Annonsörsguide: Arbeta med tredje part

Google tillhandahåller översatta versioner av vårt hjälpcenter. De är dock inte avsedda att ändra innehållet i våra policyer. Engelska är vårt officiella språk och den engelska versionen används som utgångspunkt för att tillämpa våra policyer. Om du vill läsa den här artikeln på ett annat språk kan du använda rullgardinsmenyn längst ned på sidan.

Introduktion till Googles onlineannonsering

Om du annonserar med Google kan du nå nya kunder i samma ögonblick som de söker efter den typ av produkter eller tjänster som du erbjuder. Du kan välja att debiteras för klick, exponeringar eller konverteringar beroende på vilken typ av kampanj du kör.

När dina annonser är aktiva tillhandahåller vi resultatinformation så att tredjepartspartnern kan se vad som fungerar bra eller dåligt. Annonsprodukterna i Google Ads är mycket transparenta, så att du kan se den exakta avkastningen på din annonsering och tredjepartspartnern kan optimera för bästa möjliga avkastning.

Utöver sökningar på Google kan du även visa annonser i Googles nätverk med partnerwebbplatser (platser där meddelandet ”Google-annonser” visas) – bland annat YouTube. I detta nätverk kan du använda andra annonsformat, som bild- och videoannonser.

Google och tredjepartspartner

Vi är övertygade om att ditt företag kan få bättre resultat genom att annonsera med Google. Men kanske har du inte den tid eller de resurser som krävs för att skapa – och regelbundet underhålla – ett konto med goda resultat. Eller så kanske du bara vill ha optimeringshjälp av en expert.

Det är här våra tredjepartspartner kommer in i bilden. Det finns många olika typer av tredjepartspartner på marknaden, allt från stora reklambyråer och utgivare till enmansföretag som säljer webbkonsulttjänster. Vi har tagit fram vårt Partners-program för att göra det lättare för dig att välja en tredjepartspartner. Deltagande tredjepartspartner som uppfyller kriterierna i ett av våra partnerprogram får visa märket för det programmet på sin webbplats. Två märken som du troligen har stött på är Google Partners och Premier-partner.

Om du vill kontrollera om ett företag har certifierats inom ramen för våra Partner-program kan du klicka på märket på webbplatsen. Om företaget är certifierat hamnar du på företagets profilsida på Google.

Arbeta med en tredjepartspartner

En tredjepartspartner kan hjälpa dig och ditt företag att få tid och energi över till annat. För att få bästa möjliga resultat rekommenderar vi att du håller koll på och engagerar dig i dina annonskampanjer och låter partnern hantera det mer tidskrävande arbetet.

Tredjepartspartner tar ofta ut en avgift utöver kostnaden för annonseringen. Kom ihåg att deras mål är att tillhandahålla värdefulla tjänster, som att hantera dina kampanjer, förse dig med rapporter, svara på dina frågor eller optimera dina kampanjer. Vi anser att det är viktigt att du förstår vad din annonsering faktiskt kostar, inklusive eventuella avgifter som tredjepartspartnern debiterar. Det beloppet kan du använda för att avgöra vilken avkastning du får på din investering (ROI). Här följer några korta tips på hur man blir en kunnig kund:

1. Välj en partner. Du kanske känner dig frestad att dela upp din budget på flera tredjepartspartner och se vilken av dem levererar bäst resultat. Det får du gärna göra, men vi rekommenderar att du testar dem en i taget. Google visar inte fler än en annons för ett företag på en sökresultatsida, vilket gör det svårt att jämföra flera tredjepartspartner samtidigt.
  2. Läs på. Det kan ta lång tid att lära sig marknadsföring på en avancerad nivå, men grunderna i Google-annonsering är enkla att sätta sig in i. Läs avsnittet om grundläggande annonsering nedan. Läs mer i hjälpcentret för Google Ads. När du vet hur programmen fungerar kan du fatta mer välgrundade beslut i samförstånd med din tredjepartspartner.
  3. Förlita dig på erfarenhet. Om företaget du anlitar har hanterat hundratals Google-annonskonton har det troligtvis stora kunskaper om Googles annonseringsprodukter. Om de säger att vissa branscher i allmänhet har högre annonseringskostnader online eller att vissa sökord eller annonser kanske inte fungerar för ditt företag är det troligt att de vet det av egen erfarenhet.
  4. Utvärdera resultatet. Om du inte fokuserar på varumärkesutveckling är den viktigaste aspekten av annonseringen avkastningen på din investering (det vill säga antalet nya kunder). Ta dig tid att varje månad jämföra din investering med de resultat du får.

