Ga naar Uw AdSense-pagina, waar u gepersonaliseerde informatie over uw account kunt vinden waarmee u het maximale uit AdSense kunt halen.

Zorgen dat uitgevers kunnen voldoen aan de privacywetgeving van Amerikaanse staten

De instellingen voor gegevensverwerking in AdSense beheren

Bij alles wat we doen, zet Google van oudsher de gebruiker op de eerste plaats. Daarom verkopen we geen persoonlijke informatie. We bieden gebruikers transparantie en controle over hun advertentiebeleving via Mijn advertentiecentrum, Mijn account en verschillende andere functies waarmee ze hun account kunnen beheren. Op grond van ons Beleid voor gepersonaliseerd adverteren gebruiken we geen gevoelige informatie (bijvoorbeeld over gezondheid, ras, religie of seksuele geaardheid) om advertenties te personaliseren. We investeren ook in initiatieven zoals de Coalition for Better Ads, het Google News Initiative en ads.txt om een gezond en duurzaam advertentie-ecosysteem te ondersteunen.

Google is een groot voorstander van privacywetten die consumenten beschermen. In mei 2018 hebben we verschillende updates geïntroduceerd, zodat uitgevers beter kunnen voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in de EER.

We bouwen nu voort op deze functies door beperkte gegevensverwerking aan te bieden. Zo zorgen we ervoor dat uitgevers de privacywetgeving van Amerikaanse staten optimaal kunnen naleven. Hieronder vertellen we daar meer over.

Voorwaarden voor serviceproviders

Google heeft al voorwaarden op het gebied van gegevensbescherming geïmplementeerd in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU. Ter aanvulling op de bestaande voorwaarden op het gebied van gegevensbescherming hebben we nu ook voorwaarden voor serviceproviders geïmplementeerd. Deze zijn vanaf 1 januari 2023 van kracht. Voor klanten die een online contract of geüpdatet platformcontract met ons hebben, worden de voorwaarden voor serviceproviders opgenomen in onze bestaande contracten via de voorwaarden op het gebied van gegevensbescherming. Als u een van deze klanten bent, hoeft u niets te doen om de voorwaarden voor serviceproviders toe te voegen aan uw contract.

Een instelling voor gegevensverwerking selecteren

Gegevensverwerking in AdSense is standaard niet beperkt en gebruikers op uw site of in uw app krijgen gepersonaliseerde advertenties te zien. Als u gegevensverwerking wilt beperken en alleen niet-gepersonaliseerde advertenties wilt tonen aan in aanmerking komende gebruikers in de toepasselijke Amerikaanse staten, wijzigt u de CCPA-instellingen. Deze instellingen bepalen niet welke gegevens u buiten uw account deelt, bijvoorbeeld via bemiddeling.

Opmerking: Hoewel de AdSense-UI CCPA-instellingen aangeeft, is de instelling van toepassing op alle Amerikaanse staten die onder de privacywetgeving vallen.

Volg de onderstaande stappen om de CCPA-instellingen voor gegevensverwerking voor uw hele account te wijzigen:

1. Log in op uw AdSense-account.
  2. Klik op Opties voor blokkeren en dan Content en dan Alle sites.
  3. Klik op CCPA-instellingen beheren.
  4. Selecteer de optie die u wilt toepassen op uw AdSense-account.
    • Gegevensverwerking niet beperken: Google toont gepersonaliseerde advertenties aan in aanmerking komende gebruikers in de toepasselijke Amerikaanse staten.
    • Gegevensverwerking beperken: Google toont alleen niet-gepersonaliseerde advertenties aan in aanmerking komende gebruikers in de toepasselijke Amerikaanse staten.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.
Tip: Als u besluit gegevensverwerking niet voor uw hele account te beperken, kunt u gegevensverwerking op advertentieverzoekniveau beperken.

Gegevensverwerking niet beperken

Als u 'Gegevensverwerking niet beperken' kiest, kunt u de advertentiepartners selecteren die in aanmerking komen voor de ontvangst van biedingsverzoeken voor gebruikers die volgens Google in Californië wonen.

Voer de volgende instructies uit om in aanmerking komende advertentiepartners op te geven.

1. Log in op uw AdSense-account.
  2. Klik op Opties voor blokkeren en dan Content en dan Alle sites.
  3. Klik op CCPA-instellingen beheren.
  4. Selecteer in het gedeelte 'Uw advertentiepartners bekijken' de lijst die u wilt gebruiken.
    • Actieve advertentiepartners gebruiken: Gebruik de lijst met alle beschikbare advertentiepartners via de instelling van deze functie. Google en alle actieve advertentiepartners komen in aanmerking voor biedingsverzoeken van gebruikers van wie Google heeft vastgesteld dat ze zich in de toepasselijke Amerikaanse staten bevinden.
    • Aangepaste advertentiepartner: Bewerk de lijst met alle beschikbare advertentiepartners om uw eigen aangepaste lijst te maken. Alleen geselecteerde advertentiepartners komen in aanmerking voor biedingsverzoeken van gebruikers van wie Google heeft vastgesteld dat ze zich in de toepasselijke Amerikaanse staten bevinden. Als u deze optie kiest, krijgen gebruikers van uw AdSense-account een melding wanneer zich nieuwe advertentiepartners bij het platform hebben aangemeld. Nieuwe advertentiepartners worden niet automatisch aan uw aangepaste lijst toegevoegd. Als u ze wilt toevoegen, moet u dat handmatig doen.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Gegevensverwerking beperken

Wanneer een uitgever beperkte gegevensverwerking aanzet, geeft deze Google de opdracht om het gebruik van gegevens verder te beperken en alleen niet-gepersonaliseerde advertenties weer te geven. Niet-gepersonaliseerde advertenties zijn niet gebaseerd op eerder gedrag van gebruikers. Deze advertenties worden getarget met behulp van contextuele informatie, waaronder brede geografische targeting (bijvoorbeeld op plaatsniveau, maar niet op postcodeniveau) voor de huidige locatie, de huidige zoektermen en de content van de huidige site of app. Als beperkte gegevensverwerking aanstaat, staat Google geen enkele vorm van op interesses gebaseerde doelgroeptargeting toe, waaronder demografische targeting en targeting op gebruikerslijst.

Opties voor beperkte gegevensverwerking:

Uitgevers bepalen zelf wanneer en hoe ze beperkte gegevensverwerking aanzetten, op basis van hun eigen nalevingsverplichtingen en juridische analyse. Hieronder beschrijven we 2 veelvoorkomende scenario's.

1. Sommige uitgevers kiezen ervoor om de link 'Mijn persoonlijke informatie niet verkopen' niet te laten zien op hun property's. Deze uitgevers kunnen beperkte gegevensverwerking via een netwerkbeheeroptie aanzetten voor al hun programmatic verkeer voor gebruikers in de toepasselijke Amerikaanse staten. Als ze deze optie selecteren, bepaalt Google aan de hand van IP-adressen de locatie van gebruikers. Beperkte gegevensverwerking wordt dan aangezet voor gebruikers die een IP-adres hebben in de toepasselijke Amerikaanse staten.
  2. De andere optie is om de link 'Mijn persoonlijke informatie niet verkopen' wel te laten zien. Uitgevers die hiervoor kiezen, kunnen per verzoek een signaal voor beperkte gegevensverwerking versturen voor gebruikers die de verkoop van hun persoonlijke informatie niet toestaan.

Tot slot kunnen partners die Global Privacy Control hebben geïmplementeerd, ervoor kiezen beperkte gegevensverwerking aan te zetten als ze een GPC-afmeldingssignaal krijgen.