minimumbedrag te besteden (hoewel uw advertentierangschikking hoog genoeg moet zijn om uw advertenties weer te geven). In plaats daarvan stelt u een gemiddeld dagbudget in en kiest u hoe u uw geld besteedt.

Een biedstrategie bepalen op basis van uw doelen

Telkens wanneer iemand op Google zoekt, houdt AdWords een veiling om te bepalen welke advertenties worden weergegeven op de pagina met zoekresultaten, hun positie op de pagina en of er wel advertenties worden weergegeven. Als u uw advertenties in deze veiling wilt plaatsen, moet u eerst bepalen hoe u wilt bieden. Probeer uw biedstrategie te kiezen op basis van uw doelen, bijvoorbeeld of u zich wilt richten op het ontvangen van klikken, vertoningen of conversies.

Click on ad U richt zich op klikken op uw advertenties.

Dit wordt een CPC-bod, oftewel kosten per klik, genoemd. We raden de CPC-biedmethode aan als u verkeer naar uw website wilt halen.
Several ads U richt zich op zichtbare vertoningen of het aantal keren dat uw advertentie wordt weergegeven op een zichtbare plaats.

Dit wordt een vCPM-bod, oftewel kosten per duizend zichtbare vertoningen, genoemd. We raden de vCPM-biedmethode aan als u de bekendheid van uw merk wilt vergroten. Houd er rekening mee dat vCPM-biedingen alleen beschikbaar zijn voor campagnes in het Display Netwerk.
U richt zich op conversies of op een specifieke actie op uw website die een gebruiker uitvoert nadat deze op een van uw advertenties heeft geklikt.

Dit wordt een CPA-bod, oftewel kosten per acquisitie, genoemd. We raden de CPA-biedmethode aan voor ervaren AdWords-adverteerders die geïnteresseerd zijn in conversies, zoals aankopen of aanmeldingen.

Tips en advies over basisfuncties van AdWords
De veiling: hoe Google bepaalt welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde

Dit zijn de verschillende biedstrategieën die u kunt instellen. Lees het onderstaande gedeelte voor meer informatie over het kiezen van een biedstrategie.

Een biedstrategie kiezen

De meeste mensen die net met AdWords beginnen, gebruiken de eenvoudige biedstrategie op basis van CPC. Dit betekent dat ze kosten genereren op basis van het aantal klikken op hun advertenties.

Als u de CPC-biedstrategie gebruikt, hangt het bedrag dat u per klik betaalt, gedeeltelijk af van het maximumbod voor kosten per klik dat u in uw account heeft ingesteld (dit wordt ook wel het 'maximum CPC-bod' genoemd). Dit is het maximale bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie (tenzij u bodaanpassingen instelt of Verbeterde CPC gebruikt). In feite is het hoogste bedrag dat u betaalt, het minimumbedrag dat nodig is om uw advertentiepositie te behouden en advertentie-indelingen bij uw advertentie weer te geven (inclusief eventuele toepasselijke servicekosten die kunnen gelden voor campagnes in het Display Netwerk). U betaalt dus vaak minder dan uw maximumbod. Het uiteindelijke bedrag dat u betaalt, wordt uw werkelijke CPC genoemd.

Voorbeeld

Stel dat u een maximum CPC-bod van € 1 voor uw advertenties heeft ingesteld. Het hoogste bedrag dat u betaalt wanneer een klant op uw advertentie klikt, is € 1 (tenzij u automatisch bieden gebruikt).

Uw kosten beheren

Nu u inzicht heeft in de basisprincipes met betrekking tot de kosten in AdWords, bespreken we hoe u uw kosten kunt beheren:

Een dagbudget instellen om aan te geven hoeveel u wilt besteden

Uw dagbudget is het gemiddelde bedrag dat u bereid bent per dag te besteden aan elke advertentiecampagne in uw account. De hoogte van uw budget heeft u volledig zelf in de hand; u kunt dit bedrag op elk gewenst moment bewerken.

Bedenk dat wanneer u uw maximum CPC-bod instelt, het bedrag dat u in een bepaalde veiling moet betalen voor een klik op uw advertentie, minder dan uw maximum CPC-bod kan zijn. Dit betekent dat het bedrag dat u betaalt voor een klik op uw advertentie (oftewel uw werkelijke CPC), per veiling verschilt. Ook al kunnen uw werkelijke CPC's variëren, uw dagbudget zet een limiet op hoeveel u kunt genereren aan klikkosten van dag tot dag.

