Annonsørveiledning: Arbeid med tredjeparter

Google leverer oversatte versjoner av brukerstøtten, men de er ikke ment å endre innholdet i retningslinjene våre. Den engelskspråklige versjonen er den offisielle versjonen vi bruker for å håndheve retningslinjene. Hvis du vil lese denne artikkelen på et annet språk, kan du bruke rullegardinmenyen for språk nederst på siden.

Innføring i Google-annonsering på nettet

Når du annonserer med Google, kan du nå ut til nye kunder akkurat idet de søker etter produktene og tjenestene du tilbyr. Du kan velge å bli belastet for klikk, visninger eller konverteringer, avhengig av hvilken type kampanje du kjører.

Når annonsene dine kjører, tilbyr vi resultatdata slik at tredjepartspartneren din kan spore hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Google Ads-produktene for annonsering er svært målbare, noe som gjør det enklere å forstå nøyaktig hvilken avkastning du får fra investeringen din i annonsering. Dessuten kan tredjepartspartneren din foreta justeringer slik at du oppnår best mulig avkastning.

I tillegg til Google Søk kan du også kjøre annonser i Googles nettverk av partnernettsteder (steder der du kan ha sett meldingen «Annonser fra Google») – blant annet på YouTube. I dette nettverket kan du dra nytte av andre annonseformater, for eksempel bilde- og videoannonser.

Google og tredjepartspartnere

Vi tror at bedriften din kan ha god nytte av Google-annonsering. Det kan imidlertid hende at du ikke har tid eller ressurser til å administrere oppbygging og regelmessig vedlikehold av en vellykket konto. Eller kanskje du bare trenger litt eksperthjelp til optimalisering.

Det er her tredjepartspartnerne våre kommer inn i bildet. Det finnes mange typer tredjeparter der ute, alt fra store annonsebyråer og publisister av telefonregistre til enkeltpersoner som jobber som nettkonsulenter. Vi har utviklet Partners-programmet vårt for at det skal bli enklere for deg å velge en tredjepartspartner. Tredjeparter som deltar og innfrir kravene til Partnerprogrammet, kan vise merket for dette programmet på nettstedene sine. De to merkene du sannsynligvis kommer til å se, er Google Partner og Premier Partner.

Klikk på merket på nettstedet for å bekrefte at et selskap er sertifisert i Partnerprogrammet vårt. Hvis firmaet er sertifisert, sendes du til firmaets profilside på Google.

Slik arbeider du med en tredjepartspartner

En tredjepartspartner kan spare deg og virksomheten din for mye tid og krefter. For å oppnå best mulig resultat må du holde deg informert, engasjere deg og være oppdatert på annonsekampanjene dine, men overlate det tidkrevende arbeidet til partneren din.

Tredjepartspartnere tar ofte et gebyr i tillegg til kostnadene for annonseringen. Husk at målet deres er å levere verdifulle tjenester, for eksempel ved å administrere kampanjene dine, rapportere resultater, svare på spørsmål eller optimalisere kampanjene dine. Vi mener at det er viktig at du har full oversikt den totale kostnaden for annonsering, deriblant gebyrer tredjepartspartneren din belaster. Du kan bruke dette beløpet til å avgjøre i hvilken grad du oppnår avkastning på investeringen. Her er noen tips om hvordan du kan bli en proff kunde:

1. Velg én partner. Det kan være fristende å dele budsjettet ditt mellom flere tredjeparter for å se hvilken du oppnår de beste resultatene med. Du må gjerne gjøre dette, men vi anbefaler at du prøver én partner om gangen. Google viser ikke mer enn én annonse for den enkelte bedriften på søkeresultatsider, så det kan bli vanskelig å teste flere tredjeparter samtidig.
  2. Sett deg inn i det grunnleggende. Det kan ta tid å forstå annonsering på et avansert nivå, men det tar ikke lang tid å lære det grunnleggende om Google-annonsering. Se delen «Grunnleggende om annonsering» nedenfor. Hvis du vil vite mer, kan du gå til brukerstøtten for Google Ads. Når du forstår disse programmene, kan du ta mer veloverveide avgjørelser sammen med tredjepartspartneren din.
  3. Stol på erfaring. Hvis du samarbeider med et selskap som har administrert hundrevis av Google-annonseringskontoer, er det stor sannsynlighet for at de har opparbeidet seg ekspertise på Googles annonseringsprodukter. Hvis de forteller deg at visse bransjer historisk sett har høyere kostnader ved annonsering på nettet eller at det ikke er sikkert at visse søkeord eller annonser kommer til å fungere for bedriften din, snakker de sannsynligvis av erfaring.
  4. Evaluer resultatet. Det som betyr mest for annonseringen, er avkastningen (dvs. antallet nye kunder som kommer inn døren), med mindre du har fokus på merkevarebygging. Derfor bør du bruke litt tid hver måned på å måle det du investerer og resultatene du oppnår fra denne investeringen.

