Handleiding voor adverteerders: samenwerken met een externe partner

Google biedt vertaalde versies van het Helpcenter. Het is echter niet de bedoeling dat deze de content van ons beleid veranderen. De Engelse versie is de officiële taal waarmee we ons beleid handhaven. Als u dit artikel in een andere taal wilt lezen, stelt u deze in via het dropdownmenu onderaan de pagina.

Inleiding tot online adverteren met Google

Als u adverteert met Google, kunt u nieuwe klanten bereiken precies op het moment dat zij op zoek zijn naar de producten en services die u aanbiedt. U kunt betalen per klik, vertoning of conversie, afhankelijk van het soort campagne dat u uitvoert.

Zodra uw advertenties worden weergegeven, leveren we prestatiegegevens zodat uw externe partner kan bijhouden wat wel en niet werkt. De advertentieproducten van Google Ads zijn zeer betrouwbaar, zodat u precies kunt zien wat het rendement op uw advertentie-investering is en uw externe partner aanpassingen kan doorvoeren voor een zo hoog mogelijk rendement.

Naast Google Zoeken kunt u ook advertenties weergeven in het Google-netwerk met partnersites, waaronder YouTube, waar u misschien de aanduiding 'Ads door Google' heeft gezien. In dit netwerk kunt u uw voordeel doen met andere advertentie-indelingen, zoals beeld- en videoadvertenties.

Google en externe partners

Wij zijn ervan overtuigd dat adverteren via Google uw bedrijf vooruit zal helpen. Mogelijk heeft u echter onvoldoende tijd of bronnen om een succesvol account te ontwikkelen en te onderhouden. Of wellicht heeft u alleen hulp van een expert nodig om uw campagne te optimaliseren.

Daar kunnen onze externe partners u bij helpen. Er zijn veel verschillende soorten externe partners, van grote reclamebureaus en de uitgever van de Gouden Gids tot eenmansbedrijven die zijn gespecialiseerd in webconsultancy. We hebben het Partners-programma ontwikkeld om u te helpen een externe partner te selecteren. Deelnemende externe partijen die aan de vereisten van een van onze partnerprogramma's voldoen, mogen de badge van dat programma op hun websites plaatsen. Twee badges die u waarschijnlijk te zien krijgt, zijn Google Partners en Premier Partners.

Klik op de badge op de website van het bedrijf om te controleren of een bedrijf is gecertificeerd volgens onze partnerprogramma's. Als het bedrijf is gecertificeerd, wordt u doorgestuurd naar de profielpagina van het bedrijf op Google.

Samenwerken met een externe partner

Een externe partner kan u en uw bedrijf een hoop tijd en energie besparen. Voor de beste resultaten raden we u aan op de hoogte, betrokken en geïnformeerd te blijven wat betreft uw advertentiecampagnes. Uw partner kan het tijdrovende werk verrichten.

Externe partners brengen vaak een tarief in rekening boven op uw advertentiekosten. Het is hun doel om waardevolle services te bieden, zoals uw campagnes beheren, rapportages leveren, uw vragen beantwoorden of uw campagnes optimaliseren. We vinden het belangrijk dat u inzicht heeft in de totale kosten van uw advertenties, inclusief alle onkosten die uw externe partner in rekening brengt. Aan de hand van dit bedrag kunt u het rendement op uw investering (ROI) bepalen. Hier volgen enkele snelle tips voor slimme samenwerking:

1. Kies één partner. U bent wellicht geneigd uw budget te verdelen tussen meerdere externe partners, zodat u kunt bepalen welke partner de beste resultaten genereert. Dit kunt u doen, maar we raden u aan één externe partij per keer te testen. Google geeft namelijk niet meer dan één advertentie voor een bedrijf weer op een pagina met zoekresultaten. Het is daarom moeilijk om meerdere externe partijen tegelijk te testen.
  2. Blijf op de hoogte. Het kan enige tijd duren voordat u de geavanceerde functies van advertenties begrijpt, maar u heeft de basisprincipes van Google-advertenties zo geleerd. Lees hieronder het gedeelte 'Algemene informatie over adverteren'. Ga voor meer informatie naar het Helpcentrum van Google Ads. Hoe beter u deze programma's kent, hoe beter u samen met uw externe partner de juiste beslissingen kunt nemen.
  3. Vertrouw op ervaring. Als u samenwerkt met een bedrijf dat honderden Google-advertentie-accounts heeft beheerd, heeft het waarschijnlijk expertise in de advertentieproducten van Google. Als ze zeggen dat bepaalde branches traditioneel hogere kosten maken voor online advertenties of dat bepaalde zoekwoorden voor uw bedrijf wellicht niet werken, spreken ze waarschijnlijk uit ervaring.
  4. Evalueer de prestaties. Het rendement op uw investering in advertenties (zoals het aantal nieuwe klanten) is het belangrijkst, tenzij u gericht bent op branding. Neem elke maand even de tijd om te meten hoeveel u investeert en wat het oplevert.

