Uusi viranomaispalveluita koskeva käytäntö (toukokuu 2020)

Google tarjoaa ohjekeskuksen sisällöstä käännettyjä versioita, joiden tarkoituksena ei kuitenkaan ole muuttaa Googlen käytäntöjen sisältöä. Englanninkielinen versio on virallinen versio, jota käytetään Googlen käytäntöjen täytäntöönpanossa. Jos haluat nähdä tämän artikkelin jollakin toisella kielellä, vaihda kieli sivun alareunan avattavasta kielivalikosta.

Google päivittää toukokuussa 2020 muita rajoitettuja toimialoja koskevan käytännön sekä lisää uuden viranomaisasiakirjoja ja ‑palveluita koskevan käytännön. Muita rajoitettuja toimialoja koskevaan käytäntöön sisältyvä nykyinen ilmaistuotteiden myyntiä koskeva käytäntö poistetaan.

Uusi viranomaisasiakirjoja ja ‑palveluita koskeva käytäntö

Google ei enää salli sellaisten asiakirjojen tai palveluiden mainoksia, jotka voidaan hankkia suoraan viranomaiselta tai valtuutetulta palveluntarjoajalta. Tämä koskee myös apua, jota tarjotaan tällaisten tuotteiden tai palveluiden hankkimiseen. Valtuutettu palveluntarjoaja tarkoittaa yritystä, jonka alkuperäinen palveluntarjoaja (eli viranomainen) on virallisesti valtuuttanut tarjoamaan puolestaan viranomaisen yleensä tai aiemmin itse toimittamia tiettyjä tuotteita tai palveluita. Valtuutettujen palveluntarjoajien tai jälleenmyyjien toteuttamat mainoskampanjat kielletään. Tätä käytäntöä sovelletaan riippumatta hinnasta, jonka mainostaja veloittaa tuotteesta tai palvelusta.

Tässä uudessa käytännössä kielletään sellaisten asiakirjojen tai palveluiden mainonta, jotka edistävät sellaisten asiakirjojen tai tietojen hankkimista, uusimista, muuttamista tai hakemista, jotka ovat saatavilla suoraan viranomaiselta tai viranomaisen valtuuttamalta palveluntarjoajalta.

Joitakin esimerkkejä: passit ja muut kansalliset henkilöllisyystodistukset; kotipaikkatodistukset; todistukset maahanmuuttajuudesta tai maahanmuuttajan rekisteröinnistä; ajokortit; matka-asiakirjat, kuten viisumit ja sähköiset matkustusluvat (eTA); sosiaaliturvakortit; metsästys- tai kalastusluvat; aseluvat tai aseiden rekisteröintiasiakirjat; asiakirjat tai tiedot, jotka ovat peräisin virallisista rekistereistä, kuten syntymätodistukset, avioliittotodistukset ja sotilasrekisterin tiedot.

Lisäksi tässä käytännössä kielletään sellaisten viranomaispalveluiden tai julkisten palveluiden hakemiseen ja maksamiseen liittyvän avun mainostaminen, jotka ovat saatavilla suoraan viranomaiselta tai valtuutetulta palveluntarjoajalta.

Joitakin esimerkkejä: apu valtion virkojen tai etujen hakemiseen; apu virallisen osoitteenmuutoksen, virallisen nimenmuutoksen, lunastamattomien varojen tai pidätetyn postin hakemiseen; apu liikennemaksujen maksamiseen (esim. silta- tai ruuhkamaksut).

Tämä käytäntö ei koske seuraavia asiantuntijapalveluita: veroilmoituspalvelut; lakipalvelut; yritysten väliset (B2B) palvelut tai yrityspalvelut; maahanmuuttoon erikoistuneiden asianajajien tai maahanmuuttokonsulttien tarjoamat palvelut, joissa keskitytään konsultointiin eikä pelkästään tiettyjen matkustusasiakirjojen hankkimiseen.

(Julkaistu maaliskuussa 2020)