Beleid ten aanzien van toestemming van gebruikers in de Europese Unie

Gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties

De AdSense-beheeropties voor toestemming van gebruikers in de Europese Unie bieden diverse opties om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties in te schakelen. In dit artikel worden de verschillen tussen de twee soorten advertenties beschreven. Meer informatie over instellingen voor gepersonaliseerde advertenties in advertentietags voor Google-uitgevers.

Gepersonaliseerde advertenties

Gepersonaliseerd adverteren (voorheen 'op interesses gebaseerd adverteren') is een krachtige tool die de relevantie van advertenties voor gebruikers verbetert en de ROI voor adverteerders verhoogt. Bij al onze producten voor uitgevers trekken we conclusies over de interesses van gebruikers op basis van sites die ze bezoeken of apps die ze gebruiken. Zo kunnen adverteerders hun campagnes targeten op basis van die interesses, wat de waarde van advertenties voor zowel gebruikers als adverteerders verhoogt. Meer informatie over ons adverteerdersbeleid voor gepersonaliseerde advertenties.

Google beschouwt advertenties als gepersonaliseerd wanneer deze zijn gebaseerd op eerder verzamelde of historische gegevens om de advertentieselectie te bepalen of te beïnvloeden. Deze gegevens omvatten bijvoorbeeld eerdere zoekopdrachten of activiteiten van gebruikers, websites die ze hebben bezocht, apps die ze hebben gebruikt, hun locatie en demografische informatie. Meer specifiek gaat het hierbij bijvoorbeeld om demografische targeting, targeting op interessecategorie, remarketing, targeting op Klantenmatch-lijsten en doelgroeplijsten die zijn geüpload in Display & Video 360 of Campaign Manager.

Niet-gepersonaliseerde advertenties

Niet-gepersonaliseerde advertenties zijn advertenties die niet zijn gebaseerd op eerder gedrag van gebruikers. Deze advertenties worden getarget met behulp van contextuele informatie, waaronder ruwe geografische targeting (bijvoorbeeld op plaatsniveau) voor de huidige locatie, de huidige zoektermen en de content van de huidige site of app. Google staat geen enkele vorm van gepersonaliseerde targeting toe, waaronder demografische targeting en targeting op gebruikerslijst.

Hoewel voor niet-gepersonaliseerde advertenties geen cookies of mobiele advertentie-ID's worden gebruikt voor advertentietargeting, worden cookies en mobiele advertentie-ID's wel gebruikt voor frequentielimieten, voor verzamelde advertentierapportage, en om bedrog en misbruik te bestrijden. Daarom moet u toestemming verkrijgen om voor die doeleinden cookies of mobiele advertentie-ID's te gebruiken indien dit wettelijk is vereist, overeenkomstig de e-privacyrichtlijn die van kracht is in bepaalde landen in de Europese Economische Ruimte.