Vad du bör se upp med

Vi vill att din upplevelse av Google-annonsering ska vara så positiv som möjligt. Om den inte är det vill vi gärna att du berättar det för oss. Se till att i första hand ta upp eventuella frågor med din tredjepartspartner innan du kontaktar oss. Många tredjepartsföretag har vunnit vårt förtroende genom att företräda annonsörernas intressen. Andra har inte gjort det. Här är några aktiviteter som du bör se upp med och informera oss om:

• Du blir inte informerad om kostnader för och resultat av annonskampanjer. Du har rätt att som minst få information om antalet klick och exponeringar samt kostnaden för dina Google-annonser.
  • Företaget garanterar en viss annonsplacering, antingen i en specifik kanal eller på en specifik position. Det är inte möjligt att garantera en viss annonsplacering på sökresultatsidan på Google.se. Annonsposition avgörs genom auktion och ändras dynamiskt med varje ny sökning. Vissa tredjepartsföretag kanske bara debiterar dig om de lyckas nå den annonsposition du önskar, men de som garanterar en specifik position (till exempel att din annons alltid ska visas överst när en användare söker med ditt sökord) talar inte sanning om hur Googles annonser fungerar.
  • Krav på kontoregistrering. Tredjepartsbyrån måste skapa ett separat Ads-konto åt dig för att representera dig på ett rättvist sätt.
  • Företaget påstår sig representera Google. Fråga efter personens namn och be att han eller hon kontaktar dig via sin e-postadress på @google.com (inte @gmail.com).
  • Företaget försöker pressa eller tvinga dig att anlita dem. Inget tredjepartsföretag kan ta bort ditt företags uppgifter från Googles organiska eller naturliga sökresultat.
  • Företaget hävdar att betald annonsering på Google påverkar din organiska eller naturliga sökrankning.Annonsering på Google påverkar inte den organiska eller naturliga rankningen i sökresultaten. De är helt fristående.
  • Vilseledande prissättning. Byrån kanske inte använder den annonseringsbudget som ni har kommit överens om. Se till att du får ett skriftligt exemplar av ert avtal.

Rapportera ett tredjepartsföretag som bryter mot policyn

Anser du att en tredjepartspartner bryter mot policyn? Meddela oss genom att rapportera en överträdelse av tredjepartspolicyn. Vi har inte alltid möjlighet att svara personligen varje gång du kontaktar oss om tredje part, men vi läser dina kommentarer och vidtar de åtgärder som eventuellt behövs.

Annonseringens grunder

• Genomsnittlig position: Den genomsnittliga position där en annons visas när den utlöses. En genomsnittlig position på 1–8 betyder generellt att annonsen visas på första sidan med sökresultat.
  • Klick: Antalet gånger som någon har klickat på din annons.
  • Klickfrekvens (CTR): Antalet klick dividerat med antalet exponeringar angivet i procent. En bra klickfrekvens kan förbättra din genomsnittliga position.
  • Konvertering: Den åtgärd som annonseringen resulterar i, till exempel ett telefonsamtal, en potentiell kund eller en försäljning. Detta värde är ofta effektivt när du vill mäta hur det går för dina annonser.
  • Kostnad: Det totala belopp du lägger på Google-annonser.
  • Exponeringar: Antalet gånger som din annons visades.
  • Sökord: De ord eller fraser som du väljer i Google Ads så att din annons visas bredvid eller ovanför sökresultaten när användare söker med de orden på Google.

Besök hjälpcentret för Google Ads om du har frågor om ditt Google-annonskonto och behöver hjälp.