Päivitys lakivaatimuksiin (helmikuu 2021)

Google tarjoaa ohjekeskuksen sisällöstä käännettyjä versioita, joiden tarkoituksena ei kuitenkaan ole muuttaa Googlen käytäntöjen sisältöä. Englanninkielinen versio on virallinen versio, jota käytetään Googlen käytäntöjen täytäntöönpanossa. Jos haluat nähdä tämän artikkelin jollakin toisella kielellä, vaihda kieli sivun alareunan avattavasta kielivalikosta.

Google päivittää 28.2.2021 lakivaatimuksia koskevan käytännön siten, että siinä nostetaan selkeästi esiin audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin (AVMSD) vaatimukset EU-alueella ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Mainostajia muistutetaan siitä, että heidän on noudatettava paikallisia lakeja.

Jos olet kohdistanut mainoksiasi EU-alueelle ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, tämä tarkoittaa sitä, että sinun on noudatettava AVMSD-direktiivin vaatimuksia kohdemaassa sovellettavassa muodossa. Olemme liittäneet kyseisen direktiivin 9 artiklan alle viitteeksi.

Tämä ei ole täysin kattava luettelo kunkin maan paikallisista lakivaatimuksista. Mainostajat ovat edelleen itse vastuussa kaikkien paikallisten lakivaatimusten selvittämisestä ja noudattamisesta alueilla, joilla heidän yrityksensä toimii tai joille he ovat kohdistaneet mainontansa.

9 artikla

1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden lainkäyttövallan piiriin kuuluvien mediapalvelun tarjoajien tarjoama audiovisuaalinen kaupallinen viestintä täyttää seuraavat vaatimukset:
(a) audiovisuaalisen kaupallisen viestinnän on oltava helposti tunnistettavissa sellaiseksi. Piilotetusti toteutettu audiovisuaalinen kaupallinen viestintä on kielletty;
(b) audiovisuaalisessa kaupallisessa viestinnässä ei saa käyttää alitajunnan kautta vaikuttavia tekniikoita;
(c) audiovisuaalinen kaupallinen viestintä ei saa:
(i) loukata ihmisarvoa;
(ii) sisältää tai edistää minkäänlaista sukupuoleen, rotuun tai etniseen alkuperään, kansallisuuteen, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään tai sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää;
(iii) suosia terveyttä tai turvallisuutta vahingoittavaa toimintaa;
(iv) kannustaa ympäristönsuojelun kannalta törkeästi haitalliseen toimintaan;
(d) kaikenlainen savukkeita ja muita tupakkatuotteita koskeva audiovisuaalinen kaupallinen viestintä on kielletty;
(e) alkoholijuomia koskevaa audiovisuaalista kaupallista viestintää ei saa kohdistaa erityisesti alaikäisille, eikä se saa kannustaa tällaisten juomien kohtuuttomaan käyttöön;
(f) audiovisuaalinen kaupallinen viestintä, joka koskee sellaisia lääkkeitä ja lääketieteellisiä hoitoja, jotka ovat saatavissa ainoastaan lääkärin määräyksestä siinä jäsenvaltiossa, jonka lainkäyttövallan piiriin mediapalvelun tarjoaja kuuluu, on kielletty;
(g) audiovisuaalinen kaupallinen viestintä ei saa aiheuttaa fyysistä tai moraalista haittaa alaikäisille. Sen vuoksi siinä ei saa suoraan kehottaa alaikäisiä ostamaan tai vuokraamaan tuotetta tai palvelua käyttämällä hyväksi heidän kokemattomuuttaan tai hyväuskoisuuttaan, rohkaista suoraan heitä suostuttelemaan vanhempiaan tai muita henkilöitä ostamaan mainostettuja tavaroita tai palveluja, käyttää hyväksi erityistä luottamusta, jota alaikäiset tuntevat vanhempiaan, opettajiaan tai muita henkilöitä kohtaan, eikä näyttää perusteettomasti alaikäisiä vaarallisissa tilanteissa.

(Julkaistu joulukuussa 2020)