Hva du bør se opp for

Det er viktig for oss at du opplever Google-annonseringen som positiv. Hvis du ikke gjør det, håper vi at du gir oss beskjed. Prøv imidlertid først å løse alle problemer sammen med tredjepartspartneren din før du kontakter oss. Mange tredjeparter har oppnådd vår tillit ved å ivareta annonsørenes interesser. Enkelte tredjeparter kan imidlertid misbruke tilliten vår. Du bør se opp for følgende og gi oss beskjed om du opplever avvik:

• Opplyser ikke om kostnadene og resultatet for annonseringskampanjer. Som et minimum har du rett til å få vite antallet klikk og visninger samt kostnaden for Google-annonsene dine.
  • Garanterer annonseplassering, enten på en bestemt annonseringskanal eller på en bestemt plassering. Det er ikke mulig å garantere spesifikke annonseplasseringer på Googles søkeresultatsider. Annonseplasseringen avgjøres ved en auksjon og endres dynamisk ved hvert nye søk. Noen tredjeparter belaster deg bare hvis du oppnår den ønskede annonseplasseringen, men de som garanterer en bestemt plassering (dvs. topplasseringen hver gang brukere søker etter søkeordet ditt), fremsetter uriktige opplysninger om hvordan Google-annonseringen fungerer.
  • Krav til kontokonfigurering. Tredjepartsbyrået må opprette en egen Ads-konto for at det skal kunne representere deg på en rettferdig måte.
  • Påstår å være fra Google. Be denne personen om navnet og om å sende deg en e-post fra e-postadressen på google.com eller google.no (ikke på gmail.com).
  • Maser intenst, truer eller trakasserer deg for å få deg til å registrere deg. Tredjeparter kan ikke fjerne bedriften din fra de naturlige eller organiske søkeresultatene på Google.com.
  • Hevder at den organiske eller naturlige rangeringen blir påvirket av annonseringen på Google. Annonseringen på Google har ingen innvirkning på den organiske eller naturlige rangeringen i søkeresultatene – de to holdes fullstendig atskilt.
  • Tredjeparten bruker villedende prisinformasjon. Det kan hende at byrået ikke bruker annonseringsbudsjettet dere har blitt enige om. Sørg for at du får en offisiell kopi av avtalen skriftlig.

Rapporter en overtredelse av retningslinjene for tredjeparter

Mener du at en tredjepartspartner bryter disse retningslinjene? Gi oss beskjed: Rapportér brudd på retningslinjene for tredjeparter. Du får ikke nødvendigvis et personlig svar når du kontakter oss vedrørende en tredjepart, men vi undersøker kommentarene dine og iverksetter om nødvendig passende tiltak.

Grunnleggende om annonsering

• Gjennomsnittlig plassering: Dette er den gjennomsnittlige plasseringen en annonse vises på når den blir utløst. En gjennomsnittlig plassering mellom 1–8 betyr vanligvis at annonsen vises på den første siden med søkeresultater.
  • Klikk: Antallet ganger brukerne klikker på annonsen din.
  • Klikkfrekvens (CTR): Antallet klikk delt på antallet visninger, som vises som en prosent. Med en god CTR kan den gjennomsnittlige plasseringen bli bedre.
  • Konvertering: Handlingen annonseringen resulterer i, for eksempel en telefonsamtale, et potensielt salg eller et salg. Dette er vanligvis en god verdi å bruke for å måle hvor effektiv annonseringen har vært.
  • Kostnad: Det samlede beløpet du bruker på Google-annonseringen.
  • Visninger: Antallet ganger annonsen din er vist.
  • Søkeord: Ordene eller uttrykkene du velger for å trigge annonsen din fra Google Ads ved søk på Google. Det vil si at når brukere søker etter disse ordene på Google, kan annonsen din bli vist ved siden av eller ovenfor søkeresultatene.

Hvis du har spørsmål om Google-annonseringskontoen din, kan du gå til brukerstøtten for Google Ads.