Let op het volgende

We vinden het belangrijk dat u tevreden bent over adverteren met Google. Laat het ons weten als dit niet het geval is. Overleg eerst met uw externe partner om eventuele problemen op te lossen voordat u contact met ons opneemt. Veel externe partners hebben ons vertrouwen gewonnen door de belangen van hun adverteerders voorop te stellen. Er zijn echter ook externe partners die dat niet doen. Let op de volgende activiteiten en laat het ons weten als deze voorkomen:

• De kosten en prestaties van advertentiecampagnes worden niet gedeeld.U heeft het recht om op zijn minst het aantal klikken en vertoningen en de kosten van uw Google-advertenties te weten.
  • De partner garandeert advertentieplaatsing in een specifiek advertentiekanaal of op een specifieke positie. Het is niet mogelijk een specifieke advertentiepositie op de pagina's met zoekresultaten van Google.nl te garanderen. De advertentiepositie wordt door een veiling bepaald en wordt dynamisch aangepast voor elke nieuwe zoekopdracht. Sommige externe partijen brengen alleen kosten in rekening wanneer ze de door u gewenste advertentieplaatsing hebben bereikt. Externe partners die een specifieke positie garanderen (zoals 'altijd de beste positie boven de resultaten wanneer een gebruiker naar uw zoekwoord zoekt') geven een onjuiste voorstelling van hoe adverteren met Google werkt.
  • Vereisten voor het maken van een account. Het externe bureau moet een afzonderlijk Ads-account voor u instellen om u eerlijk te vertegenwoordigen.
  • De partner beweert bij Google te werken. Vraag naar de naam van de partner en of deze u wil mailen via zijn of haar e-mailadres met @google.com (en niet @gmail.com).
  • De partner intimideert of dwingt u zich aan te melden. Derden kunnen uw bedrijf niet verwijderen uit de natuurlijke of organische zoekresultaten op Google.nl.
  • De partner beweert dat adverteren op Google invloed heeft op uw positie in de natuurlijke of organische zoekresultaten.Adverteren op Google heeft geen invloed op uw positie in de natuurlijke of organische zoekresultaten: de twee zijn volledig gescheiden.
  • Misleidende prijzen.Het bureau gebruikt misschien niet het exacte advertentiebudget dat met u is overeengekomen. Zorg dat u een officieel schriftelijk exemplaar van uw overeenkomst ontvangt.

Een overtreding van ons beleid voor externe partners rapporteren

Vermoedt u dat een externe partner dit beleid overtreedt? Laat het ons weten door een overtreding van ons beleid voor derden te melden. Hoewel we mogelijk niet persoonlijk reageren wanneer u contact met ons opneemt over een externe partij, zullen we uw opmerkingen wel onderzoeken en zo nodig actie ondernemen.

Algemene informatie over adverteren

• Gemiddelde positie: De gemiddelde positie waarop een advertentie wordt weergegeven wanneer deze wordt geactiveerd. Als uw advertentie een gemiddelde positie van 1 tot 8 heeft, wordt deze doorgaans op de eerste pagina met zoekresultaten weergegeven.
  • Klikken: Het aantal keren dat gebruikers op uw advertentie hebben geklikt.
  • Klikfrequentie (CTR): Het aantal klikken gedeeld door het aantal vertoningen. Deze statistiek wordt als een percentage weergegeven. Met een goede klikfrequentie kan uw gemiddelde positie worden verbeterd.
  • Conversie: De actie waartoe uw advertentie leidt, zoals een telefoontje, lead of verkoop. U kunt deze waarde meestal goed gebruiken om het succes van uw advertentie te meten.
  • Kosten: Het totale bedrag dat u aan Google-advertenties besteedt.
  • Vertoningen: Het aantal keren dat uw advertentie is weergegeven.
  • Zoekwoorden: De woorden of woordgroepen die u selecteert voor Google Ads, zodat wanneer gebruikers op Google naar die woorden zoeken, uw advertentie naast of boven de zoekresultaten kan worden weergegeven.

Als u vragen over uw Google-advertentieaccount of hulp nodig heeft, gaat u naar het Helpcentrum van Google Ads.