U kunt per dag maximaal 20 procent meer klikken genereren dan uw dagbudget toestaat. We noemen dit overweergave. Met overweergave kunnen er dagen worden gecompenseerd waarop er weinig verkeer is en minder gebruikers uw advertenties te zien krijgen. U hoeft binnen een bepaalde factureringsperiode echter nooit meer te betalen dan het gemiddelde aantal dagen per maand (30,4), vermenigvuldigd met uw dagbudget.

Voorbeeld

Als het budget voor uw advertentiecampagne de hele maand € 10 per dag is, betaalt u maximaal € 304 (€ 10 x 30,4, het gemiddelde aantal dagen per maand). Houd voor ogen dat op dagen waarop de hoeveelheid verkeer relatief groot is, overweergave kan leiden tot hogere dagelijkse kosten dan uw dagbudget van € 10, terwijl op dagen met relatief weinig verkeer uw dagelijkse kosten juist lager uitvallen.

Uw biedingen nauwkeurig afstemmen

Als u de CPC-biedstrategie gebruikt, geeft u een maximum CPC-bod voor uw advertenties op. U kunt uw biedingsbedrag altijd verlagen, maar als u dit doet, worden uw advertenties mogelijk lager weergegeven op de eerste pagina met zoekresultaten, onder in plaats van boven de zoekresultaten weergegeven of worden verwijderd van de eerste pagina met zoekresultaten. Als u een hoger maximum CPC-bod instelt, kan uw advertentie doorgaans op een hogere positie op de pagina worden weergegeven.

Tip

Stel uw biedingen in op de automatische piloot met automatisch bieden. Stel een dagbudget in en AdWords past uw CPC-biedingen automatisch aan, zodat u met uw budget het hoogst mogelijke aantal klikken ontvangt.

Het maximale uit uw budget halen

Google gebruikt een meetinstrument dat Kwaliteitsscore wordt genoemd. De kwaliteitsscore geeft een schatting van hoe relevant uw advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina zijn voor iemand die uw advertenties te zien krijgt. Een hogere kwaliteitsscore leidt veelal tot lagere kosten en een hogere advertentiepositie.

Hoe kunt u uw kwaliteitsscore verbeteren? Zorg ervoor dat u zoekwoorden van hoge kwaliteit kiest en relevante advertenties maakt. Hier volgt een aantal tips waarmee u aan de slag kunt gaan:

• Kies als zoekwoorden termen of woordgroepen die uw klanten zouden gebruiken om uw producten of services te beschrijven. Met relevante zoekwoorden van hoge kwaliteit worden uw advertenties op het door u gewenste tijdstip aan de door u gewenste klanten weergegeven.
  • Maak advertenties die relevant zijn voor uw zoekwoorden en voor datgene waar u voor adverteert. Aangezien er vaker op relevante advertenties wordt geklikt, worden deze op een hogere positie weergegeven, wat resulteert in een hogere conversieratio.

Voorbeeld

Stel dat uw maximum CPC-bod € 2 is. Uw concurrent hanteert echter een maximum CPC-bod van € 3, maar de kwaliteit van zijn advertenties is onder het gemiddelde. Omdat uw advertenties van hogere kwaliteit zijn, kan uw advertentie op een hogere positie op de pagina worden weergegeven, zelfs nu uw bod lager is.

Tips en advies over basisfuncties van AdWords
Relevantie: hoe de kwaliteit van uw advertentie van invloed kan zijn op uw kosten en prestaties
Uw kosten- en betalingsgeschiedenis weergeven

Op de factureringspagina Transactiegeschiedenis van uw AdWords-account heeft u eenvoudig toegang tot uw factureringsgegevens. U vindt hier bijvoorbeeld uw dagelijkse advertentiekosten en betalingsgegevens. Meer informatie over hoe u toegang kunt krijgen tot uw factureringsgegevens.

Tip

Gebruik de Zoekwoordplanner, een gratis AdWords-tool, om u te begeleiden bij het bepalen van de biedingen en budgetten die u moet instellen. De Zoekwoordplanner geeft verkeersschattingen weer, zoals het geschatte aantal klikken, om u een idee te geven van hoe een zoekwoordenlijst presteert voor een bepaald bod en budget. Houd er rekening mee dat de Zoekwoordplanner u alleen schattingen voor het zoeknetwerk geeft.

Heeft u nog steeds vragen? Neem contact met ons op voor hulp.